• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 19. aprīļa noteikumi Nr. 253 "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 26. jūlija noteikumos Nr. 488 "Kārtība, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2022., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/op/2022/77.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 264

Par Latvijas Republikas delegāciju dalībai Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas grupas pilnvarnieku pavasara sanāksmēs 2022. gada 22.-24. aprīlī

Vēl šajā numurā

21.04.2022., Nr. 77

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 253

Pieņemts: 19.04.2022.

OP numurs: 2022/77.15

2022/77.15
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 15 Pēdējās nedēļas laikā 14 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 253

Rīgā 2022. gada 19. aprīlī (prot. Nr. 22 35. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 26. jūlija noteikumos Nr. 488 "Kārtība, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas"

Izdoti saskaņā ar Patvēruma likuma
9. panta septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 26. jūlija noteikumos Nr. 488 "Kārtība, kādā nepilngadīgam patvēruma meklētājam nodrošina izglītības ieguves iespējas" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 143. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Patvēruma meklētājam nodrošina sagatavošanu pamatizglītības ieguvei no piecu gadu vecuma, iespēju iegūt pamatizglītību un vispārējo vidējo izglītību (turpmāk – vispārējā izglītība) saskaņā ar normatīvo aktu par kārtību, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātajām prasībām izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē. Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā minētam nepilngadīgam Ukrainas civiliedzīvotājam (turpmāk – civiliedzīvotājs) vispārējās izglītības ieguvi nodrošina saskaņā ar minēto normatīvo aktu un šiem noteikumiem. Civiliedzīvotājam iepriekš uzsāktās profesionālās vidējās izglītības un profesionālās ievirzes izglītības ieguves turpināšanu nodrošina saskaņā ar šiem noteikumiem."

2. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Patvēruma meklētāja vispārējās izglītības programmas apguvei finansējumu no ministrijas pamatbudžetā kārtējam gadam paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem piešķir:

9.1. pedagogu atalgojumam (tai skaitā normatīvajos aktos noteiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām) individuālā izglītības programmas apguves plāna izpildei – 257 euro mēnesī;

9.2. Izglītības likuma 1. panta 12.5 punktā minēto mācību līdzekļu nodrošināšanai – 50 euro mācību gadā. "

3. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Lai nodrošinātu vispārējo izglītību patvēruma meklētājam, izglītības iestāde ar ministriju slēdz līgumu par finansējuma piešķiršanu. Līgumam pievieno izglītības iestādes vadītāja apstiprinātu izdevumu tāmi par izdevumu pozīcijām pedagogu atalgojuma nodrošināšanai un mācību līdzekļiem."

4. Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Izglītības iestāde līdz izglītības ieguves procesa uzsākšanai izstrādā individuālo izglītības programmas apguves plānu laikposmam, kas noteikts šo noteikumu 14. punktā minētajā līgumā par finansējuma piešķiršanu."

5. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Izglītības iestāde mēneša laikā pēc šo noteikumu 14. punktā minētā līguma darbības izbeigšanas iesniedz ministrijā izglītības iestādes direktora apstiprinātu pieņemšanas un nodošanas aktu un pārskatu par individuālā izglītības programmas apguves plāna izpildi."

6. Papildināt ar 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Civiliedzīvotāju izglītības ieguve notiek šo noteikumu 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32. un 33. punktā noteiktajā kārtībā."

7. Papildināt ar 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisija reizi darbdienā apkopo un sniedz informāciju attiecīgās pašvaldības atbildīgajai amatpersonai par civiliedzīvotājiem, kuriem nepieciešams nodrošināt izglītības ieguvi."

8. Papildināt ar 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Attiecīgā pašvaldība piecu darbdienu laikā no šo noteikumu 21. punktā minētās informācijas saņemšanas izvērtē pašvaldības izglītības iestāžu īstenoto izglītības programmu pieejamību un atbilstību un nosaka pašvaldības padotībā esošās izglītības iestādes, kas nodrošina pirmsskolas, vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās, profesionālās vidējās un profesionālās ievirzes izglītības ieguves iespējas civiliedzīvotājiem. Ja obligātās izglītības vecumā esošs civiliedzīvotājs iegūst obligāto izglītību citā valstī, pašvaldība reģistrē civiliedzīvotāja likumiskā pārstāvja atteikumu civiliedzīvotājam iegūt izglītību Latvijā un saņem apliecinājumu par izglītības ieguvi citā valstī, norādot izglītības iestādes nosaukumu un klasi (grupu). Ja pašvaldība nevar nodrošināt civiliedzīvotāja pirmsskolas, vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības ieguvi tās padotībā esošajās izglītības iestādēs, civiliedzīvotājs var iegūt attiecīgo izglītību arī pašvaldības noteiktās privātās izglītības iestādēs, ja minētās izglītības iestādes tam ir piekritušas. Šādā gadījumā privātās izglītības iestādes nav tiesīgas civiliedzīvotājam noteikt mācību maksu. Ja civiliedzīvotājs izglītību iegūst viņa likumiskā pārstāvja patstāvīgi izvēlētā privātā izglītības iestādē neatkarīgi no pašvaldības iespējām nodrošināt civiliedzīvotāja izglītības ieguvi, tā informē civiliedzīvotāja uzturēšanās vietas pašvaldības atbildīgo amatpersonu par izglītības ieguves nodrošināšanu."

