• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Smiltenes novada domes 2023. gada 23. novembra saistošie noteikumi Nr. 24/23 "Par neapbūvēta, Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša, zemesgabala nomas maksu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.12.2023., Nr. 249 https://www.vestnesis.lv/op/2023/249.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 27

Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā

Vēl šajā numurā

27.12.2023., Nr. 249

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Smiltenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24/23

Pieņemts: 23.11.2023.

OP numurs: 2023/249.20

2023/249.20
RĪKI

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 24/23

Smiltenē 2023. gada 23. novembrī

Par neapbūvēta, Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša, zemesgabala nomas maksu

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2023. gada 23. novembra lēmumu Nr. 562 (prot. Nr. 16, 36. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskās personas zemes
nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu (turpmāk – neapbūvēts zemesgabals).

2. Neapbūvētā zemesgabala, kas tiek izmantos personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā:

2.1. 10 euro – zemes gabalam ar platību līdz 0,05 ha;

2.2. 15 euro – zemes gabalam ar platību no 0,051 – 0,1 ha;

2.3. 20 euro – zemes gabalam ar platību no 0,11 ha.

3. Neapbūvētā zemesgabala, kas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā:

3.1. 10 euro – zemes gabalam ar platību līdz 0,05 ha;

3.2. 15 euro – zemes gabalam ar platību no 0,051 – 0,1 ha;

3.3. 20 euro – zemes gabalam ar platību no 0,11 ha.

4. Atzīt par spēku zaudējušiem Smiltenes novada pašvaldības domes 2021. gada 24. novembra saistošos noteikumus Nr. 22/21 "Par neapbūvēta, Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu"

5. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

Paskaidrojuma raksts
Smiltenes novada pašvaldības domes 2023. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 24/23 "Par neapbūvēta, Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Šobrīd pašvaldībā ir spēkā 2021. gada 24. novembra saistošie noteikumi Nr. 22/21 "Par neapbūvēta, Smiltenes novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu", bet, ņemot vērā tirgus situāciju nekustamo īpašumu jomā, kā arī Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3. pantā ietverto pienākumu rīkoties ar pašvaldības mantu lietderīgi, ir sagatavoti jauni saistošie noteikumi, kas paredz paaugstināt nomas maksu, diferencējot to atkarībā no nomas zemes platības.
2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošie noteikumi atstāj ietekmi uz Pašvaldības budžeta ieņēmumiem, jo tiek paaugstināta nomas maksa tajos minētajos gadījumos. Ietekme nav vērtējama kā būtiska, ņemot vērā šāda veida nekustamo īpašumu īpatsvaru, tomēr tā atstās pozitīvu ietekmi uz pašvaldības budžetu.

2.2. Saistošo noteikumu izpildei tiek izmantoti pašvaldības rīcībā esošie resursi, to patēriņa pieaugums netiek plānots.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme – nomas maksa tiek paaugstināta, kas nozīmē, ka iedzīvotāju izdevumi par nomas zemi apmēram 30 % no visiem šāda veida līgumiem pieaugs, tomēr tā ir noteikta samērīga pret iedzīvotāju iespējām un ieguvumiem no nomas zemes izmantošanas;

3.2. Ietekme uz vidi – tiešas ietekmes uz vidi nav;

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmes;

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes;

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var konsultēties Pašvaldības Centrālajā administrācijā – Nekustamo īpašumu nodaļā;

4.2. galvenie procedūras posmi netiek mainīti;

4.3. Saistošie noteikumi neparedz maksu par administratīvajām procedūrām;

4.4. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", informācija par tiem – Smiltenes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Smiltenes Novada Pašvaldības Vēstis" un ievietoti Smiltenes novada pašvaldības interneta tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti racionālai pašvaldības īpašuma apsaimniekošanai, nav tiešā veidā saistīti ar pašvaldību likuma 4. pantā noteiktajām autonomajām funkcijām;

5.2. Saistošie noteikumi tiks īstenoti, izmantojot esošos darbiniekus, jaunas darba vietas netiks veidotas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Smiltenes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Nekustamo īpašumu nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu projektu izstrādājuši atbildīgie pašvaldības speciālisti;

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Smiltenes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovadslv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas – no 08.11.2023. līdz 22.11.2023.;

8.3. Saņemtos viedokļus par saistošo noteikumu projektu pašvaldība apkopos (apkopojumā norādot iesniedzējus, vērā ņemtos viedokļus, vērā neņemtos viedokļus, pamatojumu) un atspoguļos šajā paskaidrojuma rakstā.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!