• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preiļu novada domes 2022. gada 31. marta saistošie noteikumi Nr. 2022/16 "Par koku ciršanu ārpus meža Preiļu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2022., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/op/2022/89.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību Saldus novadā

Vēl šajā numurā

10.05.2022., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Preiļu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/16

Pieņemts: 31.03.2022.

OP numurs: 2022/89.19

2022/89.19
RĪKI

Preiļu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/16

Preiļos 2022. gada 31. martā

Par koku ciršanu ārpus meža Preiļu novadā

APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2022. gada 31. marta lēmumu (prot. Nr. 10; 40. §)

Izdoti saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309
"Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā ar Preiļu novada pašvaldību (turpmāk – Pašvaldība) saskaņojama koku ciršana ārpus meža Pašvaldības teritorijā, koku ciršanas ārpus meža Pašvaldības teritorijā izvērtēšanas kārtību un publiskās apspriešanas procedūras kārtību, zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu, kā arī sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu Preiļu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

2. Zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt, ievērojot Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumus Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" (turpmāk – "Ministru kabineta noteikumi Nr. 309").

II. Kārtība kādā saskaņojama koku ciršana ārpus meža teritorijas pašvaldības teritorijā

3. Attiecīgās zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, vai to pilnvarotas personas (turpmāk – iesniedzējs), kurš vēlas veikt koka ciršanu ārpus meža pašvaldības teritorijā, iesniedz rakstveida iesniegumu Pašvaldībai vai attiecīgajai pagasta pārvaldei. (1. pielikums). Iesniegumam pievieno grafisko informāciju ar norādītu koka atrašanās vietu, koka sugu un koka apkārtmēra izmēru 1.3 m augstumā no sakņu kakla. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku iesniegumam papildus pievienojama kopsapulces lēmuma kopija par koka ciršanu. Ja koka ciršanas ierosinātājs nav zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, iesniegumam pievieno klāt rakstisku saskaņojumu ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

4. Iesniegumu par koku ciršanu ārpus meža pašvaldības teritorijā izskata un lēmumu pieņem Preiļu novada koku ciršanas komisija (turpmāk tekstā -Komisija).

5. Preiļu pilsētas teritorijā koku apsekošanu un vērtēšanu veic Preiļu novada koku ciršanas Komisija, sastādot apsekošanas aktu (2. pielikums).

6. Preiļu novada pašvaldības pagastu teritorijās koku apsekošanu un apsekošanas akta (3. pielikums) sastādīšanu veic Pagasta pārvaldes vadītājs. Apsekošanas aktu Pagasta pārvaldes vadītājs iesniedz Komisijai izvērtēšanai, pievienojot klāt katra koka fotofiksāciju.

7. Komisija lēmumu par koka ciršanu ārpus meža pašvaldības teritorijā pieņem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 309. Pirms lēmuma par koka ciršanu ārpus meža pašvaldības teritorijā pieņemšanas, Komisija apseko koku dabā, izvērtē iesnieguma pamatotību, izvērtē nepieciešamību rīkot publisko apspriešanu un nosaka zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā (turpmāk – zaudējumu atlīdzība) apmēru.

8. Lēmumu par atļaujas izsniegšanu koka ciršanai ārpus meža pašvaldības teritorijā vai par atteikumu izsniegt atļauju paziņo iesniedzējam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

9. Komisija aprēķina un nosūta iesniedzējam maksāšanas paziņojumu par zaudējumu atlīdzību.

10. Komisija atļauju koku ciršanai ārpus meža pašvaldības teritorijā izsniedz pēc zaudējumu atlīdzības samaksas.

11. Komisijas izsniegtā atļauja koka ciršanas ārpus meža pašvaldības teritorijā ir derīga divus gadus no izsniegšanas dienas.

12. Komisijas lēmumu par atļaujas izsniegšanu koka ciršanai ārpus meža pašvaldības teritorijā vai par atteikumu izsniegt atļauju var apstrīdēt Preiļu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.