9. Papildināt ar 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Ja pašvaldība nevar nodrošināt civiliedzīvotāja iepriekš uzsāktās profesionālās vidējās vai profesionālās ievirzes izglītības ieguvi tās padotībā esošajās izglītības iestādēs, pašvaldības atbildīgā amatpersona vienas darbdienas laikā sniedz informāciju ministrijai par nepieciešamību nodrošināt civiliedzīvotāja iepriekš uzsāktās profesionālās vidējās vai profesionālās ievirzes izglītības ieguvi."

10. Papildināt ar 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Ja ministrija nevar nodrošināt civiliedzīvotāja iepriekš uzsāktās profesionālās vidējās izglītības vai profesionālās ievirzes izglītības ieguvi tās padotībā esošajās izglītības iestādēs, ministrija informē attiecīgo nozares ministriju par nepieciešamību nodrošināt civiliedzīvotāja iepriekš uzsāktās profesionālās vidējās izglītības vai profesionālās ievirzes izglītības ieguvi. Valsts dibināta izglītības iestāde, kura īsteno profesionālās ievirzes izglītības programmas, var uzņemt civiliedzīvotāju profesionālās ievirzes izglītības programmā, ja to ir iespējams nodrošināt iestādei apstiprinātā budžeta ietvaros, saskaņojot to ar attiecīgās nozares ministriju."

11. Papildināt ar 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Ministrija piecu darbdienu laikā no šo noteikumu 23. punktā minētās informācijas saņemšanas vai attiecīgā nozares ministrija piecu darbdienu laikā no šo noteikumu 24. punktā minētās informācijas saņemšanas nosaka tās padotībā esošo izglītības iestādi, kas nodrošina profesionālās vidējās izglītības ieguves turpināšanas iespējas civiliedzīvotājiem. Ja ministrija vai attiecīgās nozares ministrija nevar nodrošināt civiliedzīvotāja iepriekš uzsāktās profesionālās vidējās izglītības ieguvi tās padotībā esošajās izglītības iestādēs, ministrija vai attiecīgās nozares ministrija informē pašvaldības atbildīgo amatpersonu par nepieciešamību nodrošināt civiliedzīvotājam vispārējās vidējās izglītības ieguvi atbilstoši šo noteikumu 22. punkta prasībām."

12. Papildināt ar 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Pašvaldības, ministrijas vai attiecīgās nozares ministrijas atbildīgā amatpersona vienas darbdienas laikā sazinās ar civiliedzīvotājam noteiktās izglītības iestādes atbildīgo amatpersonu un informē par civiliedzīvotāju, kurš ieradies Latvijā un kuram nepieciešams nodrošināt attiecīgās izglītības ieguvi. "

13. Papildināt ar 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Izglītības iestādes atbildīgā amatpersona vienas darbdienas laikā sazinās ar civiliedzīvotāja likumisko pārstāvi, informējot par nepieciešamību iesniegt iesniegumu izglītības iestādē uzņemšanai izglītības programmā. Ja piecu darbdienu laikā izglītības iestāde minēto iesniegumu par obligātās izglītības vecumā esoša civiliedzīvotāja uzņemšanu izglītības programmā nav saņēmusi, izglītības iestādes atbildīgā amatpersona par to informē civiliedzīvotāja uzturēšanās vietas pašvaldības atbildīgo amatpersonu. Pašvaldības atbildīgā amatpersona vienas darbdienas laikā sazinās ar civiliedzīvotāja likumisko pārstāvi, reģistrē civiliedzīvotāja likumiskā pārstāvja atteikumu civiliedzīvotājam iegūt izglītību Latvijā un saņem apliecinājumu, ka obligātās izglītības vecumā esošs civiliedzīvotājs iegūst obligāto izglītību citā valstī, norādot izglītības iestādes nosaukumu un klasi (grupu)."

