• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Starp mums ir tikai viena valsts...". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.1995., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukšojas valsts 1994.gada dokumentu sējuma plaukti

Vēl šajā numurā

04.04.1995., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Starp mums ir tikai viena valsts..."

Par Ķīnas un Latvijas valstu attiecībām

— Mūsu valstis viena no otras nemaz nav tik tālu. Starp mums taču atrodas tikai viena valsts — Krievija.

Šo sentenci mūsu valsts ārlietu ministrs Valdis Birkavs izteica pagājušo sestdien Rīgas lidostā, Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra Cjaņa Cičena vizītes noslēgumā, kad abu valstu ārlietu resoru vadītāji tikās ar žurnālistiem brīfingā.

Arī Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra Cjaņa Cičena vizīte Latvijā apliecināja, ka mūsu valstis savās attiecībās neatrodas tik tālu, kā tas varēja likties vēl pirms gada. Kā zināms, atsalumu ĶTR un Latvijas Republikas attiecībās pēc sekmīgā diplomātisko attiecību aizsākuma 1991.gadā radīja mūsu valsts oficiālie kontakti ar Taivanas valdību, kas Rīgā atvēra savu ģenerālkonsulātu (pēc Latvijas valdības aicinājuma tas pārstāja darboties 1994.gadā). Cjaņa Cičena vizītes laikā Latvijā abas puses nevairījās saukt lietas īstajos vārdos, un vairākkārt tika uzsvērts, ka pašlaik stāvoklis Ķīnas pusi pilnīgi apmierina. ĶTR valdībai nav iebildumu, ja tā vai cita valsts uztur ar Taivanas valdību ekonomiskās vai citas attiecības, izņemot politiskās valdības līmenī. Šeit Ķīnas Tautas Republikas nostāja ir konsekventa, un praktiski visas valstis rēķinās ar šo realitāti. Kā preses konferencē uzsvēra Cjaņs Cičens, ĶTR tagad ir diplomātiskās attiecības ar 159 valstīm. Un nevienai Āzijas vai Eiropas valstij, izņemot Vatikānu, nav diplomātisku attiecību ar Taivanu.

Augstā viesa vizītes laikā tika parakstīts konsultāciju protokols, kas nosaka Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas Ārlietu ministriju turpmākās sadarbības mehānismu. Pēc Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas preses centra informācijas, Cjaņa Cičena vizīte Latvijā ir svarīgs solis abu valstu politiskās, ekonomiskās un diplomātiskās sadarbības intensificēšanā.

Augstā viesa vizītes programmā ietilpa arī mikroautobusu rūpnīcas RAF apmeklējums, taču preses konferencē, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Cjaņs Cičens lūdza neizdarīt no šī fakta kādus tālejošus secinājumus par eventuālas sadarbības perspektīvām ar šo rūpnīcu. (Tajā pašā laikā Cjaņs Cičens atgādināja, ka RAF jau sadarbojas ar vairākām ĶTR firmām.)

Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra vizītes laikā samērā liela vieta bija ierādīta kontaktiem ar žurnālistiem — preses konference viesnīcā "Rīdzene" un brīfings pirms aizlidošanas lidostā "Rīga". Pirmajā tikšanās reizē vairums latviešu žurnālistu jautājumu neskāra vizītes aspektus. Viņi vēlējās dzirdēt augstā viesa viedokli par ĶTR attiecībām ar Krieviju, Čečenijas notikumu vērtējumu un par cilvēktiesībām ĶTR. Cjaņa Cičena atbildes uz šiem jautājumiem bija korekti atturīgas. Ministrs teica, ka nevēlas iedziļināties Krievijas iekšējo problēmu analīzē, taču cer uz problēmu demokrātisku risinājumu šajā valstī. Viņš arī uzsvēra, ka Latvija tikai iegūtu no labām kaimiņattiecībām ar Krieviju. Vairākkārt Cjaņs Cičens atzīmēja, ka Latviju, tāpat kā Baltijas valstis, uztver kopumā kā neatņemamu Eiropas daļu. No šī redzespunkta viņam ir saprotama Baltijas valstu vēlēšanās iekļauties Eiropas Savienībā — kaut arī tas, pēc augstā viesa domām, būs ilgs process. — Ķīna atbalsta Baltijas valstu suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti,— uzsvēra ĶTR ārlietu ministrs.

Atbildot preses konferencē uz "LV" jautājumu par abu valstu ekonomiskās sadarbības perspektīvām, Cjaņs Cičens teica:

— Līdz šim Latvijai bijis lielākais apjoms Ķīnas tirdzniecībā ar trim Baltijas valstīm. Neraugoties uz to, tas ir samērā mazs, jo jāņem vērā arī lielais attālums starp mūsu valstīm. Taču ir lielas potences mūsu tirdzniecības apjoma palielināšanai. Galvenajai lomai abu valstu ekonomiskajā sadarbībā jābūt sabiedrībām un tirdzniecības uzņēmumiem, nevis valdībām. Valdību uzdevums ir radīt firmām un uzņēmumiem labus apstākļus, lai tie varētu dibināt tiešus kontaktus un pilnībā izpētīt šīs sadarbības iespējas.

