• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 27 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.12.2023., Nr. 249 https://www.vestnesis.lv/op/2023/249.21

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 24

Gulbenes novada pašvaldības nolikums

Vēl šajā numurā

27.12.2023., Nr. 249

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 27

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2023/249.21

2023/249.21
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 27

Tukumā 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 19, 2. §)

Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā

IZDOTI
ar Tukuma novada domes
30.11.2023. lēmumu Nr. TND/23/669 (prot. Nr. 19, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta piekto daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku
gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc
ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā Tukuma novada pašvaldība finansē ārpusģimenes pakalpojumu audžuģimenēs vai drošos apstākļos, kā arī sociālo garantiju bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem apmērus un saņemšanas kārtību.

II. Atlīdzība par ārpusģimenes aprūpes pienākumu pildīšanu

2. Audžuģimene, izņemot specializētā audžuģimene, atkarībā no to bērnu skaita, kuri ar Tukuma novada bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, tai skaitā drošos apstākļos, saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu tādā apmērā, kādu noteicis Ministru kabinets. Ja bērns ievietots drošos apstākļos ģimenē (pie personas), kurai nav audžuģimenes statusa, pašvaldība maksā atlīdzību par bērnam nodrošināto aprūpi tādā apmērā, kādu minimālā apmērā par audžuģimenes pienākumu pildīšanu noteicis Ministru kabinets, neatkarīgi no bērna ievietošanas drošos apstākļos laika.

3. Ar mērķi stiprināt un vairot Tukuma novada administratīvajā teritorijā esošās audžuģimenes, kuras nodrošina aprūpi Tukuma novada pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētiem bērniem, kā arī lai sekmētu audžuģimenē ievietota bērna saskarsmi ar bioloģisko ģimeni, Tukuma novada pašvaldība nosaka un izmaksā pabalstu par audžuģimenes pienākumu pildīšanu 25,00 euro mēnesī par katru Tukuma novada pašvaldības teritorijā dzīvesvietu deklarējušu un ar Tukuma novada bāriņtiesas lēmumu audžuģimenē ievietotu bērnu.

4. Atlīdzību par ārpusģimenes pakalpojuma sniegšanu un pabalstu par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, pamatojoties uz līgumu, kurš noslēgts starp Tukuma novada sociālo dienestu un ārpusģimenes pakalpojuma sniedzēju, izmaksā līdz kārtējā mēneša 15. datumam par iepriekšējā mēnesī nodrošināto ārpusģimenes aprūpi.

III. Pabalsts bērna uzturam un pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei

5. Tukuma novada pašvaldība par katru ar Tukuma novada bāriņtiesas lēmumu ārpusģimenes aprūpē ievietotu bērnu mēnesī izmaksā audžuģimenei vai personai, kura nodrošina bērna aprūpi drošos apstākļos, pabalstu bērna uzturam 350,00 euro mēnesī. Ja bērns ārpusģimenes aprūpē ir mazāk par vienu mēnesi, pabalsta apmērs tiek aprēķināts un izmaksāts proporcionāli sniegtajam ārpusģimenes aprūpes dienu skaitam.

6. Pabalstu bērna uzturam, pamatojoties uz līgumu, kurš noslēgts starp Tukuma novada sociālo dienestu un ārpusģimenes pakalpojuma sniedzēju, izmaksā līdz kārtējā mēneša 15. datumam par attiecīgo mēnesi. Pirmreizēji ievietojot bērnu ārpusģimenes aprūpē, pabalstu izmaksā divu nedēļu laikā no ievietošanas dienas.

7. Tukuma novada pašvaldība par katru ar Tukuma novada bāriņtiesas lēmumu ārpusģimenes aprūpē ievietotu bērnu, izņemot, ja bērns ievietots drošos apstākļos, izmaksā audžuģimenei pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei 150,00 euro gadā. Objektīvu apstākļu dēļ Tukuma novada sociālais dienests ir tiesīgs izsniegt pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei mantiskā veidā.

8. Ievietojot bērnu audžuģimenē (pirmreizēji viena gadījuma ietvaros), pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei piešķir un izmaksā audžuģimenei 50 % apmērā. Otru pabalsta daļu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei izmaksā pēc sešiem mēnešiem.

9. Audžuģimenēs, kurās bērns ievietots ilgāk par gadu, pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei Tukuma novada sociālais dienests izmaksā trīs daļās 12 mēnešu periodā.

