• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Saeimas priekšsēdētāja - Ungārijas vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1995., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātņu akadēmijā : par pētījumiem letonikā

Vēl šajā numurā

30.05.1995., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Saeimas priekšsēdētāja — Ungārijas vēstnieks

Vakar, 29.maijā, LR Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs tikās ar Ungārijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Džordžu Krauzu (attēlā), kas šodien iesniegs akreditācijas vēstuli Latvijas prezidentam Guntim Ulmanim.

Dž.Krauzs informēja Saeimas priekšsēdētāju A.Gorbunovu par Ungārijas parlamenta darba aktualitātēm. Šonedēļ, teica Dž.krauzs, parlamentārieši izskatīs divus svarīgus jautājumus. Vispirms deputāti lems par Ungārijas Republikas un Slovakijas Republikas līguma ratifikāciju, kas skars būtisku abu valstu attiecību aspektu, proti, Slovakijas teritorijā dzīvojošo vairāku simtu tūkstošu ungāru tiesības runāt savā dzimtajā valodā.

Otra izvērtējamo dokumentu pakete paredz valsts budžeta izdevumu samazināšanu, kuras mērķis, kā uzsvēra Dž.Krauzs, nav pasliktināt iedzīvotāju dzīves līmeni. Galvenokārt ieplānota štatu samazināšana (par 15 procentiem) ministrijās un citās valsts institūcijās, jo pēdējo četru reformu gadu laikā ierēdņu skaits Ungārijā nevis sarucis, bet gan ievērojami pieaudzis. Arī vēstniecības Baltijas valstīs līdz šim nav atvērtas tieši līdzekļu trūkuma dēļ, piebilda Dž.Krauzs.

Vēl Ungārijas Finansu ministrijas iesniegtie projekti paredz Ungārijas nacionālās naudas vienības (forinta) vērtības pakāpenisku samazināšanos un sociālo un izglītības programmu finansējuma ievērojamu ierobežošanu. Protams, Ungārijas parlaments risina arī citas problēmas, piemēram, gatavo privatizācijas likumdošanu un likumu par masu informācijas līdzekļiem.

LR Saeimas priekšsēdētājs, pateicoties par Ungārijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Dž.Krauza apmeklējumu, atzina, ka abu valstu problēmas un veicamās reformas ir līdzīgas. Tikai situācijas ir dažādas. Raksturojot Latvijas sarežģīto finansiālo situāciju, A.Gorbunovs pastāstīja par banku krīzi un valdības rīcību Latvijas lielākās komercbankas "Baltija" atveseļošanā, to pilnībā pārņemot, kā arī par pasākumiem valsts budžeta deficīta (40 miljoni latu) samazināšanā. Latvijas Bankas piešķirtais kredīts valdībai 20 miljonu latu apmērā situāciju stabilizēs līdz rudenim, tāpēc arī Latvijā aktuāla ir taupība un lata stabilizēšana.

Pēdējās dienās mūsu valstī vērojama cilvēku vēlme latus konvertēt dolāros, tāpēc uz Saeimas priekšsēdētāja jautājumu par iedzīvotāju reakciju uz forinta vērtības krišanos Ungārijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Dž.Krauzs atbildēja, ka diemžēl Ungārijā nav valūtas brīvas konvertācijas iespēju. Iedzīvotāji ir tiesīgi gada laikā samainīt forintus tikai 800 dolāru vērtībā. Ievērojami naudas vērtības krišanās ietekmē uzņēmēju darbību — gan preču eksportu, gan arī importu.

Arī Latvijā šobrīd tiek diskutēts par nepieciešamību nepieļaut lata devalvāciju, jo, kā piekrita A.Gorbunovs, šajā procesā vieni iegūst, bet citi zaudē. Piemēram, Latvijai raksturīgs enerģētikas resursu imports, tādējādi lata vērtības krišanās ir ļoti neizdevīga. A.Gorbunovs pastāstīja arī par Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumiem taupības programmas izstrādē, tomēr diezin vai deputāti priekšvēlēšanu periodā pieņems tik radikālas reformas, kas skartu jau tā tik saspringto budžetu.

Tikšanās turpinājumā A.Gorbunovs akcentēja abu valstu sadarbības tiesiskās bāzes attīstīšanas nepieciešamību. Viņš norādīja, ka pašlaik jau tiek gatavots līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, par dubultās nodokļu uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, kā arī brīvās tirdzniecības līgums. Sarunas nobeigumā viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz to, kādi politiskie spēki uzvarēs 6. Saeimas vēlēšanās, Ungārija ir un būs perspektīva sadarbības partnere visām partijām.

Anita Martinsone,

Saeimas ziņu dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!