• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar iznāca "Latvijas Vēstneša" pielikums "Zemes Reformas Vēstnesis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1995., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vislielākās grūtības, vislielākais gandarījums

Vēl šajā numurā

08.06.1995., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar iznāca "Latvijas Vēstneša" pielikums "Zemes Reformas Vēstnesis"

Jā, ar "Preses nama" ļaužu poligrāfisko gādību vakar, 7. jūnijā, dzīvīgi zaļā krāsā savas pasaules gaitas sācis (atsācis) profesionālais periodiskais Latvijas zemes ierīcības izdevums. Par šo faktu runā arī paši izdevuma veidotāji, tāpēc varam ieklausīties viņu pavadvārdos.

No "Zemes Ierīcības Vēstneša"— uz "Zemes Reformas Vēstnesi"

Pirms 75 gadiem, 1920.gadā, uz Latvijas preses un grāmatu galdiem parādījās regulārs izdevums "Zemes Ierīcības Vēstnesis". Tas nodzīvoja lietišķu un darbīgu mūžu 17 gadu garumā, un gandrīz visu šo laiku (atskaitot pusotru gadu, no 1920.gada novembra līdz 1922.gada maijam) — "Valdības Vēstneša" paspārnē, kā tā pielikums. Pilnā apjomā jaunajā Latvijas Republikā izvērsās vispārēja zemes reforma, un vajadzība pēc šāda savā ziņā oficiāla un profesionāla izdevuma, kas nepastarpinātā veidā sniegtu gan likumus un citus valsts aktus, gan attiecīgus nozaru normatīvos dokumentus, gan visu veidu reģistrus un pārējo informāciju, kļuva vitāli nepieciešama.

Bibliogrāfiskie rādītāji liecina, ka "Zemes Ierīcības Vēstnesi" izdevusi Centrālā zemes ierīcības komiteja, to dažādos laikos iespieduši "Valters un Rapa", "Sociāldemokrāts", "Krīvs" un "Rota", Latviešu zemnieku savienības un Valsts papīru spiestuves. No 1920.gada novembra līdz 1937.gada 22.jūnijam pavisam iznākuši 668 numuri. Tātad vidēji gadā — 40 dažāda biezuma burtnīcas, vidēji mēnesī — 3 burtnīcas. Cik var spriest no bibliogrāfiskās informācijas, ar 1937.gadu nāk klajā vairāk specializēti izdevumi, piemēram, mērniecības, kadastrālās vērtēšanas un kultūrtehnikas žurnāls "Zemes Ierīcība" un tamlīdzīgi, un nepieciešamība pēc sākotnējā izdevuma zūd.

Dabiski, ka tagad, atsākot gaitu, kamēr ir iekrājies daudz likumu un citu normatīvo dokumentu, kas nav parocīgi apkopoti, bet speciālistiem ikdienā ļoti nepieciešami, nākas vispirms publicēt tos. Tāpēc šī 1. burtnīca ir dubultbieza (64 lpp.) un vairāk atgādina tiesību aktu krājumu, tāda pat dodas uz "Preses nama" tipogrāfiju 2. burtnīca, savukārt 3. burtnīca varēs iznākt konvenciālā biezumā (ar 32 lpp.), un ar 4. burtnīcu "Zemes Reformas Vēstnesis" jau varēs sākt līdzināties "normālam" profesionālam žurnālam.

"Latvijas Vēstnesis" savām acīm "Zemes Reformas Vēstnesi" skata gan kā profesionālu lietišķo izdevumu, kas kalpotu attiecīgo nozaru lietpratējiem un pašvaldību darbiniekiem tiešajā darbā, gan kā adekvātas informācijas sniedzēju un padomu devēju, kas saistošs visiem pilsoņiem, kuriem ir vai kuri iegūst īpašumā zemi un nu tā ir jāierīko, jāsakārto, jānostiprina.

Šajā sakarā domājam, ka jaunais izdevums ar visu profesionāļu ieinteresētu līdzdarbu varētu iznākt divas reizes mēnesī šī A4 formāta 32 lappusēs. Un tajā varētu būt šādas sadaļas: "Valsts normatīvie dokumenti", "Valsts zemes dienesta lietas", "Centrālās zemes komisijas lietas", "Mērniecības, ģeodēzijas, kartogrāfijas lietas", "Kadastru lietas", "Zemes ierīcības, teritoriālās plānošanas lietas", "Zemes nodokļu lietas", "Nekustamā īpašuma lietas", "Zemesgrāmatu lietas" un "Vides kultūras lietas".

Kā saprotat, jaunais izdevums "Latvijas Vēstneša" redakcijā gan ir tapis, bet tas vēl arī top. Tas veidojas un veidosies izdošanas gaitā. Veidot to tieši tādu kā pirms 75 gadiem un kopēt visu no "Zemes Ierīcības Vēstneša" šodien nez vai būtu nepieciešams, — ir cits laiks, citas vajadzības un citas datortehniskās iespējas. Tāpēc tas veidosies līdz ar Jūsu šodienas vajadzībām. Gan saturiski, gan tīri poligrāfiski. Kā redzat, kaut kā tā kā trūkst uz mūsu vāka. Domājam, tur derētu kāda izteiksmīga piktogramma, kas simbolizētu Latvijas laukus un šo problēmu loku. Tāpēc redakcija labprāt gaidītu gan pašu lietpratēju, gan grafiķu ierosinājumus un zīmējumus (par saistošākajiem neliedzot arī honorāru), no kuriem tad varētu izvēlēties veiksmīgāko un lietot uz vāka, teiksim, sākot ar 4. burtnīcu.

 

Saglabājot savu pamatprincipu "Lai esam Jums noderīgi!", ar cerību regulāri tikties un sadarboties ar Jums katrā "Zemes Reformas Vēstneša" burtnīcā, —

 

Jūsu "Latvijas Vēstnesis"

 

Izdevuma paredzētais izplatīšanas veids (vismaz pagaidām, kamēr nav nokārtota abonēšanas iespēja): ar Valsts zemes dienesta iestāžu starpniecību un Rīgā — kioskā pie "Saktas" puķu tirdziņa (Merķeļa ielas pusē), Rīgas Apgabaltiesas un Augstākās tiesas namā (Brīvības bulvāra un Tērbatas ielas stūrī) un redakcijas Sludinājumu daļā (Baznīcas ielā 4a, IV stāvā, pie viesnīcas "Latvija") ). Biezo (64 lpp.) burtnīcu kalkulētā līgumcena — ap Ls 1,50 ; parasto (32 lpp.) burtnīcu — ap Ls 0,80.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!