10. Ja laikā, kamēr bērns atrodas audžuģimenē, pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei netiek apgūts, atlikušo pabalsta daļu, izbeidzot bērna uzturēšanos audžuģimenē, piecu darba dienu laikā audžuģimene atmaksā Tukuma novada sociālajam dienestam. Ja bērns tiek ievietots no vienas audžuģimenes citā audžuģimenē, atlikušais pabalsta apmērs tiek izmaksāts tai audžuģimenei, kura turpina nodrošināt bērna aprūpi.

11. Pabalsta mīkstā inventāra iegādei izmaksas kārtību ietekmē nevis bērna atrašanās konkrētā audžuģimenē, bet gan bērna atrašanās audžuģimenes aprūpē kopējais laiks.

12. Pabalstu mīkstā inventāra iegādei, pamatojoties uz līgumu, kurš noslēgts starp Tukuma novada sociālo dienestu un audžuģimeni, izmaksā līdz attiecīgā izmaksas mēneša 15. datumam. Pirmreizēji ievietojot bērnu audžuģimenē, pabalstu izmaksā divu nedēļu laikā no ievietošanas dienas.

13. Tukuma novada sociālajam dienestam ir tiesības veikt pabalsta bērna uzturam un pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei izlietojuma uzraudzību. Audžuģimenei un personai, kura nodrošina bērna aprūpi drošos apstākļos, ir pienākums veikt pabalsta bērna uzturam izlietojumu (rakstisks pārskats) un pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei izlietojuma (saglabāt čekus, kvītis, maksājuma uzdevumus) uzskaiti, ja tāds izmaksāts, vienu gadu no pabalsta izmaksas brīža un pēc Tukuma novada sociālā dienesta pieprasījuma izsniegt informāciju par pabalstu izlietojumu.

IV. Sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas

14. Tukuma novada pašvaldība izmaksā šādas sociālās garantijas bez vecāku gādības palikušiem bērniem:

14.1. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei Ministru kabineta noteikumos noteiktajā apmērā, pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas audžuģimenē, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Tukuma novada bāriņtiesa,

14.2. vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai Ministru kabineta noteikumos noteiktajā apmērā, pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas audžuģimenē, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Tukuma novada bāriņtiesa,

14.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem Ministru kabineta noteikumos noteiktajā apmērā, pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Tukuma novada bāriņtiesa, vai Tukuma novada administratīvajā teritorijā deklarētam bērnam, kurš bez vecāku gādības palicis pēc pilngadības sasniegšanas. Pabalstu ikmēneša izdevumiem piešķir un izmaksā, ja bērns mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, valsts atzītus diplomus, un ja bērns saskaņā ar izglītības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto kārtību apgūst izglītības programmu,

14.4. mājokļa pabalstu pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanas, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Tukuma novada bāriņtiesa, vai Tukuma novada administratīvajā teritorijā deklarētam bērnam, kurš bez vecāku gādības palicis pēc pilngadības sasniegšanas un mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus. Aprēķinot mājokļa pabalstu, ņem vērā mājokļa platību 35 m2, bet ne vairāk kā faktisko platību, izņemot, ja persona dzīvo atsevišķā vienistabas dzīvoklī vai istabā kopīpašnieku mājoklī, un Ministru kabineta noteiktās mājokļa pabalsta aprēķinā izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas.

Sociālās garantijas piešķir un izmaksā līdz bērna 24 gadu vecuma sasniegšanai.

15. Saistošo noteikumu 14.1. un 14.2. apakšpunktos noteiktos pabalstus piešķir tādā apmērā, kādā tie tika noteikti uz bērna pilngadības sasniegšanas dienu un izmaksā 10 (desmit) darba dienu laikā pēc lēmuma par attiecīgā pabalsta piešķiršanu pieņemšanas.

16. Pabalstu ikmēneša izdevumiem piešķir ar dienu, kad iestājušies apstākļi, kuri ir par pamatu pabalsta ikmēneša izdevumiem piešķiršanai. Pabalstu ikmēneša izdevumiem izmaksā līdz katra mēneša 15. datumam par attiecīgo mēnesi, pirmreizēji piešķirot, pabalstu izmaksā 10 (desmit) darba dienu laikā pēc tam, kad pieņemts lēmums par pabalsta ikmēneša izdevumiem piešķiršanu. Pabalsta ikmēneša izdevumiem izmaksu pārtrauc ar mēnesi, kurā tiek pārtrauktas mācības vai studijas izglītības iestādē.

