• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2023. gada 21. decembra saistošie noteikumi Nr. 22 "Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžetu 2024. gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2023., Nr. 250 https://www.vestnesis.lv/op/2023/250.34

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi Nr. 35/2023

Par kārtību, kādā izvietojamas un noformējamas ielu nosaukuma plāksnes, ēku nosaukuma norādes zīmes, ēku numura (nosaukuma) zīmes Alūksnes novadā

Vēl šajā numurā

28.12.2023., Nr. 250

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 22

Pieņemts: 21.12.2023.

OP numurs: 2023/250.34

2023/250.34
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22

Liepājā 2023. gada 21. decembrī (prot. Nr. 14, 37. §)

Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžetu 2024. gadam

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 48. pantu,
likumu "Par pašvaldību budžetiem"
un Likumu par budžetu un finanšu vadību

1. Apstiprināt Liepājas valstspilsētas pašvaldības pamatbudžetu 2024. gadam saskaņā ar 1. pielikumu:

1.1. ieņēmumi 108 926 648 euro;

1.2. izdevumi 110 583 252 euro;

1.3. līdzdalība komersantu pašu kapitālā 312 107 euro;

1.4. aizdevumu atmaksa 4 065 738 euro;

1.5. aizdevumu saņemšana 1 341 438 euro;

1.6. atlikums uz gada sākumu 4 693 011 euro.

2. Apstiprināt ziedojumu un dāvinājumu fondu 2024. gadam saskaņā ar 2. pielikumu:

2.1. ieņēmumi 11 581 euro;

2.2. izdevumi 17 453 euro;

2.3. atlikums uz gada sākumu 5 872 euro.

3. Apstiprināt Liepājas valstspilsētas pašvaldības aizņēmumu, galvojumu un ilgtermiņa saistību apmēru saskaņā ar 3. pielikumu.

4. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektoru apstiprināt pašvaldības iestāžu, aģentūru, kapitālsabiedrību un projektu/pasākumu detalizētās ieņēmumu un izdevumu tāmes 2024. gadam atbilstoši 1. un 2. pielikumā apstiprinātajam finansējumam.

5. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības Budžeta komisiju lemt par grozījumiem Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžeta 2024. gadam ieņēmumu un izdevumu tāmēs institūciju apstiprinātā budžeta ietvaros.

6. Budžeta izpildītāja funkcijas veikt Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāžu, aģentūru un kapitālsabiedrību vadītājiem.

7. Budžeta izpildītājiem normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sastādīt un apstiprināt struktūrvienību un pakļautībā esošo iestāžu, projektu un programmu tāmes.

8. Budžeta izpildītāji ir atbildīgi par to, lai piešķirto līdzekļu ietvaros nodrošinātu efektīvu un racionālu pašvaldības budžeta līdzekļu izlietojumu, nepārsniedzot attiecīgajam mērķim tāmē plānotos izdevumus atbilstoši ekonomiskajām un funkcionālajām kategorijām.

9. Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Liepājas Centrālā administrācija" Finanšu pārvaldei budžeta ieņēmumu daļas neizpildes gadījumā finansēt budžeta iestādes, uzņēmumus un mērķprogrammas proporcionāli budžeta ieņēmumu izpildei.

10. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes pastāvīgo Finanšu komiteju lemt par līdzekļu piešķiršanu neparedzētiem mērķiem Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžeta 2024. gadam REZERVES FONDA ietvaros, kas pārsniedz 3000 euro.

11. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju ar rīkojumu piešķirt līdzekļus neparedzētiem gadījumiem Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžeta 2024. gadam REZERVES FONDA ietvaros par pieprasījumiem līdz 3000 euro.

12. Noteikt par piešķirto valsts mērķdotāciju apguves atbildīgajiem izpildītājiem:

12.1. izglītības nozarei – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Izglītības pārvalde";

12.2. kultūras nozarei – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Kultūras pārvalde";

12.3. sporta nozarei – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Sporta pārvalde";

12.4. pašvaldības nekustamajiem īpašumiem – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Nekustamā īpašuma pārvalde";

12.5. nodarbinātības projektiem un pasākumiem – Liepājas valstspilsētas pašvaldības aģentūru "Liepājas Nodarbinātības projekti", Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Komunālā pārvalde";

12.6. sociālajai nozarei – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Sociālais dienests";

12.7. transporta nozarei – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Komunālā pārvalde", Liepājas valstspilsētas pašvaldības aģentūru "Liepājas Sabiedriskais transports";

12.8. vides pasākumiem un projektiem – Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Centrālā administrācija".

13. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Liepājas Nekustamā īpašuma pārvalde" vadītāju Liepājas valstspilsētas pašvaldības vārdā slēgt nekustamo īpašumu nomas līgumus par pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu iznomāšanu un Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādei "Liepājas Nekustamā īpašuma pārvalde", pamatojoties uz Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes lēmumiem, nodrošināt Liepājas valstspilsētas pašvaldības nekustamā īpašuma iznomāšanu un administrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

14. Akceptēt kārtību, ka Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas Nekustamā īpašuma pārvalde" budžetā piešķirto līdzekļu apjomā iesniedz saskaņošanai Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes pastāvīgajā Finanšu komitejā priekšlikumu par prioritārā kārtībā sedzamajām pašvaldības dzīvojamo telpu īrnieku neizpildītajām neatgūstamajām saistībām pret dzīvojamās mājas pārvaldniekiem.

15. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Izglītības pārvalde" slēgt līgumus ar attiecīgajām pašvaldībām par pašvaldību savstarpējiem norēķiniem saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 28. jūnija noteikumiem Nr. 418 "Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem".

16. Pilnvarot Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Liepājas Izglītības pārvalde" slēgt līgumus ar privātajām izglītības iestādēm un privātajiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem, veikt pašvaldības līdzfinansējuma pārskaitījumus atbilstoši bērnu skaitam un faktiskajam apmeklējumam.

17. Budžeta izpildītājiem, kuru pārziņā ir Liepājas kultūras un sporta pasākumi, pirms grozījumu iesniegšanas, izmaiņas pa pasākumu veidiem jāizskata un jāsaskaņo attiecīgās nozaru komisijās un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Budžeta komisijā.

18. Ja līdz kārtējā gada 1. oktobrim nav uzsāktas darbības Attīstības budžeta līdzekļu apguvē, Liepājas valstspilsētas pašvaldības Budžeta komisijai ir tiesības lemt par līdzekļu atgriešanu pašvaldības budžetā.

1. pielikums

2. pielikums

3. pielikums

Paskaidrojuma raksts un ziņojums par Liepājas valstspilsētas 2024. gada budžetu

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

Saistošo noteikumu "Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžetu 2024. gadam";
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Lēmums nepieciešams, lai apstiprinātu Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžetu 2024. gadam pamatojoties uz Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu, 46. panta ceturto daļu, 48. panta pirmo daļu, likumu "Par pašvaldību budžetiem", likuma "Par budžetu un finanšu vadību" un citos normatīvajos aktos noteiktās prasības.
Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Budžeta projekts 2024. gadam tiek virzīts apstiprināšanai pirms līdzekļu atlikuma uz gada sākumu precizēšanas, tādēļ tajā iekļauti izdevumi institūciju uzturēšanai un pamatdarbības nodrošināšanai, bet attīstības projektiem un pasākumiem finansējums nodrošināts daļēji, izvērtējot Liepājas valstspilsētas un Dienvidkurzemes novada attīstības programmas 2022.–2027. gadam pielikumu "Liepājas valstspilsētas rīcības un investīciju plāns" 2024. gadam noteikto darbību un projektu prioritāti un nepieciešamo finansējumu 1. ceturksnim.

Pašvaldībai ir vairāki ieņēmumu avoti, no kuriem iegūst nepieciešamos līdzekļus, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības un sniegtu pakalpojumus iedzīvotājiem. Šeit ir daži no būtiskākajiem pašvaldības ieņēmumu avotiem:

Nodokļi:

• Nekustamā īpašuma nodoklis: plānots 3 734 100 eiro apmērā;

• Iedzīvotāju ienākuma nodoklis: plānots 53 962 130 eiro apmērā.

Transferti:

Valsts un Eiropas Savienība piešķir dotācijas un subsīdijas konkrētiem projektiem vai jomām, kas atbilst noteiktām prioritātēm.

