• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preiļu novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2022/2 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Preiļu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2022., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/op/2022/89.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/16

Par koku ciršanu ārpus meža Preiļu novadā

Vēl šajā numurā

10.05.2022., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Preiļu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/2

Pieņemts: 27.01.2022.

OP numurs: 2022/89.18

2022/89.18
RĪKI

Preiļu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2022/94.23

Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/2

Preiļos 2022. gada 27. janvārī

Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Preiļu novadā

Apstiprināti ar Preiļu novada domes
27.01.2022. lēmumu (prot. Nr. 4; 6. §)

Precizēti ar Preiļu novada domes
31.03.2022. lēmumu (prot. Nr. 10; 37. §)

Izdoti saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma
13. panta sesto daļu un 26. panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa noteikumu Nr. 281
"Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un
tās centrālās datubāzes noteikumi" 69. un 79. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Preiļu novada pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) notiek augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (turpmāk – topogrāfiskā informācija) un informācijas par ielu sarkanajām līnijām izsniegšana, pieņemšana, pārbaude un reģistrēšana topogrāfiskās informācijas datubāzē (turpmāk – Datubāze). Noteikumi jāievēro arī izstrādājot zemes ierīcības projektu grafiskās daļas, nosakot objektu aizsargjoslas.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt visa veida augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas elementu (ar mēroga noteiktību 1:500) ievietošanu Pašvaldības vienotajā datubāzē un noteikt prasības šīs Datubāzes uzturēšanai un aktualizēšanai.

3. Noteikumi attiecas uz visām juridiskām un fiziskām personām, kas Pašvaldībā veic inženiertīklu un būvju projektēšanu, būvniecību, pārbūvi, uzturēšanu, nodošanu ekspluatācijā vai ģeodēziskos, topogrāfiskos, kadastrālās uzmērīšanas, zemes ierīcības darbus.

4. Pašvaldības administratīvajā teritorijā topogrāfiskās informācijas izsniegšanu, pieņemšanu, pārbaudi un reģistrēšanu realizē un koordinē Preiļu novada pašvaldība vai izvēlēta juridiska persona, kurai pašvaldība šādu pārvaldes uzdevumu ir deleģējusi, Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajā kārtībā slēdzot deleģējuma līgumu (turpmāk – Datubāzes turētājs), kurai ir tiesības par pakalpojumiem saņemt samaksu saskaņā ar pašvaldības apstiprinātiem izcenojumiem, kas noteikti šo saistošo noteikumu pielikumā.

II. Topogrāfiskās informācijas pārbaude, saskaņošana, reģistrācija un izsniegšana

5. Topogrāfisko informāciju, kas nepieciešama mērniecības darbu veikšanai, datubāzes turētājs no datubāzes izsniedz elektroniski 3 (trīs) darba dienu laikā pēc mērnieka vai komersanta pieprasījuma saņemšanas un samaksas saņemšanas dienas.

6. Pēc topogrāfiskās uzmērīšanas un topogrāfiskā plāna sagatavošanas to saskaņo ar tiem inženiertīklu turētājiem, kas ir atbildīgi par inženiertīkliem teritorijā, kurā veikta topogrāfiskā uzmērīšana:

6.1. Preiļu pilsētā:
AS "Sadales tīkls"
SIA "Tet"
SIA "Preiļu saimnieks" siltuma un ūdensapgādes nodaļa
SIA "Preiļu saimnieks" Ūdensvada un kanalizācijas daļa
Preiļu novada pašvaldība
AS "Gaso" Daugavpils iecirknis
6.2. Preiļu novada pagastos:
AS "Sadales tīkls"
SIA "Tet"
AS "Gaso" Daugavpils iecirknis
Valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi"
SIA "Latvijas propāna gāze"
VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs"
VAS "Latvijas dzelzceļš" (ja uzmērāmais objekts skar dzelzceļa aizsargjoslas teritoriju)
AS "Augstsprieguma tīkls"
Preiļu novada pašvaldība

Inženiertīklu turētāju saraksts publicēts Preiļu novada mājaslapā www.preili.lv un Datubāzes turētāja mājaslapā.

7. Ja inženiertīklu turētājs vēlas konkrētās teritorijās skaņot savus inženiertīklus, tad pašvaldībai izvērtēšanai jāiesniedz dokumentus par inženiertīklu piederību un vektordatu formā informāciju par inženiertīklu objektiem un skaņojuma teritoriju.

8. Pilsētu un ciemu teritorijās plānos jāuzrāda sarkanās līnijas. Informāciju par sarkanajām līnijām sniedz Datubāzes turētājs. Ja datubāzes turētāja rīcībā nav informācijas par sarkanajām līnijām, tad tās pirms iesniegšanas datubāzes turētājam jāsaskaņo ar Preiļu novada pašvaldības norādīto personu. Informācija par teritorijām, kurās noteiktas sarkanās līnijas, tiek publicēta Preiļu novada mājaslapā www.preili.lv.

9. Pārbaudot topogrāfiskās informācijas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, Datubāzes turētājs desmit darba dienu laikā no topogrāfiskās informācijas un samaksas saņemšanas dienas:

9.1. reģistrē topogrāfisko informāciju datubāzē un uz plāna attēlo reģistrācijas informāciju (datumu un reģistrācijas numuru);

9.2. atsaka reģistrāciju, norādot pamatojumu, un nosūta attiecīgo datni mērniekam vai komersantam labojumu veikšanai.

10. Ja būvniecības laikā tiek konstatēts, ka apakšzemes inženiertīklu novietojums vai apzīmējums apvidū neatbilst reģistrētajā topogrāfiskajā plānā attēlotajai situācijai, mērnieks vai komersants iesniedz Datubāzes turētājam informāciju par konstatētajām neatbilstībām – konkrētā inženiertīkla uzmērījumu. Ja nav nepieciešamas izmaiņas projektā, tad šos mērījumus var nodot kopā ar jaunās būves izpildmērījuma plānu.

