• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valsts prezidents
Oficiālajā izdevumā publicē Valsts prezidenta:
  • rīkojumus;
  • paziņojumus;
  • pavēles;
  • kā arī vispārējas nozīmes informāciju.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta 2023. gada 7. novembra paziņojums Nr. 16 "Par likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2023., Nr. 216A https://www.vestnesis.lv/op/2023/216A.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums Nr. 17

Par likumprojektu "Grozījums likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām""

Vēl šajā numurā

07.11.2023., Nr. 216A (14:56)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts prezidents

Veids: paziņojums

Numurs: 16

Pieņemts: 07.11.2023.

OP numurs: 2023/216A.3

2023/216A.3
RĪKI

Valsts prezidenta paziņojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valsts prezidenta paziņojums Nr. 16

Rīgā 2023. gada 7. novembrī

Par likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā"

Daru zināmu, ka saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu esmu sagatavojis un iesniedzis Saeimai izskatīšanai likumprojektu "Grozījumi Izglītības likumā".

Izglītības sistēmas reforma, mācību satura reforma, skolu tīkla reforma un citi ar izglītības procesu saistīti jautājumi pēdējos gados vairākkārt ir bijuši gan atbildīgās Izglītības un zinātnes ministrijas, gan Saeimas darba kārtībā.

Tomēr ne mazāk svarīgi ir atcerēties, ka izglītības ieguves process nav iedomājams bez pedagogu, skolēnu un viņu vecāku cieņpilnas attieksmes vienam pret otru un konstruktīvas sadarbības.

Fiziskai un emocionālai drošībai izglītības iestādē ir jābūt prioritātei, bez kuras nav iedomājams kvalitatīvs izglītības process. Izglītības iestādē tiesības justies droši ir gan pedagogiem, gan skolēniem, gan pārējam izglītības iestādes personālam.

Uzskatu, ka likumdevējam ir jārīkojas, lai Izglītības likumā iekļautu skaidru regulējumu gadījumiem, kad pastāv pamatotas bažas par vardarbības draudiem vai par citiem nozīmīgiem drošības riskiem izglītības iestādē, ko var radīt bīstamas vielas un priekšmeti, kas, iespējams, atrodas izglītojamā rīcībā. Šādu gadījumu nepieļaušanai vai savlaicīgai novēršanai ierosinu likumā iekļaut nepārprotamu regulējumu, kas izglītības iestādes vadītājam piešķir tiesības pārmeklēt izglītojamā personīgās mantas. Likumdevējam, balansējot izglītības iestāžu tiesības rīkoties un izglītojamo tiesības paļauties uz saprātīgu savu tiesību un interešu aizsardzību, ir jāatrod samērīgs līdzsvars, kas nepieļautu patvaļu ne no vienas puses.

Bērnu izglītības iegūšana nav tikai pašu bērnu un izglītības iestāžu jautājums. Vecāku atbildība turpinās arī laikā, kamēr bērns atrodas izglītības iestādē. Jau šobrīd Izglītības likumā ir iekļauts regulējums, kas noteic vecāku pienākumu informēt izglītības iestādes vadītāju par bērna veselības stāvokli un jebkādiem citiem apstākļiem, kas var ietekmēt izglītības programmas apguvi un tajā iesaistītās personas. Tomēr praksē ir gadījumi, kad vecāki nav snieguši minēto informāciju izglītības iestādei, un šāda informācijas nesniegšana ir būtiski ietekmējusi izglītības programmas apguvi un tajā iesaistītās personas.

Diemžēl secinu, ka Izglītības likumā iekļautais vecāku pienākums sniegt būtisku informāciju par bērnu izglītības iestādei ne vienmēr tiek pildīts. Tādēļ ierosinu ar likumu par administratīvo pārkāpumu izglītības jomā atzīt arī vecāku rīcību, nesniedzot normatīvajos aktos noteikto informāciju izglītības iestādei.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!