• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas centieni tirgus ekonomikā - saskaņā ar līdzdalību pasaules norisēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.1995., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34912

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Demokrātiskās partijas "Saimnieks" kongresā

Vēl šajā numurā

03.05.1995., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas centieni tirgus ekonomikā — saskaņā ar līdzdalību pasaules norisēs

Vakar, 2.maijā, Rīgas Latviešu biedrībā risinājās starptautiskā konference "Valsts investīcijas Latvijā" Skat arī 3., 4. lpp.

Ministru prezidenta Māra Gaiļa sveicinājums konferencei

Dārgie dalībnieki, dāmas un kungi! Man ir prieks uzrunāt valsts investīciju konferences dalībniekus Latvijā.

Jau kādu laiku notiek pārejas process uz tirgus ekonomiku. Galvenie ekonomiskie rādītāji liecina, ka ekonomika pagājušajā gadā nonāca līdz pašam zemākajam punktam un pašlaik pamazām atplaukst. Acīmredzot ekonomiskā uzplaukuma process turpināsies, un tam būs vajadzīga visai būtiska ekonomiska un finansiāla palīdzība. Sakarā ar populāro stabilizācijas politiku Latvija ārzemju investoriem kļūst par uzticamu partneri. Es ticu, ka process jau ir uzņēmis gaitu, un mēs varam izraisīt optimismu starptautiskajā investoru sabiedrībā. Svarīgs dienas kārtības punkts pašlaik ir atvērt Latviju ārzemju biznesam, lai integrētos Rietumu tirgos. Tas radīs stimulu privātajiem uzņēmumiem sasniegt lielāku investīciju līmeni. Mēs esam veltījuši savu darbu, lai sagatavotu mūsu valsti un tautu efektīvai līdzdalībai globālajā ekonomikā. Šie centieni ir cieši saistīti ar pastāvošo situāciju starptautiskajā ekonomiskajā sadarbībā. Līdz 1995. gada biegām Latvija cer izpildīt visas prasības, lai pievienotos GATT (General Agreement on Tariffis and Trade) Pasaules Tirdzniecības Organizācijai. Vēl viens svarīgs solis bija Enerģijas hartas parakstīšana 1994. gada decembrī. Kopumā runājot, šis ir vissvarīgākais starptautisko investīciju līgums. Tas mums pavērs iespējas darboties dažādās jomās un kalpos kā spēcīgs katalizators. Brīvās tirdzniecības līgums, ko trīs Baltijas valstis 1994. gada 18. jūlijā noslēdza ar Eiropas Savienību, Asociācijas līgums, Brīvās tirdzniecības līgums starp trim Baltijas valstīm un Skandināvijas — Baltijas valstu sadarbība mums piedāvā jaunas iespējas, izmantojot Eiropas Savienības paplašināšanās perspektīvu. Jauno iespēju solījumi ir milzīgi, taču rezultāti tā vienkārši klēpī neiekritīs. Starptautiskās finansu institūcijas un Eiropas Savienība pašlaik piedāvā fondus investīciju prioritāriem projektiem. Galvenais šīsdienas diskusijas mērķis varētu būt izveidot Latvijas investīciju politikas ietvarus un pārbaudīt institūciju spējas, iespējamās attīstības tendences un politiskās sakarības. Pašreizējais valsts investīciju līmenis nav adekvāts, lai apmierinātu mūsu valsts vajadzības. Tāpēc ir svarīgi noskaidrot prioritāros projektus. Domām, kurās jūs dalīsieties, būs svarīga loma mūsu tālākās investīciju politikas noteikšanā.

Gribu arī uzsvērt, ka pamati, ko mēs pašlaik veidojam kopā ar starptautisko finansu sabiedrību, noteiks Latvijas ekonomiskās attīstības veidu, kādu mēs to gribam redzēt šīs dekādes beigās. Esmu pārliecināts, ka augstā līmeņa vadītāji, kas pulcējušies šajā konferencē, savā darbā būs patiešām sekmīgi. Un tas, vairāk nekā jebkas cits, nodrošinās pamatu uzlabojumiem, ko mēs visi ceram redzēt . Paldies jums!

"LV" tulkojums (Jānis Ūdris)

no angļu valodas

Pārējās runas skat. arī 3. un 4.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!