III. Koku ciršanas, uzturēšanas un vainagu veidošanas kārtība

13. Zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums:

13.1. veikt pasākumus, lai nodrošinātu koku saglabāšanu un aizsardzību, neveikt un novērst darbības, kas var kaitēt koku augšanai, saglabāšanai un aizsardzībai;

13.2. pirms koku ciršanas saņemt Komisijas ciršanas atļauju, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumus;

13.3. nodrošināt nokaltušu koku, kuri pilnībā zaudējuši augtspēju, un bīstamu koku (koki ar vizuāli redzamiem bojājumiem – dabas apstākļu rezultātā iztrupējis (vairāk kā 80 %), aizlūzis, sašķelts, daļēji sasvēries ar aprautu vai paceltu sakņu sistēmu, pilnīgi izgāzies vai citādi īstams koks) nociršanu;

13.4. pēc koku ciršanas darbiem sakopt ciršanas vietu (aizvākt koksni un zarus).

14. Zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir aizliegts:

14.1. bez koku ciršanas atļaujas saņemšanas cirst kokus, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumus;

14.2. bojāt kokus (lauzt zarus, neprofesionāli apzāģēt vainagu, plēst mizu, veikt urbumus stumbrā, traumēt saknes, mehāniski vai ķīmiski bojāt vai citādā veidā ietekmēt koku), ja bojājumu rezultātā koks daļēji vai pilnībā zaudē vai var zaudēt savu augtspēju;

14.3. veicot ar koka vainagošanu saistītus darbus, samazināt koka lapotnes masu vairāk par 20 %, ja vien nav saņemts sertificēta arborista rakstisks atzinums par nepieciešamību samazināt lapotni par vairāk nekā 20 %.

IV. Publiskās apspriešanas procedūras kārtība

15. Publisko apspriešanu par koku ciršanu ārpus meža Pašvaldības teritorijā rīko sabiedrībai nozīmīgā gadījumā, kas ir: koku ciršanas ārpus meža Pašvaldības teritorijā, kas būtiski ietekmē apkārtējās vides ainavisko, dendroloģisko vai ekoloģisko kvalitāti;

16. Publisko apspriešanu nerīko, ja pašvaldības teritorijā paredzēts nocirst koku, kura augtspēja ir pilnīgi vai daļēji zudusi. Kokus, kuru augtspēja ir pilnīgi vai daļēji zudusi, nosaka atbilstoši meža apsaimniekošanu regulējošiem normatīviem aktiem.

17. Atsevišķu publisko apspriešanu nerīko, ja koku ciršana ir nepieciešama pirms būvniecības, kura ir paredzēta spēkā esošā detālplānojumā, vai par kuru tiek rīkota publiskā apspriešana gadījumos, kad tas noteikts citos tiesību aktos.

18. Lēmumu par publiskās apspriešanas nepieciešamību pieņem Komisija. Lēmumā nosaka publiskās apspriešanas laiku, nepieciešamo materiālu un informācijas apmēru (plāns ar projektēto situāciju un cērtamiem kokiem, situācijas fotofiksācija), kas jāsagatavo iesniedzējam, un citas prasības.

19. Informāciju par publisko apspriešanu izvieto redzamā vietā Pašvaldības Administratīvajā ēkā, attiecīgās pagasta pārvaldes ēkā, publicē Preiļu novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Preiļu Novada Vēstis" un pašvaldības interneta mājaslapā www.preili.lv. Iesniegumi par ierosinājumiem jāiesniedz Pašvaldībā, publikācijā norādītajā termiņā.

20. Publiskā apspriešana noris ne mazāk kā 10 (desmit) darba dienas.

21. Publiskās apspriešanas laikā ikvienai personai ir tiesības iepazīties ar publiskās apspriešanas informāciju un līdz noteiktajam termiņam rakstiski iesniegt atsauksmes, priekšlikumus vai ierosinājumus.

22. Publiskās apspriešanas procedūra uzskatāma par notikušu arī tad, ja pēc sabiedriskās apspriešanas beigām nav saņemts neviens sabiedrības ierosinājums.

