• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Krievijas Federācijas armijas izvešanu un Skrundas radiolokācijas staciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.1995., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/34087

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministrijas paziņojums Nr.1/283

Par nelegālajām Krievijas Federācijas militārpersonām Latvijā

Vēl šajā numurā

28.02.1995., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Krievijas Federācijas armijas izvešanu un Skrundas radiolokācijas staciju

Ceturtdien, 23. februārī, pēc vairākiem Latvijas un Krievijas pārstāvju sarunu raundiem ODSE (Organization for Security and Cooperation in Europe —Organizācija drošībai un sadarbībai Eiropā) pastāvīgajā padomē Vīnē tika pieņemti divi Latvijai svarīgi lēmumi par ODSE iesaisti Latvijas un Krievijas līgumu izpildē. Tā ir vēl viena būtiska garantija tam, ka abu valstu starpā noslēgtie līgumi un tajos noteiktās saistības tiks pildītas.

Pirmais no diviem pieņemtajiem lēmumiem nosaka veidu, kādā ODSE uzraudzīs, kā tiek pildīta LR un KF vienošanās par Latvijā dzīvojošo atvaļināto Krievijas militārpersonu sociālajām garantijām. Šim nolūkam jau ir iecelts speciāls ODSE pārstāvis — pašreizējais ODSE misijas Latvijā vadītājs Č.Magī.

Otrs 23. februārī pieņemtais lēmums ir par inspekciju režīmu Skrundas RLS. Šis lēmums paredz regulāras un vajadzības gadījumā arī ārpuskārtas ODSE inspekcijas, kas kontrolēs to, kā tiek pildīta LR un KF vienošanās par Skrundas RLS legālo statusu pagaidu funkcionēšanas un demontāžas periodā.

Latvijas Ārlietu ministrija ir savlaicīgi paveikusi visus pamatuzdevumus, lai nodrošinātu Skrundas RLS starptautisku uzraudzību vēl pirms vienošanās oficiālās spēkā stāšanās. Sarunas par ODSE ekspertu inspekcijām Skrundas RLS tika uzsāktas jau 1994. gada rudenī, un tās nerisinājās viegli. Saskaņā ar pieņemto lēmumu pirmā starptautiskā inspekcija Skrundā gaidāma jau pavasarī. Tā pārbaudīs Skrundas RLS tehnisko parametru atbilstību starpvalstu līgumā noteiktajiem uzdevumiem— kosmiskās telpas novērošanai, tādējādi izslēdzot jebkuru iespēju izmantot Skrundas RLS citiem mērķiem, piemēram, militāras bāzes ierīkošanai. Katrā inspekcijā piedalīsies trīs dažādu ODSE dalībvalstu militārie eksperti. Viņiem būs tiesības inspicēt Skrundas RLS ēkas, telpas, radiolokācijas stacijas personālu, novērot visas aktivitātes, kā arī fotografēt un izdarīt elektroniskos un tehniskos mērījumus, lai pārbaudītu attiecīgo datu pareizību. Katras inspekcijas rezultāti tiks fiksēti detalizētā inspekciju protokolā. Ir paredzēts, ka ODSE inspekcijas Skrundas RLS ieradīsies divreiz gadā. Taču nepieciešamības gadījumā Latvijai ir tiesības katru gadu pieprasīt vēl divas ārkārtas inspekcijas. Šobrīd ir atlikusi tikai ODSE pārstāvja un viņa vietnieka iecelšana amatā. Skrundas RLS apvienotajā komitejā, kas pastāvīgi nodarbosies ar šī līguma izpildes pārraudzību un nepieciešamo koordināciju.

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija uzskata, ka, nodrošinot starptautisku kontroli pār Skrundas RLS, ir panāktas nepieciešamās garantijas līguma par Skrundas RLS tiesisko statusu ievērošanai un nostiprināta Latvijas valsts drošība.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!