• Pašvaldību saņemtie valsts budžeta transferti noteiktam mērķim: plānoti 24 167 670 eiro;

• Pašvaldību no valsts budžeta iestādēm saņemtie transferti Eiropas savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem (pasākumiem): plānoti 753 140 eiro apmērā;

• Pašvaldības budžetā saņemtā dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda 2024.gadam plānota 13 918 098 eiro;

• Pašvaldību saņemtie transferti no citām pašvaldībām 2024. gadam plānoti 293 936 eiro.

Nenodokļu ieņēmumi

• Valsts (pašvaldību) nodevas un kancelejas nodevas plānotas 87 000 eiro;

• Ieņēmumi no pašvaldības īpašuma iznomāšanas un pārdošanas plānoti 590 839 eiro;

• Ostu pārvalžu iemaksas 352 829 eiro.

Maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumi plānoti 9 762 240 eiro.

Aizdevumi

Aizdevumu saņemšana plānota 1 341 438 eiro apmērā.

Galvenie 2024. gada budžeta izdevumi:

Ieguldījumi izglītībā, veselībā un sociālajos pakalpojumos.

Ieguldījumi izglītībā, veselībā un sociālajos pakalpojumos, lai nodrošinātu iedzīvotāju labsajūtu un sociālo taisnīgumu:

• 525 194 eiro minimālās algas palielinājumam;

• 2 735 933 eiro pedagogu darba samaksas pieaugumam;

• 554 986 eiro pirmsskolas izglītības iestādes "Liedags" uzturēšanas izdevumiem;

• 107 447 eiro ieplānots stipendiju piešķiršanai studentam vai rezidentam;

• 551 743 eiro Pašvaldības budžeta iestāžu darbinieku veselības apdrošināšana;

• 427 000 eiro paredzēti norēķiniem par citu pašvaldību izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem;

• 79 140 eiro ieplānoti kā līdzfinansējums bērnu vasaras nodarbinātībai vasarā (15–19 gadi);

• 70 000 eiro ieplānota daļa no līdzfinansējuma aukļu dienesta auklēm;

• 30 000 eiro paredzēts kā pašvaldības līdzfinansējums privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm;

• 8 159 eiro ieplānots kā pašvaldības līdzfinansējums privātajām skolām;

• 23 900 eiro plānoti projekta "Priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas prevencijas sistēmas ieviešana" īstenošanai;

• 211 117 eiro paredzēti projektam "Zinātnes un izglītības inovāciju centra attīstība Liepājā";

• 468 780 eiro ieplānoti projektiem "Erasmus";

• 74 430 eiro plānoti projektam "Vides pieejamības uzlabošana Dienas centrā personām ar garīgās attīstības traucējumiem T.Breikša ielā 16/20, Liepājā";

• 32 500 eiro finansējums projektam "Profesionāla un mūsdienīga sociālā darba attīstība".

Infrastruktūras projekti:

Infrastruktūras projekti, ceļu uzturēšana, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu uzlabošanai:

·• 788 579 eiro finansējums projektam "Skuju ielas posma, Ābeļu un Noliktavas ielu pārbūve, Liepājā";

• 50 000 eiro paredzēti mikrorajonu pagalmu labiekārtošanai;

• 50 000 eiro Mikrorajonu pagalmu labiekārtošanai;

• 410 453 eiro paredzēti projektam "Liepājas valstspilsētas grants ielu pārbūves programma 2022.–2027. gadam (Pļavu iela)";

• 446 808 eiro paredzēti projektam "Krasta nostiprinājumu izbūve gar Baltijas jūras krastu"

• 386 401 eiro projektu priekšfinansējumiem un līdzfinansējumiem.

Ilgtspējības projekti:

Ieguldījumi ilgtspējīgās enerģijas, digitalizācijas attīstībā un citos vides aizsardzības projektos:

• 35 000 eiro paredzēti projektam "Plāni ilgtspējīgas pilsētvides mobilitātes rīcībām";

• 7 500 eiro ieplānoti projektam "Liepājas viedpilsētas ceļa karte";

• 9 000 eiro projekta "Atvērto datu pieejamības un apstrādes stiprināšana vietējas izaugsmes un pilsētas pārveides veicināšanai" īstenošanai;

• 117 079 eiro paredzēti projektam "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Liepājas valstspilsētas pašvaldības publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā, 1. daļa";

• 108 734 eiro ieplānoti projektam "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Liepājas valstspilsētas pašvaldības publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā, 2. daļa";

• 116 674 eiro projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Liepājas valstspilsētas pašvaldības publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā, 3. daļa" īstenošanai.

