• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bezpeļņas organizācijas pašvaldības uzņēmuma "Jelgavas ūdensvada un kanalizācijas saimniecība" finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2000., Nr. 113/114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/3560-par-bezpelnas-organizacijas-pasvaldibas-uznemuma-jelgavas-udensvada-un-kanalizacijas-saimnieciba-finansialas-un-saimnieciskas-d...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-11/2000

Par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Aizsardzības īpašumu fonds" dibināšanu un saimniecisko darbību

Vēl šajā numurā

29.03.2000., Nr. 113/114

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-6/00

Pieņemts: 22.03.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–6/00

Rīgā 2000.gada 22.martā

Par bezpeļņas organizācijas pašvaldības uzņēmuma "Jelgavas ūdensvada un kanalizācijas saimniecība" finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas vadītājs — departamenta direktora p.i. I.Šķibelis, kolēģijas locekļi: L.Ceimere, D.Timšāne, D.Grīnberga, valsts revidentes: M.Priecuma, A.Štāne, uzaicinātie: VARAM Investīciju departamenta ES fonda nodaļas vadītāja I.Saleniece, vecākā referente D.Platniece, Jelgavas Domes izpilddirektors J.Strods, Jelgavas BO PU "Ūdensvada un kanalizācijas saimniecība" direktors J.Laizāns, protokolēja: valsts revidente I.Polna.

Izskatot pārbaudes materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto paskaidrojumus par atzinumā teikto, kolēģija

konstatēja:

1. Pašvaldības uzņēmums "Jelgavas ūdensvada un kanalizācijas saimniecība" reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā 03.10.1991. Ar Jelgavas Domes 16.12.1994. lēmumu Nr.17/2 uzņēmums pārveidots par bezpeļņas organizāciju p/u "Ūdensvada un kanalizācijas saimniecība" (turpmāk tekstā Jelgavas ŪKSU).

2. Jelgavas ŪKSU statūtos nav ievērotas LR likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" 4.panta prasības, kas aizliedz pašvaldību uzņēmumiem izsniegt jebkāda veida aizdevumus, izņemot gadījumus, ja ir saņemta atļauja no pašvaldības, kuras pārziņā ir uzņēmums. Statūtos ir paredzēts, ka uzņēmums drīkst izsniegt bezprocentu aizdevumus darbiniekiem.

3. Jelgavas ŪKSU nodrošina ar dzeramo ūdeni un notekūdeņu novadīšanu 75% pilsētas iedzīvotāju. Ūdensvada tīklā padotā ūdens daudzums tiek noteikts ar ūdensmērītājiem. Patērētājiem piegādātā ūdens uzskaite ar ūdensmērītājiem nodrošināta daļēji.

Uzņēmuma uzskaites dati liecina, ka patērētājiem tiek piegādāti ~ 88% no tīklā padotā ūdens, tātad ~ 12% ir ūdens zudumi. Notekūdeņu daudzums tiek noteikts aprēķina ceļā.

4. Dzeramais ūdens tiek iegūts no artēziskajām akām. Ūdens kvalitāte regulāri tiek kontrolēta un pilsētas ūdensvada tīklā padotā ūdens kvalitāte kopumā atbilst normatīviem.

5. Uzņēmums notekūdeņu attīrīšanu veic 2 attīrīšanas iekārtās — Jelgavā un Ozolpilī. Attīrītie notekūdeņi tiek ievadīti upē. Daļa notekūdeņu netiek novadīti uz attīrīšanas iekārtām, bet tieši tiek novadīti upē. Mainoties ūdens patērētāju struktūrai, neattīrīto dabā novadīto notekūdeņu apjoms samazinās — no 633,8 t m3 1997.gadā līdz 125,7 t m3 1999.gadā.

Lai gan daļa notekūdeņu tiek novadīti dabā neattīrīti, spēkā esošā dabas resursu nodokļa aprēķina kārtība neparedz maksu par virslimita piesārņojumu.

6. Saskaņā ar LR likuma "Par dabas resursu nodokli" 10.pantu — nodokļa aprēķinu un nomaksas kārtība — apstiprināti LR MK 22.04.1997. noteikumi Nr.155 "Noteikumi par ūdens lietošanas atļaujām". Šo noteikumu 25.punktā paredzēts, ka notekūdeņu piesārņojumam tiek noteikta piesārņojuma limitējošā koncentrācija un pieļaujamā piesārņojuma slodze.

