• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 19. decembra noteikumi Nr. 380 "Noteikumi par valsts obligātajai sociālajai apdrošināšanai pakļauto personu reģistrāciju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.1995., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 381

Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru un piešķiršanas kārtību

Vēl šajā numurā

30.12.1995., Nr. 202

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 380

Pieņemts: 19.12.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta nteikumi nr. 380

Rīgā 1995. gada 19. decembrī (prot. nr. 66, 27.§)

Noteikumi par valsts obligātajai sociālajai apdrošināšanai pakļauto personu reģistrāciju

Izdoti saskaņā ar likuma "Par 1925.gada 1.aprīļa likuma
 "Ministru kabineta iekārta" atjaunošanu" 14.panta 3.punktu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts sociālās apdrošināšanas fonda sociālās apdrošināšanas pārvaldes reģistrē valsts obligātajai sociālajai apdrošināšanai pakļautās personas (tālāk tekstā — "sociāli apdrošinātās personas").

2. Sociāli apdrošinātās personas ir:

1) personas, kas ir nodarbinātas algotā darbā (darba ņēmēji);

2) pašnodarbinātās personas;

3) pašnodarbinātās personas ģimenes locekļi saskaņā ar likuma "Par sociālo nodokli" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 182.nr.) 1.panta 4.apakšpunktu;

4) bezdarbnieki, kuri saņem bezdarbnieka pabalstu;

5) personas, kas atrodas obligātajā militārajā dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos vai Iekšlietu ministrijas militārajos formējumos;

6) personas, kas kopj bērnus vecumā līdz trim gadiem;

7) personas vecumā no 15 līdz 35 gadiem, kas mācās vispārējo vidējo, arodizglītības, vidējo speciālo un augstāko mācību iestāžu dienas nodaļās, bet ne ilgāk kā par septiņiem gadiem, maģistratūras vai pēcdiploma kvalifikācijas celšanas kursu dienas nodaļās;

8) nestrādājošie invalīdi pensionāri.

3. Sociāli apdrošināto personu reģistrācija tiek veikta, lai nodrošinātu apdrošināšanas konta atvēršanu katrai apdrošinātajai personai.

4. Saskaņā ar likumiem sociālās apdrošināšanas maksājumu veicēji (tālāk tekstā — "apdrošinātāji") ir:

1) darba devēji,

2) pašnodarbinātās personas,

3) likumā "Par sociālo nodokli" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 182.nr.), likumā "Par valsts pensijām" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 182.nr.), likumā "Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 162.nr.) un likumā "Par maternitātes un slimības pabalstiem" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 182.nr.) noteiktās valsts institūcijas.

5. Sociāli apdrošināto personu reģistrācija izdarāma sociālās apdrošināšanas pārvaldēs:

1) pašnodarbināto personu reģistrācija — pēc to dzīvesvietas reģistrācijas brīdī;

2) pašnodarbinātās personas ģimenes locekļu reģistrācija — pēc nodokļa maksātāja (pašnodarbinātās personas) dzīvesvietas reģistrācijas brīdī;

3) to personu reģistrācija, kuras ir nodarbinātas algotā darbā (darba ņēmēji), — pēc apdrošinātāja (darba devēja) atrašanās vietas (juridiskās adreses) reģistrācijas brīdī;

4) to personu reģistrācija, kuras atrodas obligātajā militārajā dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos vai Iekšlietu ministrijas militārajos formējumos, — pēc apdrošinātāja (Nacionālo bruņoto spēku vai Iekšlietu ministrijas militārā formējuma) atrašanās vietas (juridiskās adreses) reģistrācijas brīdī;

5) to personu (vecumā no 15 līdz 35 gadiem) reģistrācija, kuras mācās vispārējo vidējo, arodizglītības, vidējo speciālo un augstāko mācību iestāžu dienas nodaļās, bet ne ilgāk kā par septiņiem gadiem, maģistratūras vai pēcdiploma kvalifikācijas celšanas kursu dienas nodaļās, — pēc apdrošinātāja (mācību iestādes) atrašanās vietas (juridiskās adreses) reģistrācijas brīdī;

6) pārējo sociāli apdrošināto personu reģistrācija izdarāma saskaņā ar šo noteikumu 12. un 13.punktu.

