• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1995., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Saeimas priekšsēdētāja - Ungārijas vēstnieks

Vēl šajā numurā

30.05.1995., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa runa

Turpinājums no 1.lpp.

Man sevišķi patīkami tikties ar jums vēl jo vairāk tāpēc, ka, stājoties prezidenta amatā, es uzņēmos arī zemessardzes priekšnieka pienākumus un man bija iespējams vērot šīs jūsu patriotiskās organizācijas attīstības gaitu. Un es zinu, kādi vīri un jaunekļi meklē un atrod ceļu uz zemessardzi. Un tāpēc man kā prezidentam šodien ir mierīgs prāts, gan atrodoties kopā ar jums no rīta baznīcā, gan šajās telpās, kad runāsim par zemessardzes nākotni. Un kaut arī mēs zinām, ka ne viss mums ir kārtībā, mēs zinām, ka notiek disciplīnas pārkāpumi, mēs zinām, ka viens otrs jauneklis vai vīrs neprot nēsāt ieroci, mēs zinām, ka viens otrs varbūt vēl neprot nostāties tā, kā tam pienākas būt, bet mēs zinām, ka pamatā latviešu vīri un latviešu jaunekļi to vienmēr ir darījuši ar godu un cieņas pilnu stāju.

Un, tiekoties ar jums, es gribētu novēlēt, lai jūs turpinātu šīs labās senās latviešu karavīru tradīcijas, un lai nekad jums nezustu atbildība par savu rīcību, par šīs rīcības sekām un lai šīs atbildības pamatā būtu dzimtenes mīlestība un jūsu pienākums. Es saprotu, ka mums vēl tāls ceļš ejams līdz pilnībai, bet es saprotu arī, ka cita ceļa šajās nostādnēs nav.

Droši vien daudzi no jums domā arī par to, kas patlaban notiek Latvijā. Bet es gribētu, lai jūs šodien varbūt parunātu vairāk par to, kas saistās ar jūsu darbu, ar jūsu devumu un ar jūsu ieguldījumu. Un nepārvērtīsim visus šos notikumus, kas ir ekonomikā, finansēs, banku sistēmā, par kaut kādu traģisku izņēmuma stāvokli, bet uzskatīsim, ka tas ir process, kuram mums ir jāiziet cauri. Jāiziet cauri caur nežēlīgiem pārbaudījumiem arī cilvēku raksturos, cilvēku godprātā un cilvēku attieksmē un attiecībās starp sevi.

Es gribētu jums novēlēt praktisku savu programmu realizācijas analīzi. Es gribētu jums novēlēt, lai jūs pārskatītu, kas ir izdarīts, un arī to, kas palicis neizdarīts. Un es gribētu jums novēlēt, lai jūs nekad, tāpat kā līdz šai dienai, nebūtu malā stāvētāji, bet diendienā spētu rūpēties par kārtību, drošību. Par Latvijas tautas drošību, par savas zemes, par savu bērnu drošību.

 

Ministru prezidenta Māra Gaiļa runa

Turpinājums no 1.lpp.

Tās ir armijas un zemessargu kopējas apmācības, virsnieku sagatavošana Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Policijas akadēmijā, iespēju izmantošna ārvalstu militārajās mācību iestādēs, orientācija uz NATO pieņemtajiem stratēģijas, taktikas un strukturālajiem principiem.

Ar gandarījumu un pateicību varam atzīmēt, ka Zemessardzes pārstāvji ir arī Baltijas bataljona sastāvā.

Ar pateicību un augstu atzinību vērtējama Zemessardzes līdzdalība, piemēram, Ādažos, Zvārdē, apmācībās un citur.

Tālākai sadarbības padziļināšanai jāpasteidzina Valsts dienesta reorganizācija, kas paredz paplašināt Zemessardzes uzdevumus un nodrošināt arī iespēju mērķtiecīgākai līdzekļu izlietošanai.

Saprotams, ka Zemessardze pamatoti arī turpmāk grib redzēt un iedarbīgāk just pilnīgāku Aizsardzības ministrijas atbalstu, galvenokārt kā koordinatoru Zemessardzes rīcībai valsts aizsardzības koncepcijas īstenošanā.

Dabiski, ka zemessargu pienākumu godpilnai veikšanai jābūt atbilstošam materiālajam un tehniskajam nodrošinājumam. Samērā daudz jau ir paspēts izdarīt, taču joprojām aktuāls paliek jautājums — kā sagādāt atbilstošu ieroci katram zemessargam? Vienlaicīgi jāveido katra zemessarga augsta atbildība un pienākuma apziņa sava ieroča mērķtiecīgā lietošanā.

Zemessardzei aktuāls arī autotransporta jautājums, ko risinām un risināsim, izmantodami visas iespējas. Piemēram, pašreiz no Amerikas uz Latviju ceļā ir gandrīz pussimt armijas apvidus mašīnu, kas paredzētas arī Zemessardzei.

Zemessargu rezerve — jaunsargi, un to kustība vienlaicīgi modina un stiprina nacionālā patriotisma jūtas jauniešos, veido pienākuma apziņu sargāt savu tēvu zemi.

Ar jūsu sirdsdegsmi paveiktais un Zemessardzes izaugsmei veltītais ir stingrs pamats turpmākajam darbam, sarežģīto uzdevumu arvien sekmīgākam risinājumam augstā profesionālā līmenī.

Jāturpina un ciešāk jāsaauž Zemessardzes un policijas sadarbība. Varbūt pat lietderīgi būtu veidot īpašu programmu "Zemessardze — policija", kas ietvertu sadarbības virzienus, veidus, līdzekļus un paredzētu nepieciešamos resursus izvirzīto mērķu sasniegšanai.

Ministru kabinetā sagatavots apspriešanai noteikumu projekts par Zemessardzes līdzdalību valsts robežu sargāšanā. Kad šis projekts tiks pieņemts, tas noteiks turpmākos ceļus, līdzekļus un paņēmienus sadarbībai ar Robežapsardzības spēkiem.

Arī nākotnē Latvijas valsts un pašvaldību institūciju saprotošā attieksme nostiprinās Zemessardzi, lai tā jo sekmīgāk veiktu savus uzdevumus valsts, tautas un katra iedzīvotāja drošības sardzē.

Tautas atbalsts un cieņa ir lielākais gandarījums katram cilvēkam, kas brīvprātīgi ziedojis savu laiku un spēkus Tēvijas sardzei un dziļi izpratis jēgu vārdiem: "Gods kalpot Latvijai!"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!