Dabas resursu nodokļa aprēķināšanas kārtība noteikta LR MK 20.06.1996. noteikumos Nr.210 "Likuma "Par darbas resursu nodokli" normu piemērošanas kārtību" — paredzēts aprēķināt nodokli par piesārņojuma slodzi un papildus maksu par piesārņojuma slodzes pārsniegšanu. Noteikumos nav paredzēta papildus maksa par novadīto notekūdeņu piesārņojuma limitējošās koncentrācijas pārsniegšanu.

7. Tarifus par ūdensapgādi un kanalizāciju apstiprina Jelgavas Dome. Līdz 1999.gadam tarifus izstrādāja Jelgavas ŪKSU Pārraudzības padome. Ar 08.04.1999. Jelgavas Domes lēmumu Nr.8/14 Pārraudzības padome likvidēta un izveidota Jelgavas pilsētas pašvaldības uzņēmumu Pārraudzības padome. Tās uzdevums ir dot savu vērtējumu un priekšlikumus par uzņēmumu sagatavotajiem tarifiem un pārraudzīt uzņēmumu darbu.

Ar 01.01.1999. noteikta divpakāpju tarifu sistēma: mainīgais tarifs par piegādāto ūdeni un pastāvīgais tarifs par ūdensvada sistēmas darbības nodrošināšanu. Uzņēmuma faktiskie izdevumi atsevišķos izdevumu posteņos būtiski atšķiras no tarifā paredzētajiem.

8. Ar Jelgavas Domes 26.11.1998. lēmumu Nr.25/14 noteiktas tarifu atlaides atsevišķām iedzīvotāju grupām, nenosakot šo atlaižu kompensācijas avotu un mehānismu.

Uzņēmumā nav nodrošināta atlaižu atsevišķa uzskaite, līdz ar to nav zināma ar tām saistīto neiekasēto līdzekļu summa.

9. Jelgavas ŪKSU savā darbībā pieļāvis LR likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" pārkāpumu — ar 2 uzņēmējsabiedrībām noslēgti līgumi, kuros noteikts, ka samaksa par piegādāto ūdeni netiek aplikta ar PVN, atbilstoši šiem lēmumiem izrakstīti rēķini. Neiekasētā PVN summa ir Ls 1058,73.

10. Jelgavas ŪKSU grāmatvedības uzskaitē atsevišķos gadījumos nav ievērotas LR likumu prasības.

10.1. LR likuma "Par grāmatvedību" 7.panta prasības par to, ka ieraksti grāmatvedības reģistros izdarāmi tikai uz attaisnojuma dokumentu pamata.

10.2. LR likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 8.panta prasības par to, ka nav pieļaujama aktīva un pasīva posteņu pārrēķināšana.

Kolēģija nolēma:

1. Uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai:

1.1. Noteikt kārtību, kādā izpildāma prasība par notekūdeņu limitējošās koncentrācijas ievērošanu.

1.2. Par paveikto informēt VK līdz 2000.gada 15.maijam.

2. Uzdot Jelgavas Domei:

2.1. Atrisināt jautājumu par Jelgavas Domes lēmumu izpildei nepieciešamo līdzekļu kompensācijas mehānismu.

2.2. Kopā ar uzņēmumu sakārtot statūtus atbilstoši likuma prasībām.

2.3. Kontrolēt Jelgavas pilsētas pašvaldības uzņēmumu Pārraudzības padomes darbību attiecībā uz Jelgavas ŪKSU pārraudzību.

2.4. Par paveikto informēt VK līdz 2000.gada 15.maijam.

3. Uzdot Jelgavas ŪKSU:

3.1. Iekasēt un pārskaitīt valsts budžetā PVN Ls 1058,73.

3.2. Risināt jautājumu par ūdensmērītāju uzstādīšanu patērētājiem.

3.3. Novērst revīzijā konstatētos grāmatvedības uzskaites pārkāpumus.

3.4. Kontrolēt tarifos noteikto izdevumu ievērošanu.

3.5. Par paveikto informēt VK līdz 2000.gada 15.maijam.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt VARAM; Jelgavas Domei, Jelgavas pilsētas pašvaldības uzņēmumu Pārraudzības padomei, Jelgavas ŪKSU.

5. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1—2—6.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas vadītājs I.Šķibelis

Kolēģijas locekļi: L.Ceimere, D.Grīnberga, D.Timšāne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!