• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - Eiropas ceļos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.1998., Nr. 313/314 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33005

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās statistikas pārvaldes informācija

Par reģistrētā bezdarba līmeni pilsētās un rajonos

Vēl šajā numurā

24.10.1998., Nr. 313/314

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — Eiropas ceļos

VACIJA.JPG (17486 BYTES)

 

Šodien, Valsts prezidents Guntis Ulmanis atgriežas Latvijā

Foto: Olivers Bergs, epa A.F.I.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis ceturtdien, 22.oktobrī, apmeklēja UNESCO mītni Parīzē, kur sacīja uzrunu sēdē, kas bija veltīta tikai jautājumiem par Latviju.

UNESCO ģenerālsekretārs Frederiks Majors, uzrunājot klātesošos, stāstīja par Baltijas valstu un Latvijas vēsturi. F.Majors minēja to, ka Latvija saglabā savu vēsturisko atmiņu, godā valodu, uzsverot sasniegumus, ko Baltijas valstis veikušas nedaudzajos neatkarības gados, veiksmīgi iekļaujoties visai Eiropai pēdējā desmitgadē svarīgos procesos, tai skaitā sadarbībā ar starptautiskajām oganizācijām.

Uzrunā UNESCO ģenerālsekretārs informēja, ka sadarbība starp Latviju un UNESCO ir kļuvusi ciešāka, to apliecina arī fakts, ka Rīga šogad iekļauta pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Savukārt G.Ulmanis pateicās par UNESCO atbalstu Starptautiskajam biomehānikas un biotehnoloģiajs centram, kas ļaus Latvijai pilnvērtīgi izmantot savu zinātnisko un pedagoģisko potenciālu, pilnveidoties Latvijas un citu valstu zinātniekiem.

Sēdē piedalījās vairāki pārstāvji no Latvijas, to vidū bija arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. Pēc sēdes tās dalībnieki tika aicināti iepazīties ar Nacionālajai bibliotēkai veltītu ekspozīciju — Gunāra Birkerta projektu un materiāliem par Rīgu.

 

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 23.oktobrī, tikās ar Hesenes zemes premjerministru Hansu Eihelu (attēlā).

Sarunā apspriestas Latvijas un Vācijas divpusējās attiecības. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija plaši sadarbojas ar daudzām Vācijas zemēm, tai skaitā Hesenes zemi, ar kuru varētu rast vēl ciešākus kontaktus. Frankfurtē darbojas Latvijas Attīstības aģentūras pārstāvniecība, kas nodrošina Latvijas un Vācijas uzņēmējdarbības sakarus. Valsts prezidents šajā sakarā minēja, ka prakse rīkot uzņēmējdarbības seminārus Hesenē būtu turpināma.

G.Ulmanis un H.Eihels bija vienisprātis, ka sadarbība paplašināma izglītības jomā. Tika apspriestas iespējas rīkot apmaiņu informātikā starp Rīgas Tehniskās universitātes un Darmštates tehniskās universitātes studentiem un zinātniekiem.

Valsts prezidents informēja H.Eihelu par Latvijas integrācijas politiku Eiropas Savienībā un par šīs nedēļas vizīti Eiropas Komisijā. G.Ulmanis runāja par Latvijas ekonomisko reformu sasniegumiem un nesen notikušo referendumu kā nozīmīgu priekšnoteikumu integrācijai Eiropas Savienībā.

Guntim Ulmanim notika sarunas arī ar Hesenes landtāga prezidentu Klausu Pēteru Melleru.

Valsts prezidents informēja par Latvijas iekļaušanos Eiropas Savienībā, par saliedētas sabiedrības veidošanu Latvijā, pievēršot uzmanību Latvijas integrācijas programmai, kuras ietvaros turpmāk lielāka vērība tiks veltīta latviešu valodai un izglītībai G.Ulmanis uzsvēra, ka politiķi Latvijā apzinās saliedētas sabiedrības nozīmību valsts turpmākajā attīstībā.

G.Ulmanis un K.P.Mellers apmainījās viedokļiem par Latvijas un Vācijas līdzšinējo sadarbību. G.Ulmanis norādīja, ka ciešas attiecības starp abām valstīm ir veidojušās jau kopš neatkarības atgūšanas un Vācija ir viena no nozīmīgākajām Latvijas tirdzniecības partnerēm.

Valsts prezidents iepzinās arī ar Vācijas Nacionālo bibliotēku Frankfurtē. Otra tās daļa atrodas Leipcigā.

G.Ulmanis tikās ar bibliotēkas direktoru Klausu Dītrihu Lēmanu, kurš iepazīstināja ar bibliotēkas telpām un darbību.

K.Lēmans pastāstīja, ka celtne pabeigta 1996.gadā, tai ir labs tehniskais aprīkojums, kas nodrošina iespēju iegūt informāciju dažādos veidos. Bibliotēka, kurā tiek glabāts ap 7,5 miljoni grāmatu, pēc tās direktora sacītā, izmaksājusi ap 270 miljonu Vācijas marku. K.Lēmans arī darīja zināmu, ka, salīdzinot ar ieriekšējo, jaunajā bibliotēkā lasītāju skaits ir dubultojies un pašlaik ir reģistrēti 34 000 lasītāju.

Valsts prezidents iepazīstināja K.Lēmanu ar Latvijas nacionālās bibilotēkas projektu. K.Lēmans apliecināja, ka Frankfurtes bibliotēku ar Nacionālo bibliotēku Rīgā un tās direktoru Andri Vilku saistot laba sadarbība, kurai esot perspektīvas arī nākotnē.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!