Ekonomikas attīstība:

Plānoti pasākumi un resursi, lai veicinātu uzņēmējdarbību, tirdzniecību un tūrismu, sekmējot ekonomikas izaugsmi:

• 43 000 eiro plānots kā 2023. gada atlikums mazo un vidējo komercsabiedrību projektu konkursam;

• 4 895 eiro projektam "Latvijas starptautiskās konkurētspējas veicināšana tūrismā";

• 11 992 eiro projekta "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" īstenošanai;

• 127 655 eiro ieplānots finansējums projektam "Uzņēmējdarbības plānošanas atbalsta pasākumi Kurzemes plānošanas reģionā".

Kultūras un sporta infrastruktūras atbalsts:

• 50 000 eiro ieplānoti kā līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai;

• 467 200 eiro paredzēti 1. ceturkšņa sporta pasākumiem;

• 350 000 eiro paredzēti 1. ceturkšņa kultūras pasākumiem;

• 50 000 eiro ieplānota daļa no finansējuma pilsētas svētku noformējuma;

• 300 000 eiro ieplānoti Nodibinājumam Liepāja 2027 no pamatbudžeta un saņemts atbalsts no Kultūras ministrijas 490 000 eiro apmērā;

• 41 201 eiro finansējums projektam "CreArt 3.0 stringing together";

• 7 400 eiro paredzēts projektam "Misija (ne) miers – vietējo stāstnieku stiprināšana";

• 34 889 eiro ieplānotip projektam "Future DiverCities/Nākotnes dažādpilsētas".

Ieguldījumi ilgtspējīgā attīstībā, sociālajā labklājībā un inovācijās veicinās pašvaldības kopējo attīstību un iedzīvotāju labklājību.

Budžeta līdzekļu atlikums uz gada sākumu:

• pašvaldība kā atlikumu plāno 4 693 011 eiro.

Ziedojumi un dāvinājumi 2024. gadā plānoti 17 453 eiro apmērā.

Pamatbudžeta izdevumi kopā ar finansēšanas daļu plānota 114 961 097 eiro, t. sk. valsts mērķdotācijas un transfertu izdevumi 25 503 448 eiro, pašvaldības pamatbudžeta izdevumi 80 161 192 eiro un maksas pakalpojumi 9 296 457 eiro.

2. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sagatavotais budžeta projekts nerada tiešu ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci.1
Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpildi un kontroli nodrošina Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas Centrālā administrācija", pamatojoties uz Pašvaldību likuma 48. panta otro daļu. Informācija tiek publicēta Liepājas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.liepaja.lv.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Sagatavotais budžeta projekts nerada tiešu ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem (sk. atsauci).
Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi un kontroli nodrošina Liepājas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Liepājas Centrālā administrācija".
Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi izstrādāti ar mērķi samērīgi un atbilstoši normatīvajiem aktiem apgūt piešķirtos finanšu līdzekļus institūciju uzturēšanai un pamatdarbības nodrošināšanai kā arī attīstībai. Attīstības budžetā finansējums tiek piešķirts saskaņā ar Liepājas valstspilsētas un Dienvidkurzemes novada attīstības programmu 2022.–2027. gadam.
6. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Izstrādes gaitā nav veiktas konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām (sk. atsauci).

1 Saskaņā ar Pašvaldību likuma 48. panta ceturto daļu un  likuma "Par pašvaldību budžetiem" 17. panta otro daļu vienlaikus ar pašvaldības budžeta grozījumu projektu sagatavo paskaidrojumus, kuros ietver informāciju par grozījumu būtību, skaitlisku informāciju par būtiskākajām izmaiņām ieņēmumu, izdevumu un finansēšanas sadaļās, kā arī citu informāciju, kuru dome atzīst par nepieciešamu.  Ievērojot normatīvo aktu prasības visa nepieciešamā informācija ir iekļauta Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 21. decembra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par Liepājas valstspilsētas pašvaldības budžetu 2024. gadam" 1., 2., un 3. pielikumā.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!