11. Sagatavojot būvju izpildmērījumu par ceļa segumu, plānā norāda uzmērījuma robežu, ietverot teritoriju, par kuru veikta uzmērīšana. Uzmērījuma robežas ietvaros jāuzrāda visi virszemes situācijas elementi (aku vāki, gūlijas, koki, lampas, ceļa zīmes utml.).

12. Sagatavojot būvju izpilmērījuma plānu par meliorācijas grāvjiem, to situācijas elementus var uzmērīt pēc attiecīgo normatīvu prasībām un mērogiem, bet noformēt pēc augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas apzīmējumu prasībām, lai topogrāfisko informāciju reģistrētu datubāzē.

13. Objektu pieņemšana ekspluatācijā nenotiek, ja izpildmērījuma plāns vai būvju nojaukšanas (demontāžas) izpildmērījuma plāns nav reģistrēts datubāzē. Ja jauna inženiertīkla izpildmerījumu plānā norāda arī demontētos inženiertīklus, tad papildus maksa par demontēto posmu netiek piemērota. Ja nepieciešams, tad abus izpildmērījumus var noformēt atsevišķi, bet iesniegt kopā.

14. Saņemot personas rakstveida iesniegumu par būvju situācijas plāna izsniegšanu, Datubāzes turētājs izvērtē iespēju sagatavot būvju situācijas plānu. Ja būvju situācijas plānu ir iespējams sagatavot, to izsniedz 10 darba dienu laikā pēc samaksas saņemšanas. Būvju situācijas plāns netiek sagatavots un izsniegts, ja datubāzē nav informācijas par visu pieprasīto teritoriju vai virszemes stāvoklis apvidū neatbilst datubāzē uzkrātajai topogrāfiskajai informācijai.

15. Būvju situācijas plānu, ko izgatavojis mērnieks, ir nododamas pārbaudei Datubāzes turētājam, lai pārbaudītu atbilstību normatīvajiem aktiem un aktuālo topogrāfisko informāciju ievietotu Pašvaldības datubāzē.

16. Zemes ierīcības projektu grafiskās daļas ir nododamas pārbaudei Datubāzes turētājam, lai noteiktu esošo ielu sarkano līniju aizsargjoslu atbilstību reālajai situācijai vai veiktu to aktualizēšanu Pašvaldībā.

III. Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumu cenrādis

17. Ģeotelpiskās informācijas pakalpojumus (turpmāk – pakalpojumi) sniedz saskaņā ar šo saistošo noteikumu pielikumā noteikto cenrādi (turpmāk – cenrādis).

18. Samaksu par pakalpojumiem veic pirms pakalpojuma saņemšanas, pamatojoties uz izsniegto rēķinu tajā norādītajā termiņā un kārtībā. Samaksu par pakalpojumiem var veikt ar pēcmaksu, ja ar Datubāzes turētāju ir noslēgts līgums par pakalpojumu apmaksu ar pēcmaksu.

IV. Noslēguma jautājums

19. Atzīt par spēku zaudējušiem Preiļu novada domes 2010. gada 22. jūnija saistošos noteikumus Nr. 2010/4 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Preilu novadā".

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Riebiņu novada domes 2010. gada 8. jūnija saistošos noteikumus Nr. 9 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Riebiņu novadā".

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Vārkavas novada domes 2010. gada 29. jūnija saistošos noteikumus Nr. 15 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Vārkavas novadā".

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Aglonas novada domes 2010. gada 21. jūlija saistošos noteikumus Nr. 13 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Aglonas novadā".

23. Saistošie noteikumi stājas spēkā likumā "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

Preiļu novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošo noteikumu Nr. 2022/2  "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Preiļu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Preiļu novada administratīvajā teritorijā notiek augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (turpmāk – topogrāfiskā informācija) un informācijas par ielu sarkanajām līnijām izsniegšana, pieņemšana, pārbaude un reģistrēšana topogrāfiskās informācijas datubāzē (turpmāk – Datubāze). Noteikumi jāievēro arī izstrādājot zemes ierīcības projektu grafiskās daļas, nosakot objektu aizsargjoslas.
Projekta nepieciešamības pamatojums Ģeotelpiskās informācijas likuma (turpmāk – Likums) 6. panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldība savu funkciju izpildei organizē nepieciešamās ģeotelpiskās informācijas iegūšanu un uzturēšanu, kā arī izmantošanas kārtību. Likuma 13. panta sestā daļa nosaka, ka vietējā pašvaldība, lai nodrošinātu savu funkciju un uzdevumu izpildi par savu administratīvo teritoriju izveido un uztur augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzi (turpmāk – Datubāze), veic iesniegtās informācijas pārbaudi, kā arī nosaka augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas iesniegšanas un pieņemšanas kārtību. Likuma 26. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldības saistošajos noteikumos nosaka maksu par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju Datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no Datubāzes.

Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi" 69. punkts nosaka, ka "Vietējā pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka tos inženierkomunikāciju turētājus, ar kuriem obligāti nepieciešams saskaņot visus topogrāfiskos plānus, kas izstrādāti attiecīgās pašvaldības teritorijā", un 79. punkts nosaka, ka "Vietējā pašvaldība nosaka topogrāfiskās informācijas pārbaudes un reģistrācijas termiņu, kurš nevar būt ilgāks par 10 darbdienām no topogrāfiskās informācijas saņemšanas dienas."

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punkts paredz, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldības budžetu.

Izdevumu palielinājums netiek plānots.

Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Jautājums izskatīts un atbalstīts Preiļu novada domes Finanšu komitejā.

Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!