• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Jelgavas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2022., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/op/2022/45.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 20

Par tirdzniecību publiskās vietās, tirgus statusa piešķiršanas kārtību un alkoholisko dzērienu izbraukuma tirdzniecību sabiedrisko pasākumu norises vietās un novietnēs Jelgavas novadā

Vēl šajā numurā

04.03.2022., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 26.01.2022.

OP numurs: 2022/45.15

2022/45.15
RĪKI

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 4

Jelgavā 2022. gada 26. janvārī (prot. Nr. 6, lēmums Nr. 23)

Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Jelgavas novadā

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo un ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir nekustamā īpašuma nodokļa (turpmāk – Nodokļa) atvieglojumus atsevišķām Nodokļa maksātāju kategorijām par Jelgavas novada administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu – zemi un ēkām.

2. Nodokļa atvieglojumu saņēmēji ir Jelgavas novadā deklarētas fiziskas un reģistrētas juridiskas personas, kuru īpašumā, valdījumā vai lietošanā ir nekustamais īpašums. Atvieglojumus piešķir par vienu nekustamo īpašumu Jelgavas novadā.

3. Nodokļa atvieglojumus piešķir, ja Nodokļa apmērs taksācijas gadam pārsniedz 14 euro, izņemot personas, kurām noteikta atbilstība trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

4. Nodokļa maksātāju atbilstību šo saistošo noteikumu nosacījumiem izvērtē Jelgavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas Administratīvā departamenta Finanšu nodaļa (izņemot 17. un 18. punktus) un pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu. Par šo saistošo noteikumu 17. un 18. punktos minētajiem atvieglojumiem lēmumu pieņem Jelgavas novada dome.

5. Jelgavas novada pašvaldības Finanšu nodaļas lēmumu par Nodokļa atvieglojumu piešķiršanu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var apstrīdēt Jelgavas novada domes priekšsēdētājam. Jelgavas novada domes priekšsēdētāja lēmums ir pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

II. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saņēmēju kategorijas un atvieglojumu apmērs

6. Personai ar pirmās grupas invaliditāti, kurai nav laulātā, nav pilngadīgo 1 šķiras likumisko mantinieku, nav noslēgusi uztura līgumu un kuras ienākumi mēnesī nepārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo algu, – par zemi līdz diviem hektāriem un dzīvojamām mājam, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta un ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – 70 %.

7. Nestrādājošam pensionāram, personai ar otrās grupas invaliditāti, kurai nav laulātā, nav pilngadīgo 1. šķiras likumisko mantinieku, nav noslēgusi uztura līgumu un kuras ienākumi mēnesī nepārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo algu, – par zemi līdz diviem hektāriem un dzīvojamām mājām, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta un ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – 50 %.

8. Personai, kurai noteikta atbilstība maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, par dzīvojamām mājām, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta – par ēkām 90 %, par zemi līdz diviem hektāriem 50 %.

9. Personai, kurai noteikta atbilstība trūcīgas personas vai ģimenes statusam, par zemi līdz diviem hektāriem, kuru šīs personas nomā no pašvaldības – 50 %.

10. Personai, kuras apgādībā ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni, vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un personai vai tās laulātajam ar vismaz trijiem no šiem bērniem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta Jelgavas novadā, par zemi līdz diviem hektāriem, kuru šīs personas nomā no pašvaldības – 50 %.

11. Černobiļas AES avārijas seku likvidatoriem par zemi līdz diviem hektāriem un dzīvojamām mājām, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta un ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – 50 %.

12. Afganistānas kara dalībniekiem par zemi līdz diviem hektāriem un dzīvojamām mājām, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta un ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – 50 %.

13. Nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem par zemi līdz diviem hektāriem un dzīvojamām mājām, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta un ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – 50 %.

14. Personai, kurai ir piešķirts 1991. gada barikāžu dalībnieka statuss – par zemi līdz diviem hektāriem un dzīvojamām mājām, neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tajā ir deklarēta nodokļa maksātāja dzīvesvieta un ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – 50%.

15. Audžuģimenei un ģimenei, kuru aizbildniecībā ir bērni, kuras īpašumā ir dzīvojamā māja vai dzīvoklis, kur ģimene ir deklarējusi savu pamata dzīves vietu un faktiski dzīvo (izņemot bērnus, kuri mācās pilna laika augstākajās, profesionālās vai speciālās izglītības iestādēs, bet ne ilgāk, kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai), un nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – par ēkām 90 %, par zemi līdz diviem hektāriem – 50 %.