23. Publiskās apspriešanas rezultātus apkopo Komisija un pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu koka ciršanai ārpus meža pašvaldības teritorijā vai par atteikumu izsniegt atļauju.

V. Zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtība

24. Personai jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazinājumu saistībā ar koku ciršanu (turpmāk – zaudējumu atlīdzība), ko aprēķina pēc formulas:

= KD x Ks x Ki x KA x Kv x PK, kur

Z – Zaudējumu atlīdzības vērtība (summa euro bez pievienotās vērtības nodokļa),

KD – koka caurmēra koeficients, kas vienāds ar attiecīgā koka caurmēru centimetros 1,3 m augstumā no sakņu kakla (cm),

Ks – koka sugas koeficients, ko nosaka atkarībā no koka sugas,

Ki – koka ciršanas iemesla koeficients,

KA – apdzīvotas vietas koeficients,

Kv – koka atrašanās vietas koeficients,

PK – pašvaldības koeficients.

25. Koeficienti tiek noteikti saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 3. pielikumu. Gadījumos, kad patvaļīgi nocirstā koka vērtības aprēķināšanai nav iespējams noteikt koka sugu, par koeficientu "Ks" pieņem 1,5 vai koeficienta "Ks" noteikšanai strīdus gadījumā, koka sugas noteikšanai pieaicina ekspertu.

26. Papildu Ministru kabineta noteikumu Nr. 309 3. pielikumā noteiktajiem koeficientiem tiek noteikti šādi Pašvaldības koeficienti:

26.1. Koks būtiski ietekmē ainavu, tās vērtība tiks samazināta – 1;

26.2. Koks būtiski ainavu neietekmē – 0,5;

26.3. Koks aizsedz vizuāli augstvērtīgu vai unikālu ainavu, vai kultūrvēsturisku objektu, ar koka nogriešanu tiks sakārtota vide, ainavas kvalitāte tiks uzlabota – 0.

27. Patvaļīgas koku ciršanas gadījumā zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu.

28. Gadījumos, kad ar apsekošanas aktu tiek konstatēta koku patvaļīga ciršana, Komisija nosaka zaudējumu atlīdzību saskaņā ar Noteikumu 25., 26. un 27. punktu, pieņem lēmumu par zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu, uzliekot pienākumu zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam mēneša laikā no Komisijas lēmuma spēkā stāšanās dienas samaksāt zaudējumus.

29. Komisija pirms lēmuma pieņemšanas par zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu veic koku apsekošanu dabā, fotofiksāciju, uzmērīšanu un noformē protokolu.

30. Komisijas lēmums par zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu ir apstrīdams Noteikumu 13. punktā noteiktajā kārtībā.

31. Administratīvā pārkāpuma procesu par augošu koku patvaļīgu ciršanu vai bojāšanu ārpus meža Preiļu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Preiļu novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

VI. Noslēguma jautājums

32. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

32.1. Aglonas novada domes 28.03.2014. saistošie noteikumi Nr. 7 "Par koku ciršanu ārpus meža Aglonas novada administratīvajā teritorijā"

32.2. Vārkavas novada domes 28.03.2014. saistošie noteikumi Nr. 81 "Par koku ciršanu ārpus meža Vārkavas novada administratīvajā teritorijā"

32.3. Preiļu novada domes 27.03.2014. saistošie noteikumi Nr. 2014/12 Par koku ciršanu ārpus meža Preiļu novada administratīvajā teritorijā"

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

1. pielikums
Preiļu novada domes
2022. gada 31. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/16
"Par koku ciršanu ārpus meža Preiļu novada
administratīvajā teritorijā"

Preiļu novada pašvaldības
Koku ciršanas komisijai

(fiziskai personai – vārds uzvārds, juridiskai personai – nosaukums)
(personas kods vai Reģ. Nr.)
(Adrese)
(Kontaktinformācija E-pasts, tālrunis)

IESNIEGUMS

Preiļos

Par koka/koku ciršanu

Lūdzu izsniegt atļauju
(koka suga, skaits, katra koka apkārtmērs 1,3 m augstumā)
kas atrodas
(adrese, zemes vienības kadastra apzīmējums)
nociršanai sakarā ar to, ka