6. Par šo noteikumu 5.punktā minēto reģistrācijas nosacījumu pārkāpšanu, kā arī par nepatiesas informācijas sniegšanu vai tās savlaicīgu neiesniegšanu vainīgās personas atbild saskaņā ar likumiem un citiem tiesību aktiem.

7. To personu reģistrāciju, kuras atrodas darba attiecībās, studē vai atrodas obligātajā militārajā dienestā Nacionālo bruņoto spēku vai Iekšlietu ministrijas militārajos formējumos pirms 1996.gada 1.janvāra, veic apdrošinātājs līdz 1996. gada 15.janvārim.

8. Vienlaikus ar sociāli apdrošināto personu reģistrāciju izdarāma apdrošinātāju reģistrācija vai pārreģistrācija.

9. Apdrošinātājs iesniedz rajona (pilsētas) sociālās apdrošināšanas pārvaldē nodokļa maksātāja reģistrācijas lapu (1.pielikums), kurā obligāti ir iekļaujamas ziņas par sociāli apdrošināto personu (sociālā nodokļa maksātāja kods, norēķinu konti kredītiestādēs, īpašuma un uzņēmējdarbības veids, pamatdarbības veids).

10. Kopā ar šo noteikumu 9.punktā minēto nodokļa maksātāja reģistrācijas lapu apdrošinātājs iesniedz sociāli apdrošināto personu sarakstu (2.pielikums), kurā norādīti attiecīgo personu kods, vārds un uzvārds.

11. Sociāli apdrošināto personu sarakstu attiecīgajai sociālās apdrošināšanas pārvaldei apdrošinātājs var iesniegt elektroniskā dokumenta veidā saskaņā ar Labklājības ministrijas izdotu instrukciju.

12. Pašnodarbinātās personas un viņu ģimenes locekļus reģistrē rajonu (pilsētu) sociālās apdrošināšanas pārvaldes pēc šo personu iesnieguma saņemšanas līdz 1996.gada 15.janvārim. Reģistrācijas pamats ir šo personu iesniegtā pašnodarbinātās personas reģistrācijas lapa (3.pielikums), personas nodarbošanos apliecinošs dokuments (patents, licence, uzņēmuma reģistrācijas apliecība, profesionālo radošo savienību biedra karte vai šo organizāciju izsniegts radošās profesijas pārstāvja profesionālās kvalifikācijas apliecinājums) un personu apliecinošs dokuments, kā arī ģimenes locekļu personu apliecinoši dokumenti.

13. Fiziskās personas rezidentus, kuras ir darba attiecībās ar darba devēju nerezidentu, reģistrē rajonu (pilsētu) sociālās apdrošināšanas pārvaldes pēc šo personu iesnieguma saņemšanas. Reģistrācijas pamats ir šo personu ar nerezidentu noslēgtā darba līguma noraksts un personu apliecinošs dokuments.

14. Bezdarba pabalsta saņēmējus, nestrādājošus invalīdus pensionārus un personas, kas kopj bērnus vecumā līdz trim gadiem un saņem bērna kopšanas pabalstu, sociālās apdrošināšanas pārvalde reģistrē kā sociāli apdrošinātās personas, izmantojot Valsts sociālās apdrošināšanas fonda datu bāzēs esošos ierakstus.

15. Personas, kas kopj bērnus vecumā līdz trim gadiem, nestrādā un nesaņem bērna kopšanas pabalstu, sociālās apdrošināšanas pārvalde reģistrē, pamatojoties uz to iesniegumu, personu apliecinošu dokumentu un bērna dzimšanu apliecinošu dokumentu.

Ministru prezidents M.Gailis

Labklājības ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!