• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kāpēc ievestai sēklai zemāka muita. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.1995., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apvienotās Karalistes valdība ir gatava darīt visu, lai palīdzētu Latvijai

Vēl šajā numurā

11.04.1995., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kāpēc ievestai sēklai zemāka muita

Marija Smirnova, Zemkopības ministrijas

Augkopības un sēklkopības nodaļas vadītāja — speciāli "Latvijas Vēstnesim", par Ministru kabineta 1995.gada 4.aprīļa noteikumiem nr.88

"Par muitas tarifu kvotām laukaugu kultūru sēklām" ( skat. šodienas "LV" 2. lpp. )

Muitas tarifu likmes augkopības produkcijai ir augstas, piemēram, kviešiem tonna maksā Ls 25, citām kultūrām par tonnu ievestās produkcijas jāmaksā pat līdz Ls 75.

Latvijā ir tādas laukaugu kultūras, kuras mēs audzējam no citām valstīm izveidotajām šķirnēm, turklāt ļoti lielās platībās. Lai atjaunotu šīs graudaugu un kartupeļu šķirnes, tad no ārvalstīm jāieved oriģinālā sēkla. Tā kā par šo sēklas materiālu pavairotājiem bija jāmaksā augsta muitas tarifu likme, tad zemnieki atteicās ievest šo sēklu. Neievedot to, līdz ar to sēklas materiāls izvirst, raža pazeminās.

Tāpēc lūdzām Ministru kabinetu noteikt pazeminātas muitas tarifu likmes noteiktam daudzumam ievestās sēklas. Runa ir tikai par oriģinālām sēklām, kviešiem un kartupeļiem šie daudzumi ir lieli un šeit var tikt ievesta jebkura sēkla.

Ministru kabineta noteikumi stājās spēkā ar to parakstīšanas dienu — 4.aprīli. Licences graudu un kartupeļu sēklas ievešanai izsniedz Zemkopības ministrijas ārējo sakaru departaments. Zemniekiem interese ir liela, jo jau pirmajās dienās izsniegtas vairākas licences par kartupeļu sēklas ievešanu no Holandes un Igaunijas. Domāju, ka vēl noteikti kartupeļus ievedīs no Baltkrievijas un Lietuvas, savukārt kviešu sēklas — no Ļeņingradas apgabala, Vācijas un citurienes. Es ieteiktu zemniekiem noteikti konsultēties ar Nacionālo augu šķirņu padomi, kura apstiprinājusi ieteicamo augkopības šķirņu sarakstu. Tajā iekļautās šķirnes ir pārbaudītas un piemērotas audzēšanai Latvijā.

 

Ingrīda Rumbēna,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!