Audžuģimene un ģimene, kuras aizbildniecībā ir bērni, šo noteikumu izpratnē ir ģimene, kurai iesniegumu iesniegšanas brīdī ir nepilngadīgi bērni un ir bērni, kuri turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

16. Personai par nekustamo īpašumu, kurā dzīvo un ir deklarēts bērns invalīds vai nestrādājoša persona ar I vai II grupas invaliditāti kopš bērnības, arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir kāds no šajā punktā minētajām personām un nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā vai iznomāts – par ēkām un zemi līdz diviem hektāriem – 90 %.

17. Biedrībai vai nodibinājumam par tai īpašumā, nomā vai bezatlīdzības lietošanā nodoto pašvaldības nekustamo īpašumu, darbības, kas noteikta sabiedriskā labuma statusa piešķiršanas lēmumā vai biedrības, nodibinājuma statūtos, nodrošināšanai – 90 % apmērā no Nodokļa summas, izņemot gadījumus, kad nekustamo īpašumu neapliek ar nodokli, saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otro daļu.

18. Komersantiem, kuri ieguvuši sociālā uzņēmuma statusu saskaņā ar Sociālā uzņēmuma likumu – par darbības nodrošināšanai nepieciešamām ēkām, kuras ir īpašumā vai nomā no pašvaldības un zemi zem tām ar lietošanas veidu "Zem ēkām un pagalmiem" – 90 %. Nodokļa atvieglojums piešķirams kā Komercdarbības atbalsts saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1407/2013.

III. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība

19. Nodokļa atvieglojumu piešķir uz Nodokļa maksātāja motivēta iesnieguma pamata par visu taksācijas gadu, izņemot gadījumus, kad personas statuss, kurš dod tiesības saņemt atvieglojumu, ir piešķirts uz laiku. Šādā gadījumā atvieglojumu piešķir par periodu, kurā persona atbilst šim statusam. Lai saņemtu atvieglojumus, nodokļa maksātājs iesniedz:

19.1. par 6. un 7. punktos minētajiem atvieglojumiem – iesniegumu un parakstītu apliecinājumu, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība, un, ka ir vientuļais pensionārs un nav noslēgts uztura līgums, invalīda vai pensionāra apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu);

19.2. par 10. un 15. punktā minēto atvieglojumu – pēc bērna 18 gadu sasniegšanas – izziņu no mācību iestādes, kas apliecina, ka bērns turpina mācīties pilna laika augstākās, vispārējās, profesionālās vai speciālās izglītības iestādēs;

19.3. par 11., 12., 13. un 14. punktos minētajiem atvieglojumiem – iesniegumu un parakstītu apliecinājumu, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība vai tas netiek iznomāts, Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušās personas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu) vai Afganistānas kara dalībnieka apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu), vai Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecību (uzrādot oriģinālu), vai 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu apliecinošo apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu);

19.4. par 16. punktā minēto atvieglojumu – iesniegumu ar apliecinājumu, ka īpašumā nenotiek saimnieciskā darbība vai tas netiek iznomāts, un invaliditātes apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu), ja Jelgavas novada pašvaldībai nav informācijas par atvieglojuma kategorijas saņēmēju;

19.5. par 17. punktā minēto atvieglojumu – iesniegumu ar apliecinājumu, ka īpašums tiek izmantots darbībai, kas noteikta sabiedriskā labuma statusa piešķiršanas lēmumā vai biedrības, nodibinājuma statūtos.

20. Persona, kurai saskaņā ar šo saistošo noteikumu nosacījumiem ir tiesības uz Nodokļa atvieglojumiem, izņemot 8. un 9. punktā minētās personas, iesniegumu par atvieglojumiem iesniedz līdz kārtējā gada 30. jūnijam Jelgavas novada pašvaldības Administratīvā departamenta Finanšu nodaļai. Iesniegumu var iesniegt Jelgavas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros, pagastu pārvaldēs, portālā www.Latvija.lv, vai elektroniski, parakstītu ar e-parakstu, uz Jelgavas novada pašvaldības elektronisko pasta adresi dome@jelgavasnovads.lv. Iesniegumā persona norāda atvieglojumu piešķiršanas pamatojumu un apliecina, ka ir sniegusi precīzas un patiesas ziņas par sevi. Iesnieguma veidlapas pieejamas Jelgavas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv sadaļā "Pakalpojumi".

21. Personām, kas minētas 18. punktā, piešķir Nodokļa atvieglojumus, ievērojot likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta ceturtās daļas un Jelgavas novada pašvaldības kārtības, kādā notiek komercdarbības atbalsta pasākumu izvērtēšana un kādā tiek nodrošināta de minimis atbalsta piešķiršana un uzskaite prasībām.

