• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 48 "Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2022., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/op/2022/96.27

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras novada domes saistošie noteikumi Nr. 49

Grozījums Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 8 "Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā"

Vēl šajā numurā

19.05.2022., Nr. 96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 48

Pieņemts: 28.04.2022.

OP numurs: 2022/96.27

2022/96.27
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 48

Mazsalacā 2022. gada 28. aprīlī (prot. Nr. 9, 11. §)

Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo un ceturto daļu

Izdarīt Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 2) šādus grozījumus:

1. izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Nodokļa maksātājam par ēku, telpu grupām un tām piekritīgo zemi, ja ēka vai telpu grupas ir iekļautas vietējās, reģiona vai valsts nozīmes kultūrvēsturisko objektu sarakstā, un komersants ir veicis to pārbūvi atbilstoši Būvniecības likumam, un pārbūves rezultātā tiek saglabāts ēkas vēsturiskais veidols un arhitektoniskās vērtības, kā arī šajā nekustamajā īpašumā tiek veikta multifunkcionāla kultūras un mākslas centra darbība, veicināta kultūras pakalpojumu un profesionālās mākslas pieejamība – 90 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.";

2. papildināt ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III.1 Īpašā kārtība nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanai
par 2022. gadu atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām, saistībā ar ārkārtējo situāciju
Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai

27.1 Nodokļa maksātājam par ēku ar būves nosaukumu "Tirdzniecības centrs", ar nosacījumu, ka ēka iekārtota pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 m2 vai kurā atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji – 50 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

27.2 Nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir viesnīca, viesu izmitināšanas vai tūristu izmitināšanas ēka, par ēku (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1211) – 50 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

27.3 Nodokļa maksātājam par ēkām vai telpu grupām, kuras tiek izmantotas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai – 50 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

27.4 Nodokļa maksātājam par ēkām vai telpu grupām, kuras tiek izmantotas skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai – 50 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

27.5 Nodokļa maksātājam, kura komercdarbības veids ir pasažieru pārvadājumi, par īpašumā esošajām ēkām, kas tiek izmantotas darbības nodrošināšanai – 50 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

27.6 Noteikumu 27.1–27.5 punktā minētās nodokļa maksātāju kategorijas iesniedz motivētu iesniegumu no taksācijas gada 1.maija līdz taksācijas gada 30. septembrim.

27.7 Ja Noteikumu 27.3–27.4 punktā minētie nodokļa maksātāji iznomā nekustamo īpašumu saimnieciskās darbības veicējiem, papildu iesniegumam iesniedzamas dokumentu kopijas (nomas/patapinājuma u.c. līgumi), kas apliecina nekustamā īpašuma izmantošanu saistošo noteikumu 27.3–27.4 punktos noteiktās saimnieciskās darbības veikšanai.

27.8 Šajā nodaļā minēto atvieglojumu nepiešķir, ja nodokļa maksātājam iesnieguma izskatīšanas brīdī ir Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādi, kas ir lielāki par 1000 euro.

27.9 Šajā nodaļā minētie nodokļu atvieglojumi tiek piemēroti par periodu no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim.".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
"Grozījumi Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums - Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 14. panta trešo daļu, pašvaldībai ir tiesības ieviest vietējās nodevas un noteikt to apmērus, lemt par nodokļu likmēm un atbrīvošanu no nodokļu maksāšanas;

- Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta trešo daļu pašvaldības var izdot saistošu noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām;

- Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta ceturto daļu atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām pašvaldības var noteikt 90, 70, 50 vai 25 procentu apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. To nodokļu maksātāju kategorijām, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji, pašvaldības piešķir nodokļa atvieglojumus kā de minimis atbalstu;

- Ar Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumu Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", visā valsts teritorijā no 2021. gada 11. oktobra līdz 2022. gada 28. februārim bija izsludināta ārkārtējā situācija;

- Pašvaldība ir apzinājusi nozares un nodokļu maksātājus, kuriem sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojumiem tika negatīvi ietekmēta saimnieciskā darbība, jo bija ierobežota pakalpojumu sniegšana;

- grozījumi saistošajos noteikumos izstrādāti ar mērķi sniegt pašvaldības atbalstu nodokļu maksātājiem saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojumu ietekmi uz atsevišķu nozaru uzņēmēju saimniecisko darbību.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu 20. punktā veiktas redakcionālas izmaiņas, precizējot kultūrvēsturisko objektu iedalījumu.

Saistošie noteikumi papildināti ar III1 daļu. Grozījumi saistošajos noteikumos paredz atbalstu atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām, piešķirot šādus nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 2022. gadā:

• nodokļa maksātājam par ēku ar būves nosaukumu "Tirdzniecības centrs", ar platību lielāku par 10 000 m2 un vismaz 10 tirdzniecības vietām – 50 % apmērā;

• nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir viesnīca, viesu izmitināšanas vai tūristu izmitināšanas ēka (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1211) – 50 % apmērā;

• nodokļa maksātājam par ēkām vai telpu grupām, kuras tiek izmantotas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai – 50 procentu apmērā;

• nodokļa maksātājam par telpu grupām, kuras tiek izmantotas skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai – 50 % apmērā;

• nodokļa maksātājam, kura komercdarbības veids ir pasažieru pārvadājumi, par īpašumā esošajām ēkām, kas tiek izmantotas darbības nodrošināšanai – 50 % apmērā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Paredzētie atvieglojumi samazinās 2022. gada nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumus.

Ietekme uz Pašvaldības budžetu varētu būt aptuveni 60 000 euro.

Ietekmi uz Pašvaldības budžetu nav iespējams noteikt precīzi, to var ietekmēt citu nodokļa maksātāju aktivitāte un saņemto iesniegumu skaits.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nodokļa atvieglojumi palīdzēs maksātājiem Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā pārvarēt finansiālo krīzi, kas saistīta ar Covid-19 pandēmiju, atjaunot veiksmīgu uzņēmējdarbību.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumi tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kā arī publicēti portālā www.valmierasnovads.lv.

Noteikumu izpildes kontroli nodrošinās Valmieras novada pašvaldības administrācijas struktūrvienība "Finanšu un ekonomikas nodaļa".

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumu izstrādes gaitā nav notikušas konsultācijas ar nodokļu maksātājiem.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!