• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
EDSO komisārs Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.1995., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35002

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Ārlietu ministrijas nota Krievijai

Vēl šajā numurā

06.05.1995., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

EDSO komisārs Latvijā

Vakar, 5.maijā, Latvijā darba vizītē ieradās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas augstākais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Makss van der Stūls. Viņš tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Māri Gaili, Saeimas Prezidija priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, Saeimas Cilvēktiesību komisijas vadītāju Inesi Birznieci, Saeimas Juridiskās komisijas vadītāju Aivaru Endziņu un valsts reformu ministri Vitu Tēraudu.

Šajā sakarā notikušajā preses konferencē Anatolijs Gorbunovs informēja žurnālistus, ka Makss van der Stūls, vērtējot stāvokli Latvijā kopumā, atzinis, ka valstī vērojams liels progress nacionālo minoritāšu problēmu atrisināšanā. Vienlaikus viņš izteicis arī bažas par situāciju atsevišķās jomās. Lai gan ievērojami uzlabojies Pilsonības un imigrācijas departamenta darba stils un saturs, tomēr vēl ir gadījumi, kad šīs iestādes ierēdņi nerēķinās ar tiesu spriedumiem. Arī naudas summa, kas jāmaksā pilsonības kandidātiem, esot pārāk liela. Trešā problēma esot vecu cilvēku valodas zināšanu pārbaude, kārtojot pilsonības piešķiršanas eksāmenus. Tāpat zināmas šaubas augstākais komisārs izteicis par vēstures eksāmena programmas apjomu.

Kā pastāstīja Anatolijs Gorbunovs, Makss van der Stūls ticis informēts, ka Latvijas pamatnāciju zināmā mērā satrauc jautājums, vai straujas naturalizācijas gaitā pilsonībā uzņemtie iedzīvotāji paspēs integrēties Latvijas sabiedrībā.

"Mani personiski pilsonības piešķiršanas gaitā satrauc viena lieta, proti, lai integrācija saistītos ne vien ar valodas un Satversmes zināšanām, bet arī lai šie jaunie pilsoņi iesaistītos Latvijas kultūras dzīvē un justu atbildību par to, kas notiek Latvijā, " teica Anatolijs Gorbunovs.

Aivars Endziņš pastāstīja, ka sarunā ar Maksu van der Stūlu ir pārrunāti likumu pārskatīšanas jautājumi un problēmas, jo Saeimas likumdošanas darbs tagad ir stingri jāsaista ar Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Inese Birzniece informēja par izstrādāto likumprojektu par Valsts cilvēktiesību biroja izveidošanu.

Noslēdzot savu vizīti Latvijā, EDSO augstākais komisārs Makss van der Stūls izteicis domu, ka Latvija varētu kalpot par modeli citām jaunajām demokrātiskajām valstīm minoritāšu jautājuma sakārtošanā.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!