Pielikumā (atzīmēt pievienoto):

1. Zemes īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta kopija;

2. Zemes robežu plāna kopija ar norādītu koka atrašanās vietu;

3. Daudzdzīvokļu dzīvokļu īpašnieku lēmuma par koka ciršanu noraksts, ja nepieciešams;

4. Pilnvarotās personas pilnvaras kopija/noraksts, ja ir.

5. ____________________________________________

*202__. gada "____"."_________________"

*
(paraksts)

* Iesnieguma rekvizītus "paraksts" un datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

 

2. pielikums

Preiļu novada koku ciršanas komisijas

APSEKOŠANAS AKTS PAR KOKU NOCIRŠANU NR.____________

Datums    
Koku atrašanās vieta (adrese, kadastra apzīmējums)  
 
Zemes vienības īpašnieks (fiziskas personas vārds, uzvārds, tel. Nr., e-pasts, vai juridiskas personas nosaukums, reģ. Nr., tel. Nr., e-pasts)
 
Nr.p.k. Koku suga Skaits Apkārtmērs 1,3 m augstumā no sakņu kamola Lēmums
Izsniegt atļauju Neizsniegt atļauju Gaidīt saskaņojumu
1.            
2.            
3.            
4.            
5.            
6.            
Komentāri
   
Nepieciešamie saskaņojumi:
nav nepieciešami saskaņojumi   Dabas aizsardzības pārvalde
Zemes vienības īpašnieks   Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
     
 
Komisijas locekļi:
1.    
2.    
3.    
4.    
5.    

 

3. pielikums

Preiļu novada __________________pagasta pārvaldes vadītāja

APSEKOŠANAS AKTS PAR KOKU NOCIRŠANU NR.____________

Sastādīšanas vieta     Datums  
Koku atrašanās vieta (adrese,)  
 
Zemes vienības īpašnieks (fiziskas personas vārds, uzvārds, tel. Nr., e-pasts, vai juridiskas personas nosaukums, reģ. Nr., tel. Nr., e-pasts)
 
Nr.p.k. Koku suga Uz zemes vienības, uz kuras atrodas koks kadastra apzīmējums Skaits Apkārtmērs 1,3 m augstumā no sakņu kamola
1.        
2.        
3.        
4.        
5.        
6.        

Pielikumā: Koka fotofiksācijas

Komentāri

*202__. gada "____"."_________________"

*
(paraksts)

* Iesnieguma rekvizītus "paraksts" un datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

 

Paskaidrojuma raksts
Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/16  "Par koku ciršanu ārpus meža Preiļu novada pašvaldības teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi nepieciešami, lai saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā noteikto, pieņemtu jaunus saistošos noteikumus, kas aizstāj novadu veidojošo bijušo Aglonas novada Aglonas pagasta, Preiļu novada un Vārkavas novada pašvaldību saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu un Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža", 22. punktu pieņemtos saistošos noteikumus.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā ar Preiļu novada pašvaldību saskaņojama koku ciršana ārpus meža pašvaldības teritorijā, koku ciršanas ārpus meža pašvaldības teritorijā publiskās apspriešanas procedūras kārtību un gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu, kā arī zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētā un ciemos pašvaldības teritorijā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Zaudējumu par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā atlīdzība tiks ieskaitīta pašvaldības budžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi nosaka, ka zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam vai to pilnvarotajai personai ir jāsaskaņo koku ciršana ārpus meža pašvaldības teritorijā, kā arī jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētā un ciemos pašvaldības teritorijā.

Saistošie noteikumi nosaka gadījumus, kad tiek rīkota publiskā apspriešana saistībā ar koku ciršanai ārpus meža pašvaldības teritorijā, tādējādi dodot iespēju sabiedrībai piedalīties lēmumu pieņemšanā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistībā ar saistošo noteikumu piemērošanu, ir Preiļu novada Centrālā administrācija vai attiecīgā pagasta pārvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!