• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Olaines novada domes 2022. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. SN6/2022 "Par Olaines novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2022., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/op/2022/106.50

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/20

Par grozījumiem Preiļu novada domes 2021. gada 6. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 2021/05 "Preiļu novada pašvaldības nolikums"

Vēl šajā numurā

02.06.2022., Nr. 106

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Olaines novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: SN6/2022

Pieņemts: 27.04.2022.

OP numurs: 2022/106.50

2022/106.50
RĪKI

Olaines novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Olaines novada domes saistošie noteikumi Nr. SN6/2022

2022. gada 27. aprīlī

Par Olaines novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību

Apstiprināti ar Olaines novada domes
2022. gada 27. aprīļa sēdes lēmumu (6. prot., 24. p.)

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
32. panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Olaines novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) piederošas dzīvojamās telpas (turpmāk – Dzīvojamā telpa) izīrēšanas kārtību, nosacījumus un termiņu, uz kādu slēdz Dzīvojamās telpas īres līgumu.

2. Noteikumi neattiecas uz:

2.1. neizīrētām Pašvaldībai piederošām vai tās nomātām Dzīvojamajām telpām;

2.2. kārtību, kādā Pašvaldība sniedz palīdzību speciālistiem dzīvojamās platības nodrošināšanai;

2.3. kārtību, kādā Pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā un reģistrējamas personas, kurām izīrējamas Pašvaldībai piederošās vai tās nomātās Dzīvojamās telpas;

2.4. kārtību, kādā Pašvaldība izīrē sociālos dzīvokļus.

II. Pašvaldības Dzīvojamās telpas īres līguma slēgšana

3. Personai ir tiesības prasīt jauna Dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu, iesniedzot iesniegumu Pašvaldībai, ja vienlaikus izpildās šādi nosacījumi:

3.1. persona īrē attiecīgo Dzīvojamo telpu vai bijusi iemitināta tajā kā ģimenes loceklis normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

3.2. Dzīvojamās telpas īrniekam nav īres maksas parāda, kas pārsniegtu 2 (divu) mēnešu īres maksas apmēru;

3.3. Dzīvojamās telpas īrniekam atbilstoši Dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumiem nav kavēti ar Dzīvojamās telpas lietošanu saistītie maksājumi ilgāk nekā 2 (divus) mēnešus;

3.4. Dzīvojamās telpas īrnieks vai Dzīvojamajā telpā iemitinātās personas nav pārkāpušas normatīvajos aktos vai Dzīvojamās telpas īres līgumā ietvertos ar Dzīvojamās telpas lietošanu saistītos noteikumus;

3.5. Dzīvojamās telpas īrniekam nepieder cita dzīvojamā platība Olaines novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4. Dzīvojamās telpas īres līguma termiņš ir līdz 10 (desmit) gadiem.

5. Pēc Dzīvojamās telpas īres līguma termiņa beigām īrniekam ir tiesības lūgt Pašvaldību noslēgt jaunu Dzīvojamās telpas īres līgumu, ja vienlaikus izpildās Noteikumu 3. punkta apakšpunktu nosacījumi.

6. Ja Dzīvojamās telpas īrniekam īpašumā ir cita Dzīvojamā telpa, Dzīvojamās telpas īres līgums netiek noslēgts.

7. Lēmumu par Pašvaldības Dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu vai atteikumu noslēgt Dzīvojamās telpas īres līgumu pieņem Olaines novada dome (turpmāk – Dome). Dzīvojamās telpas īres līgums jānoslēdz viena mēneša laikā pēc Domes lēmuma pieņemšanas.

8. Pamatojoties uz Domes lēmumu par Dzīvojamās telpas izīrēšanu, Pašvaldības dzīvojamā fonda apsaimniekotājs (turpmāk – Apsaimniekotājs) sagatavo un slēdz Dzīvojamās telpas īres līgumu.

9. Dzīvojamās telpas platības īres maksa ir atbilstoša dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksai attiecīgajā dzīvojamajā mājā, kurā izīrēta Dzīvojamā telpa un kuru nosaka attiecīgās dzīvojamās mājas Apsaimniekotājs, nosūtot rakstveida paziņojumu.

10. Papildus Dzīvojamās telpas īres maksai proporcionāli izīrētās Dzīvojamās telpas platībai īrnieks maksā normatīvajos aktos noteiktos obligātos maksājumus vai pakalpojuma sniedzēja noteiktajos termiņos šādus maksājumus:

10.1. normatīvajos aktos noteikto nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu;

10.2. dzīvojamās mājas zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteikto zemes nomas maksu, ja Dzīvojamā telpa atrodas dzīvojamajā mājā, kura atrodas uz zemes īpašniekam piederošas zemes;

10.3. ar Dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu maksas saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja noteiktajiem tarifiem;

10.4. dzīvojamās mājas obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību maksājumus un citus maksājumus, kas veicami, pamatojoties uz dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumiem.

III. Īrnieka tiesības apmainīt īrēto Dzīvojamo telpu

11. Dzīvojamās telpas īrniekam ir tiesības apmainīt īrēto Dzīvojamo telpu ar citu īrnieku, ja tam rakstveidā piekrituši kopā ar viņu dzīvojošie pilngadīgie ģimenes locekļi un ja nav parādu par Dzīvojamās telpas īri un komunālajiem pakalpojumiem.

12. Darījuma puses iesniedz iesniegumu Pašvaldībā ar apliecinājumu, ka nevienai no darījumā iesaistītajām pusēm nav iebildumu pret apmaiņas Dzīvojamo telpu tehnisko stāvokli.

13. Lēmumu par Dzīvojamo telpu maiņu pieņem Dome.

IV. Noslēguma jautājums

14. Dzīvojamās telpas īres līgumi, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuros nav norādīts līguma termiņš, jāpārslēdz līdz 2026. gada 31. decembrim, īrniekam iesniedzot iesniegumu Apsaimniekotājam un noslēdzot (pārjaunojot) Dzīvojamās telpas īres līgumu uz 10 (desmit) gadiem. Ja Apsaimniekotājs un īrnieks nevar vienoties par Dzīvojamās telpas īres līguma noteikumiem, strīdu izšķir tiesa, un šāda prasība ir ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Olaines novada domes
priekšsēdētāja pirmā vietniece L. Gulbe

 

Paskaidrojuma raksts
Olaines novada pašvaldības domes 2022. gada 27. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. SN6/2022 "Par Olaines novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi "Par Olaines novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību" (turpmāk – Noteikumi) nosaka Olaines novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību, nosacījumus un termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums. Noteikumi izstrādāti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 32. panta pirmo daļu, kas paredz, ka pašvaldības domei ir jāizdod saistošie noteikumi, kuros jāparedz "[..] pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtība, nosacījumi un termiņš, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums".
2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi ietver pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanai nepieciešamo tiesisko regulējumu, kas nosaka dzīvojamo telpu īres līguma slēgšanas kārtību, īres līguma slēgšanas nosacījumus un īres līguma termiņu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, paplašināt esošo institūciju kompetenci vai veidot jaunas amata vietas.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi paredz domes lēmumu apstrīdēšanu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Olaines novada domes
priekšsēdētāja pirmā vietniece L. Gulbe

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!