Ministrs izteica divus konkrētus priekšlikumus. Pirmkārt, viņš vēlētos redzēt Latvijas uzņēmējus Kvančžovas gadatirgū, kas ir lielākais Ķīnā. Otrkārt, ministrs izteica cerību, ka Latvijas valdība vienkāršos iebraukšanas vīzu iegūšanas procedūru darījuma aprindu pārstāvjiem. Pašreizējā kārtība, kad ik pēc trim mēnešiem jāatjauno vīza, diez vai, ĶTR ārlietu ministra ieskatā, sekmē raitus ekonomiskos kontaktus. Vienlaikus Cjaņs Cičens atzīmēja, ka saprot Latvijas valdības rūpes pasargāt valsti no nekontrolētiem imigrantiem. ĶTR ārlietu ministrs teica, ka Latvijā jau tagad var atrast Ķīnā ražotas preces. — Diemžēl tās nākušas nevis no Ķīnas, bet no citām Eiropas valstīm, kas tirgojas ar Ķīnu,— teica Cjaņs Cičens, piebilstot, ka līdz ar to šīs preces šobrīd ir krietni dārgākas.

— Politiska sapratne ir ļoti svarīga. Un tā bija iespējama arī tāpēc, ka Ķīnas ārlietu ministram ir ļoti dziļas zināšanas par Latviju. Es par to biju pārsteigts, — teica Valdis Birkavs un turpināja: — Ļoti svarīgi ir arī tas, ka esam radījuši tiesisku bāzi mūsu sadarbībai un savstarpējām konsultācijām, kuras turpināsies nākotnē, noslēdzot citus līgumus. Protams, ārkārtīgi svarīga ir arī ekonomiskā sadarbība. Šeit mēs atradām daudzus kopīgus sapratnes punktus, un tie ir ļoti perspektīvi. Jāizsaka pateicība ĶTR arī par to, ka šobrīd jau desmit mūsu alpīnisti ir ceļā uz pasaules augstāko virsotni.

Brīfingā lidostā Cjaņs Cičens un Valdis Birkavs izteica abpusēju gandarījumu par sekmīgajām sarunām un abu valstu sakaru labvēlīgo attīstību. Pēc tam — līdz lidmašīnas startam — atlika laiks tikai diviem žurnālistu jautājumiem. Vienu no tiem uzdeva "LV" pārstāvis. Jautājums bija adresēts abu valstu ārlietu ministriem:

— Vai jūsu sarunas jel kā apgrūtināja abu mūsu valstu ideoloģiskās atšķirības?

— Ne mazākā mērā, — atbildēja ĶTR ārlietu ministrs Cjaņs Cičens. — Ķīnas ārpolitika balstās uz principu neiejaukties otras valsts iekšējās lietās. Līdz ar to mūsu sarunas Rīgā bija patiešām draudzīgas un sekmīgas.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs atzīmēja Ķīnas ārlietu resora vadītāja augsto profesionālismu un cilvēcisko kultūru. — Pārstāvot valsti, kurā divos mēnešos piedzimst tikpat daudz cilvēku, cik Latvijā ir iedzīvotāju, Cjaņs Cičens tomēr ne mirkli nav licis savam sarunas partnerim izjust lielās valsts pārākumu.

Interesanta bija arī neoficiālā domu apmaiņa ar kolēģiem — Ķīnas žurnālistiem — pirms abu ministru ierašanās lidostā. Kā izteicās ĶTR ziņu aģentūras "Siņhua" pārstāvis, šobrīd pastāvīgais korespondents Maskavā Čžans Tegans, šai lielajai ziņu aģentūrai esot iecere jau tuvā perspektīvā izveidot savu korespondentu biroju Baltijā. Tas atrastos Rīgā kā Baltijas valstu centrālajā punktā. Čžans Tegans izteicās, ka pats cerot tikt norīkots darbā mūsu valstī — Rīga viņam šajā pirmajā apmeklējumā atstājusi vislabāko iespaidu. Latvija arī atrodoties politiski ārkārtīgi interesantā reģionā. Ķīnas žurnālisti pauda domu, ka ideoloģiskie aspekti patiešām vairs nevarot būt šķērslis Ķīnas attiecībām ar citām valstīm. ĶTR ārpolitisko principu pamatā tagad esot ekonomiskā ieinteresētība un nevis ideoloģiskie principi, kā tas bija savā laikā. Ķīnas žurnālisti tagad varot rakstīt daudz brīvāk, varot pat kritizēt valdošās aprindas, tiesa, nevis galvenajos jautājumos. Citiem vārdiem, pašreizējo situāciju ĶTR zināmā mērā varot salīdzināt ar situāciju Padomju Savienībā Gorbačova atklātības laikā, astoņdesmito gadu otrajā pusē.

ĶTR ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvijas savdabību redz tās ārkārtīgi nozīmīgajā ģeopolitiskajā situācijā — Latvija ir kā tilts sekmīgai tirdzniecībai starp Rietumeiropu un Austrumeiropu, starp Ziemeļiem un Dienvidiem.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!