• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta :. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.1995., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34511

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Starp mums ir tikai viena valsts..."

Vēl šajā numurā

04.04.1995., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta :

Ķīnas vicepremjers un Šveices viceprezidents

Valsts prezidents Guntis Ulmanis piektdien, 31. martā, pieņēma ĶTR ārlietu ministru Cjaņu Cičenu (1. attēlā). Ministrs nodeva Guntim Ulmanim sveicienus un vislabākos novēlējumus no Ķīnas prezidenta Czjana Czemina un izteica pārliecību, ka šī vizīte Latvijā veicinās abu valstu tālāku sadarbību.

Valsts prezidents iepazīstināja viesi ar Latvijas aktualitātēm, it sevišķi drošības politikas jomā. Viņš izteica cerību, ka drīz vien aktivizēsies Latvijas un Ķīnas saimnieciskā sadarbība.

Pēc Gunta Ulmaņa priekšlikuma Cjaņs Cičens pastāstīja par Visķīnas Tautas pārstāvju kongresa nesenās sesijas rezultātiem un situāciju valsts ekonomikā.

Īpaša uzmanība sarunas laikā tika veltīta Latvijas un Baltijas reģiona drošības jautājumiem. Ķīnas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Ķīna neatbalsta centienus dažādiem līdzekļiem piesaistīt Latviju NVS struktūrām un atkārtoja Ķīnas atbalstu Baltijas neatkarībai. Kā būtisku Baltijas valstu neatkarības garantu Ķīnas ārlietu ministrs minēja Baltijas un Ziemeļvalstu saimniecisko integrāciju. Viņš apliecināja, ka Ķīna kā ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts uzmanīgi seko notikumu attīstībai Baltijas valstīs.

Ķīnas ministrs apliecināja savas valsts biznesa aprindu ieinteresētību ievērojami paplašināt abu valstu sadarbību un izveidot Baltijas tirdzniecības centru Rīgā. Tika apspriesti vairāki jautājumi, kas apgrūtina šo procesu.

Sarunas turpinājās darba pusdienu laikā. To laikā tika apspriesta situācija Āzijas reģionā un šī reģiona stabilitātes jautājumi, iekšpolitiskā situācija Latvijā un mūsu valsts attiecības ar kaimiņvalstīm, kā arī citi abas puses interesējoši jautājumi.

 

Valsts prezidents Guntis Ulmanis piektdien, 31.martā, Jūrmalā tikās ar Šveices Konfederācijas viceprezidentu un finansu ministru Žanu Paskālu Delamurā (2. attēlā) un viņa vadītās delegācijas locekļiem.

Viesis atzīmēja, ka Šveices biznesa aprindas uzmanīgi vēro banku sistēmas attīstības gaitu Latvijā un gaida, kad šeit būs sakārtota likumdošana. Pieminot tikko ar Latviju noslēgtos līgumus, viceprezidents atzina, ka tos vajadzētu papildināt ar vēl vienu dokumentu – līgumu par neaplikšanu ar dubultiem nodokļiem. Pirms šīs vizītes arī Šveices rūpnieku asociācijas pārstāvji Ž.P.Delamurā apliecinājuši savu interesi par Latvijas tirgu. Šveices valdība paudusi pārliecību, ka šajā saimniecisko pārkārtojumu laikā Latvijai jāsniedz atbalsts, taču jau tagad jāieliek pamati arī normālām tirdzniecības attiecībām.

Valsts prezidents pateicās par Šveices labvēlīgo nostāju un palīdzību, atgādinot, ka Latvijā ar Šveices līdzdalību jau darbojas turpat 40 firmas. Tā kā Latvijai ļoti vajadzīgi speciālisti ar mūsdienīgām zināšanām, sākot ar bankām un līdz pat aizsardzības spēkiem, liela nozīme būtu iespējām Šveicē iegūt vai papildināt izglītību.

Žans Paskāls Delamurā uzsvēra, ka Latvijas nākotne ir arī Eiropas nākotne – gan kultūras un ekonomikas ziņā. Un ka Šveice, kas jau 704 gadus ir neatkarīga valsts, saprot arī sarežģītās problēmas, kas pēc neatkarības atgūšanas jārisina salīdzinoši jaunajām Baltijas valstīm.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī Latvijas virzība uz nozīmīgākajām starptautiskajām organizācijām, Latvijas attiecības ar kaimiņvalstīm un citi jautājumi.

 

Valsts prezidenta Kanceleja

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!