17. Lai saņemtu sociālās garantijas, pilngadību sasniedzis bērns, kad iestājušies šo saistošo noteikumu 14. punktā noteiktie apstākļi, vēršas Tukuma novada sociālajā dienestā. Sociālās garantijas tiek izmaksātas, pamatojoties uz Tukuma novada sociālā dienesta lēmumu par attiecīgā pabalsta piešķiršanu.

18. Mājokļa pabalstu piešķir uz trīs mēnešiem 10 (desmit) dienu laikā no mājokļa pabalsta pieprasījuma iesnieguma iesniegšanas. Mājokļa pabalstu piešķir un izmaksā ar to mēnesi, kurā saņemts iesniegums par mājokļa pabalsta pieprasīšanu.

19. Lēmumus par sociālo garantiju piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sociālās garantijas, ja persona neatbilst sociālo garantiju saņemšanas nosacījumiem, var apstrīdēt Tukuma novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā. Lēmuma apstrīdēšanas kārtība tiek norādīta lēmumā.

V. Noslēguma jautājumi

20. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

21. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 27 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošie noteikumi nepieciešami, lai palielinātu atbalstu audžuģimenēs esošajiem bērniem, palielinot pabalstu bērna uzturam, kā arī lai noteiktu sociālās garantijas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem atbilstoši to regulējošiem normatīvajiem aktiem saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 27. jūnija noteikumiem Nr. 347 "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās".

Ar saistošo noteikumu izdošanu tiks izpildīts Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts – dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Salīdzinot ar aktuālajiem Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā", šo noteikumu ietekme uz budžetu ir:

• budžeta pieaugums pabalstam bērna uzturam 2024. gadā:

- 44 520 euro (palielināts no 280 euro uz 350 euro);

• budžeta pieaugums vienreizējam pabalstam mīkstajam inventāram patstāvīgas dzīves uzsākšanai 2024. gadā:

- 7 957 euro (nosakot Ministru kabineta noteikto apmēru 1 166 euro);

• budžeta pieaugums vienreizējam pabalstam patstāvīgas dzīves uzsākšanai 2024. gadā:

- 406 euro (nosakot Ministru kabineta noteikto apmēru 274 euro, bērnam ar invaliditāti kopš bērnības 411 euro);

• pabalstu ikmēneša izdevumiem bērnam, kurš mācās vai studē, 2024. gadā:

- 7 000 euro (nosakot Ministru kabineta noteikto apmēru 137 euro, bērnam ar invaliditāti kopš bērnības 206 euro).

Kopējais budžeta palielinājums 2024. gadā plānots 59 883 euro.

Šo saistošo noteikumu kopējais plānotais budžets 2024. gadā – 372 418 euro.

Jaunas pašvaldības institūcijas un papildu darbinieku resursi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi palielina jau noteikto pabalstu bērnu uzturam un sociālo garantiju apmēru.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Pabalstu un sociālo garantiju palielināšanai nav nepieciešama jaunu administratīvo procesu ieviešana, minētie pasākumi plānoti esošo pašvaldības sociālā dienesta administratīvo resursu, procedūru un tam paredzēto izmaksu ietvaros.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošajos noteikumos noteikto pabalstu un sociālo garantiju saņemšanas kārtība neatšķiras no aktuālajos Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā" noteiktās kārtības un to īsteno sociālais dienests esošo iestāžu cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošajos noteikumos noteikto pabalstu un sociālo garantiju administrēšanas un izmaksas kārtība neatšķiras no aktuālajos Tukuma novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 34 "Par ārpusģimenes aprūpes un sociālo garantiju nodrošināšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem Tukuma novada pašvaldībā" noteiktās kārtības, izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Pabalstu palielināšana sekmēs audžuģimenes pakalpojuma kvalitāti, piesaistīs jaunas audžuģimenes, kā arī palielinās konkurētspēju, sekmēs esošās audžuģimenes izvēlēties Tukuma novadā dzīvojošus un no ģimenes šķirtus bērnus. Sociālo garantiju palielināšana mazinās inflācijas sekas.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Sociālo un veselības jautājumu komitejas 2023. gada 12. oktobra lēmumu Nr. TND/1-7.1/23/6 (prot. Nr. 10, 2. §) 2023. gada 16. oktobrī nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas: no 2023. gada 16. oktobra līdz 2023. gada 30. oktobra plkst. 18.00. Šai laikā nav saņemts neviens viedoklis.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!