• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošie noteikumi Nr. RD-22-149-sn "Grozījums Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2022., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/op/2022/178.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-153-sn

Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu

Vēl šajā numurā

14.09.2022., Nr. 178

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-22-149-sn

Pieņemts: 24.08.2022.

OP numurs: 2022/178.11

2022/178.11
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-149-sn

Rīgā 2022. gada 24. augustā (prot. Nr. 68, 2. §)

Grozījums Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 12. panta 2.1 daļu

Izdarīt Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr. 169; 2013, Nr. 20; 2018, Nr. 110; 2019, Nr. 147; 2020, Nr. 14, Nr. 114; 2022, Nr. 90) grozījumu un svītrot 4. punktu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-149-sn "Grozījums Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Grozījums Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 188 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvei Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs"" (turpmāk – saistošie noteikumi) paredz pārtraukt pašvaldību savstarpējos norēķinus par Rīgas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestāžu (turpmāk – mākslas, mūzikas un sporta skolas) nodrošināto profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi ārpus Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas deklarētiem izglītojamiem. Turpmāk līdzfinansējumu par profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi apmaksā izglītojamo likumiskie pārstāvji saskaņā ar Rīgas domes lēmumu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Ministru kabineta 2016. gada 28. jūnija noteikumiem Nr. 418 "Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem" Latvijas pašvaldības veic savstarpējos norēķinus par vispārējās izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, vienlaikus pašvaldības pēc brīvprātības principa pieņem lēmumus par norēķiniem interešu izglītības, profesionālās izglītības un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem.

2012. gadā Rīgas valstspilsētas pašvaldībā izstrādātā kārtība nosaka, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldība līdzfinansējumu par profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi mākslas, mūzikas un sporta skolās ārpus Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas deklarētiem izglītojamiem piedāvā segt tai pašvaldībai, kurā izglītojamam ir deklarēta dzīvesvieta, un saskaņā ar tās pašvaldības noteikto apjomu. Pašvaldības līdzfinansē konkrētas programmas, kuras neīsteno pašvaldībā esoša izglītības iestāde, vai piešķir līdzfinansējumu 100 % apmērā daudzbērnu ģimeņu bērniem, 50 % apmērā citiem pašvaldībā deklarētiem bērniem. Kopumā 10 gadu laikā katra mācību gada sākumā tiek izteikts rakstisks piedāvājums slēgt līgumus aptuveni 30–40 pašvaldībām, kurās dzīvesvieta ir deklarēta izglītojamiem, kas uzsāk mācības mākslas, mūzikas un sporta skolās. Valsts izglītības informācijas sistēmā 2022. gada 31. maijā Rīgas valstspilsētas pašvaldības mākslas un mūzikas skolās no visiem izglītojamiem, kuri apgūst profesionālās ievirzes programmas minētajās skolās, 8 % izglītojamo deklarētā dzīvesvieta ir ārpus Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas, sporta skolās 17 % izglītojamo deklarētā dzīvesvieta ir ārpus Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas. 2021./2022. mācību gada sākumā līgumi noslēgti ar Ropažu novada pašvaldību par izglītojamiem, kuru dzīvesvieta deklarēta Ropažu novada Stopiņu pagastā, un Mārupes novada pašvaldību par izglītojamiem, kuru dzīvesvieta deklarēta visos novada pagastos. Citās Latvijas pašvaldībās deklarēto bērnu ģimenes programmu apguvi Rīgas mūzikas, mākslas un sporta skolās līdzfinansē pašas. Saskaņā ar Rīgas domes 2012. gada 2. oktobra lēmumu Nr. 5340 līdzfinansējuma maksa par profesionālās ievirzes izglītības programmām ir noteikta no 3 līdz 43 (hokejs) euro mēnesī, šo summu reizinot ar koeficientu 2, ja izglītojamā dzīvesvieta deklarēta ārpus Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas. Vienlaikus līdzfinansējums pirmajā pusgadā, kad bērns uzsāk apgūt noteiktas programmas, nav jāmaksā.

Tādējādi Rīgas valstspilsētas pašvaldības darbiniekiem (mākslas, mūzikas un sporta skolu, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Administratīvās pārvaldes un Finanšu pārvaldes, Rīgas domes Finanšu departamenta Finanšu uzskaites un pārskatu pārvaldes darbiniekiem) jāveic liels administratīvais darbs (ap 480 cilvēkstundām mēnesī) līdzfinansējuma aprēķināšanā un rēķinu sagatavošanā vienlaikus gan citām pašvaldībām, gan izglītojamo likumiskajiem pārstāvjiem, kā arī līdzfinansējuma apstrādē un samaksas kontrolē.

2021./2022. mācību gada pirmajos trijos mēnešos (septembrī, oktobrī un novembrī) no citām pašvaldībām mākslas, mūzikas un sporta skolu norēķinu kontos kopā tika ieskaitīti 14 851 euro, 2021./2022. mācību gada otrajā pusgadā (janvārī, februārī, martā, aprīlī un maijā) – 40 959,32 euro.

Lai samazinātu Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvo resursu izmantošanu, pašvaldību savstarpējie norēķini par citās pašvaldībās deklarēto izglītojamo līdzfinasējumu ir atceļami, piemērojot vienotu norēķinu veidu un nosakot, ka līdzfinansējuma maksātājs ir izglītojamā likumiskais pārstāvis (kā tas noteikts attiecībā uz Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētajiem izglītojamiem).

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments ir pārrunājis ieceri ar mākslas, mūzikas un sporta skolu vadību, Ropažu novada un Mārupes novada pārstāvjiem, lai vienoti informētu vecākus par izmaiņām, kuru rezultātā plānots pārtraukt pašvaldību savstarpējos norēķinus, paredzot iespēju vecākiem vērsties savā pašvaldībā ar lūgumu kompensēt līdzfinansējumu par saņemto pakalpojumu Rīgas mākslas, mūzikas vai sporta skolā.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu*

Ņemot vērā jaunu funkciju izveidošanos no 2022. gada 1. septembra (vecāku un pašvaldības finansējuma par izglītojamo ēdināšanu izglītības iestādēs un pašvaldības līdzfinansējuma privātajām skolām administrēšana), tiks atbrīvots esošo darbinieku noslogojums jaunu funkciju pildīšanai bez papildu resursu piesaistes.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!