• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Starp Latviju un Uzbekistānu nav domstarpību politiskajos jautājumos, tāpēc abu valstu attiecību prioritāte ir ekonomika". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.1995., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar iznāca "Latvijas Vēstneša" pielikums "Zemes Reformas Vēstnesis"

Vēl šajā numurā

08.06.1995., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Starp Latviju un Uzbekistānu nav domstarpību politiskajos jautājumos, tāpēc abu valstu attiecību prioritāte ir ekonomika"

Vakar, 7. jūnijā, noslēdzās Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova divu dienu valsts vizīte Latvijā, kuras laikā tika parakstīts abu valstu draudzības un sadarbības līgums, kā arī vairāki citi nozīmīgi dokumenti

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 7.jūnijā, kad Saeimas namu greznoja abu valstu karogi, Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs tikās ar Uzbekistānas Republikas prezidentu Islamu Karimovu (attēlu augšējā rindā). Sarunā piedalījās arī Uzbekistānas parlamenta un valdības pārstāvji un no Latvijas puses — LR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Uzbekistānas Republikā Andris Vilcāns, Saeimas sekretārs Imants Daudišs, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Kiršteins, Tautas saskaņas partijas frakcijas deputāts, Latvijas Republikas un Uzbekistānas Republikas parlamentu atbalsta grupas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs, pateicoties par I.Karimova vizīti, atzinīgi novērtēja parakstītos līgumus par abu valstu draudzību un sadarbību, par gaisa satiksmi un zinātniski tehnisko palīdzību, par sadarbību tūrismā un transporta jomā, kā arī par konsultācijām starp Ārlietu ministrijām. A.Gorbunovs informēja par izveidoto un Saeimā apstiprināto LR un Uzbekistānas Republikas parlamentu atbalsta grupu un tās centieniem veicināt abu valstu sadarbību. Īpaši viņš atzīmēja līdzšinējos personiskos kontaktus ar I.Karimovu.

Arī Uzbekistānas prezidents atcerējās kontaktus ar Latvijas politiķiem un Baltijas, īpaši Latvijas, centienus neatkarības atgūšanā. Analizējot Latvijas un Uzbekistānas saimnieciskos sakarus, līdzšinējo pasivitāti viņš izskaidroja ar zināmu Krievijas diktātu NVS valstīm. Tāpēc šādus soļus sadarbības veidošanā ar Latviju, iespējams, vērtēs dažādi, teica I.Karimovs. Par abpusēju interesi liecina šārīta tikšanās ar uzņēmējiem.

Sarunas turpinājumā Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Kiršteins atzīmēja Latvijas un Uzbekistānas kontaktus starptautiskajās organizācijās, vienlaikus akcentējot nepieciešamību pārrunāt drošības jautājumus, kā arī tiešu sakaru veidošanu ar Uzbekistānu un citām NVS lielajām valstīm. Latvija ir gatava piedāvāt tranzīta, komunikāciju un citus pakalpojumus. Lai šādi sakari būtu abpusēji izdevīgi, ir jāpilnveido likumdošana, uzsvēra A.Kiršteins.

I.Karimovs pastāstīja, ka gan ekonomiskos, gan politiskos jautājumus vizītes laikā viņš pārrunājis ar Latvijas ārlietu ministru V.Birkavu, kā rezultātā parakstīts līgums starp Latvijas un Uzbekistānas Ārlietu ministrijām.

Savukārt, aicinot uz sadarbības aktivizēšanu parlamentu līmenī, Uzbekistānas prezidents īpaši uzteica Latvijas Saeimas izstrādāto Kārtības rulli, attiecības starp parlamentu, Valsts prezidentu un valdību, tostarp saglabājot stabilitāti valstī un attiecībās starp dažādiem politiskiem grupējumiem. I.Karimovs pateicās par sapratni un atbalstu un uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju A.Gorbunovu un Latvijas Republikas un Uzbekistānas Republikas parlamentu atbalsta grupas pārstāvjus apmeklēt Uzbekistānu.

Nobeigumā A.Gorbunovs apstiprināja, ka, tuvojoties 6.Saeimas vēlēšanām, Latvija drīzāk ir gatava uzņemt Uzbekistānas parlamentāriešus, un izteica pārliecību, ka abu valstu parlamentu uzsāktā sadarbība iegūs konkrētu un abpusēji pieņemamu raksturu.

Anita Martinsone,

Saeimas ziņu dienests

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!