14. Papildināt ar 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Civiliedzīvotāju uzņem izglītības programmā, pamatojoties uz izglītības iestādes vadītājam adresētu rakstveida iesniegumu, ko iesniedz civiliedzīvotāja likumiskais pārstāvis. Iesniegumam par civiliedzīvotāja uzņemšanu pievieno iepriekš iegūto izglītību apliecinošā dokumenta kopiju vai tā dokumenta kopiju (ja tādi ir), kas apliecina daļēju izglītības ieguvi. Iesniegumā par uzņemšanu norāda:

28.1. civiliedzīvotāja likumiskā pārstāvja vārdu un uzvārdu;

28.2. informāciju par civiliedzīvotājam piešķirto ilgtermiņa vīzu vai uzturēšanās atļauju vai informāciju par minēto dokumentu pieprasījuma iesniegšanas datumu un institūciju, kurai iesniegts pieprasījums (izņemot Latvijas valstspiederīgās personas);

28.3. informāciju par civiliedzīvotāja ārpusģimenes aprūpi (ja attiecināms); 

28.4. civiliedzīvotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja piešķirts) un dzimšanas datumu; 

28.5. civiliedzīvotāja uzturēšanās vietas adresi;

28.6. izvēlētās speciālās pirmsskolas izglītības grupu (ja attiecināms);

28.7. izvēlētās izglītības programmas nosaukumu; 

28.8. saziņai ar izglītības iestādi – likumiskā pārstāvja uzturēšanās adresi un likumiskā pārstāvja elektroniskā pasta adresi (ja ir) un tālruņa numuru (ja ir)."

15. Papildināt ar 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Civiliedzīvotāju ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu uzņem izglītības programmā viņa vecumam atbilstošā klasē vai grupā, izstrādājot individuālo izglītības programmas apguves plānu un nosakot nepieciešamos atbalsta pasākumus, tai skaitā valsts valodas apguvi, pamatojoties uz valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās, valsts pamatizglītības, valsts vispārējās vidējās izglītības un valsts profesionālās vidējās izglītības standartos un profesionālās ievirzes izglītības programmā noteikto izglītības satura apguvi. Uzņemot civiliedzīvotāju profesionālās vidējās izglītības vai profesionālās ievirzes izglītības programmas attiecīgajā klasē vai kursā, izglītības iestāde novērtē civiliedzīvotāja iepriekš iegūtās profesionālās zināšanas, prasmes un  iemaņas atbilstoši izglītības programmas saturam. Izglītības iestāde iepazīstina civiliedzīvotāja likumisko pārstāvi ar civiliedzīvotājam izstrādāto individuālo izglītības programmas apguves plānu un noteiktajiem atbalsta pasākumiem."

16. Papildināt ar 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Ja Ukrainā civiliedzīvotājs ieguva speciālo izglītību pirmsskolas izglītības, pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē, civiliedzīvotāju ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu uzņem atbilstīgā speciālās izglītības programmā bez pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinuma par izglītojamam ar speciālām vajadzībām atbilstošāko speciālās izglītības programmu."

17. Papildināt ar 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Izglītības iestāde vienas darbdienas laikā pēc civiliedzīvotāja uzņemšanas izglītības programmā ievada informāciju par civiliedzīvotāju Valsts izglītības informācijas sistēmā, norādot apakšstatusu "Ukrainas civiliedzīvotājs"."

18. Papildināt ar 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Finansējumu civiliedzīvotāju izglītības ieguvei piešķir atbilstoši šo noteikumu 9. punkta nosacījumiem. Privātām izglītības iestādēm, kas nodrošina vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības ieguvi civiliedzīvotājiem, kā arī valsts dibinātām izglītības iestādēm ministrija minēto finansējumu pieprasa no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atbilstoši normatīvajam aktam, kas nosaka kārtību, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas. Valsts dibinātā izglītības iestādē profesionālās ievirzes izglītības programmas apguvi civiliedzīvotājiem nodrošina izglītības iestādei apstiprinātā budžeta ietvaros."

19. Papildināt ar 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Papildus šo noteikumu 9. punktā noteiktajam finansējumam civiliedzīvotāja profesionālās vidējās izglītības programmas apguves nodrošināšanai tiek piešķirts finansējums ikmēneša stipendijas izmaksai 15 euro apmērā un vidējās profesionālās izglītības programmas īstenošanai 76,08 euro apmērā mēnesī par vienu civiliedzīvotāju, bet izglītības tematiskajai jomai "Mākslas" – 108,32 euro apmērā. Minēto finansējumu ministrija pieprasa no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atbilstoši normatīvajam aktam, kas nosaka kārtību, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas."

20. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 26. jūnija Direktīvas 2013/33/ES, ar ko nosaka standartus starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai;

2) Padomes 2001. gada 20. jūlija Direktīvas 2001/55/EK  par obligātajiem standartiem, lai pārvietoto personu masveida pieplūduma gadījumā sniegtu tām pagaidu aizsardzību, un par pasākumiem, lai līdzsvarotu dalībvalstu pūliņus, uzņemot šādas personas un uzņemoties ar tām saistītās sekas."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Izglītības un zinātnes ministre A. Muižniece

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!