22. Ja personai ir tiesības saņemt Nodokļa atvieglojumus uz likuma un šo saistošo noteikumu vairāku paredzēto nosacījumu pamata, atvieglojumus piešķir atbilstoši vienam, personai vislabvēlīgākajam nosacījumam.

23. Nodokļa atvieglojumus nepiešķir, izņemot likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. pantā noteiktajiem subjektiem, kuriem nodokļa atvieglojumus piešķir uz likuma pamata:

23.1. ja nodokļa maksātājam jautājuma par atvieglojumu piešķiršanu izskatīšanas brīdī ir pašvaldības budžetā ieskaitāmo nodokļu parādi vai nomas maksas parādi par nomāto pašvaldības īpašumu;

23.2. ja Lauku atbalsta dienests ir sniedzis informāciju, ka nodokļa maksātāja zemes vienība uzskatāma par neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta astotajai daļai.

24. Nodokļa maksātājam ir pienākums paziņot Jelgavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas Administratīvā departamenta Finanšu nodaļai par atvieglojumu piešķiršanas pamata vai atbilstības atvieglojumu piešķiršanas nosacījumiem zaudēšanu mēneša laikā no minēto apstākļu iestāšanās brīža.

25. Par iesniegto ziņu pareizību atbild iesniedzējs, bet Jelgavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas Administratīvā departamenta Finanšu nodaļai ir tiesības veikt pārbaudi un nepareizu ziņu iesniegšanas gadījumā lemt par atvieglojumu nepiešķiršanu.

IV. Noslēguma jautājumi

26. Saistošie noteikumi tiek piemēroti ar 2022. gada 1. janvāri.

27. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Jelgavas novada domes 2010. gada 28. jūlija saistošie noteikumi Nr. 20 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Jelgavas novadā" un Ozolnieku novada domes 2015. gada 9. jūnija saistošie noteikumi Nr. 4/2015 "Nekustamā īpašumā nodokļa atvieglojumi Ozolnieku novadā".

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem Jelgavas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1.1. Pamatojoties uz Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" 18. punktu, ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidots Jelgavas novads, apvienojot Jelgavas novadu un Ozolnieku novadu. Jaunajā administratīvajā teritorijā ir izveidota jauna pašvaldība – Jelgavas novada pašvaldība. Ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu noteikts, ka novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

1.2. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām"14. panta 3. punktam, pašvaldībai ir tiesības lemt par nodokļu likmēm un atbrīvošanu no nodokļu maksāšanas.

1.3.Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta 1.1 punktam, Pašvaldība piešķir nodokļa atvieglojumu nodokļa maksātājiem, kuras atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam – trūcīgām mājsaimniecībām 90 procentu apmērā un maznodrošinātām mājsaimniecībām – līdz 90 procentiem no aprēķinātās nodokļa summas par to periodu, kurā nodokļa maksātājs atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

1.4. Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta 3. punktam, Pašvaldības var izdot saistošus noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām.

1.5. Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta 4. punktam, atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām pašvaldības var noteikt 90, 70, 50 vai 25 procentu apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. To nodokļa maksātāju kategorijām, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji, pašvaldības var piešķirt nodokļa atvieglojumus kā de minimis atbalstu, ievērojot Komisijas 2013. gada 18. decembra regulas (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Dokuments attiecas uz EEZ) nosacījumus.

2. Īss projekta satura izklāsts Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un no tās izrietošās objektīvās grūtības atsevišķām iedzīvotāju un organizāciju kategorijām savlaicīgi un pilnā apmērā nomaksāt aprēķināto nekustamā īpašuma nodokļa summu, ir nepieciešams sniegt atbalstu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi samazina pašvaldības budžeta ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa. Izmaiņas uz pašvaldības budžetu nav iespējams precīzi aprēķināt, jo tas atkarīgs no nodokļu maksātāju aktivitātes, pieprasot noteiktos nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumus. Prognozējamā atvieglojumu kopsumma varētu palielināties par 3000 EUR.
4. informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi paredz uzņēmējdarbību veicinošus pasākumus, piešķirot nekustamā īpašumā nodokļu atvieglojumus komersantiem.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks publicēti Jelgavas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv un oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Personām, kuras atbilst saistošajos noteikumos noteiktajām nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saņēmēju kategorijām, jāiesniedz rakstisks iesniegums Jelgavas novada pašvaldībā, pievienojot saistošajos noteikumos norādītos dokumentus.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes gaitā nav notikušas konsultācijas ar sabiedrību, taču ņemti vērā iesniegtie priekšlikumi.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!