• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķekavas novada domes 2022. gada 3. februāra saistošie noteikumi Nr. 2/2022 "Par Ķekavas novada pašvaldības 2022. gada budžetu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2022., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/op/2022/29.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ludzas novada domes saistošie noteikumi Nr. 12/2021

Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Ludzas novadā

Vēl šajā numurā

10.02.2022., Nr. 29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ķekavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2/2022

Pieņemts: 03.02.2022.

OP numurs: 2022/29.17

2022/29.17
RĪKI

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 2/2022

Ķekavas pagastā, Ķekavas novadā 2022. gada 3. februārī

Par Ķekavas novada pašvaldības 2022. gada budžetu

Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2022. gada 3. februāra ārkārtas sēdes
lēmumu Nr. 1. (prot. Nr. 6)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
14. panta otrās daļas 2. punktu, 21. panta pirmās daļas
2. punktu, 46. panta pirmo un otro daļu, un
likuma "Par pašvaldību budžetiem" 2., 7., 11. un 16. pantu

1. Noteikt Ķekavas novada pašvaldības pamatbudžetu 2022. gadam ieņēmumos sadalījumā pa ieņēmumu veidiem euro 46 207 016 apmērā, saskaņā ar 1. pielikumu.

2. Noteikt Ķekavas novada pašvaldības pamatbudžetu 2022. gadam izdevumos euro 59 026 656 apmērā, t.sk. līdzekļi neparedzētiem gadījumiem euro 130 000 apmērā, aizņēmumu pamatsummas atmaksas līdzekļi euro 2 728 193 apmērā un statūtkapitāla palielināšana SIA "Baložu komunālā saimniecība" euro 50 000 saskaņā ar 2. pielikumu.

3. Apstiprināt Ķekavas novada pašvaldības pamatbudžeta naudas līdzekļu atlikumu uz 2022. gada 1. janvāri euro 6 469 455 apmērā, 2022. gada aizņēmumu summu euro 6 350 185 apmērā, t.sk. Baložu vidusskolas piebūves celtniecībai euro 2 976 077, jauna PII Titurgā būvniecībai euro 1 013 760, veloceliņa izbūvei gar autoceļu A7 Ķekavā euro 596 283, Pļavniekkalna skolas moduļu piebūvei euro 1 764 065. Apstiprināt saistību apjomu 2022. gadā euro 2 796 500 apmērā saskaņā ar 5. pielikumu.

4. Apstiprināt Ķekavas novada pašvaldības pamatbudžeta 2022. gadam izdevumu sadalījumu pa uzņēmumiem, iestādēm un atsevišķām struktūrvienībām, saskaņā ar 2. pielikumu.

5. Apstiprināt Ķekavas novada pašvaldības ziedojumu naudas līdzekļu atlikumu uz 2022. gada 1. janvāri euro 51 158 apmērā, saskaņā ar 3. pielikumu.

6. Noteikt Ķekavas novada pašvaldības ziedojumus 2022. gadam izdevumos euro 51 158 apmērā, saskaņā ar 3. pielikumu.

7. Uzdot Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektoram, saskaņā ar apstiprināto 2022. gada budžetu, apstiprināt uzņēmumu, iestāžu un atsevišķo struktūrvienību izdevumu uzturēšanas tāmes.

8. Ķekavas novada pašvaldības aģentūru un iestāžu vadītāji un direktori ir budžeta izpildītāji, kuri ir atbildīgi par piešķirto līdzekļu izmantošanu atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem tiesību aktiem, saistošajiem noteikumiem un apstiprinātajām tāmēm.

9. Noteikt, ka Ķekavas novada pašvaldības aģentūru un iestāžu vadītājiem un direktoriem celtniecības darbi, remontdarbi un to izmaksas jāsaskaņo ar Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektoru.

10. Noteikt, ka Ķekavas novada pašvaldības aģentūru un iestāžu vadītājiem uz rīkojuma pamata un struktūrvienību vadītājiem, saskaņojot ar Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektoru, nepieciešamības gadījumos ir tiesības, apstiprināto attiecīgo ekonomiskās klasifikācijas 2200 un 2300 kodu ietvaros, veikt izmaiņas apakškodos, nepārsniedzot 25 % no apstiprināto attiecīgo apakškodu summas noteiktiem mērķiem.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko

Pielikums

Pielikums

 

Paskaidrojuma raksts
saistošiem noteikumiem Nr. 2/2022 "Par Ķekavas novada pašvaldības 2022. gada budžetu"

SITUĀCIJAS RAKSTUROJUMS

Stājoties spēkā Administratīvi teritoriālajai reformai (ATR), Ķekavas novadā tika iekļauta arī Baldones pilsēta un Baldones pagasts, līdz ar to jaunizveidotajā Ķekavas novadā ietilpst četras administratīvās teritorijas – Ķekavas pagasts, Baldones pilsēta un Baldones pagasts, Baložu pilsēta un Daugmales pagasts, un novada administratīvais centrs ir Ķekava. Saistībā ar ATR Ķekavai tiks noteikts arī pilsētas statuss no 2022. gada 1. jūlija.

Analizējot iedzīvotāju skaita dinamiku Ķekavas novadā, arī pagājušais gads ir apliecinājis jau vairāk kā desmit gadu laikā redzamo tendenci, ka Ķekavas novads ir pievilcīgs iedzīvotājiem, lai tie par savu dzīvesvietu izvēlētos tieši šo novadu un izmantotu novada priekšrocības un pašvaldības piedāvātos pakalpojumus.

Saskaņā ar publiski pieejamajiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Iedzīvotāju reģistra datiem uz 2021. gada 30. jūniju, Ķekavas novadā iedzīvotāju skaits ir bijis ar pieaugošu līkni, un Ķekavas novadā reģistrēti kopumā 31 615 iedzīvotāji, kas ir par 456 iedzīvotājiem vairāk nekā 2020. gadā.

Šie dati ļauj prognozēt, ka arī 2022. gadā iedzīvotāju skaita kustībai būs pozitīva tendence.

Raugoties uz iedzīvotāju vecuma struktūru, tā liecina, ka Ķekavas novadā 62,7 % ir darbspējas vecumā un tikai 15,6 % no kopējā iedzīvotāja skaita ir seniori. Bet 21,7 % no kopskaita veido bērni un jaunieši (atbilstoši PLMP datiem uz 2021. gada 30. jūniju tas ir 6876 iedzīvotāji). Ķekavas novada Dzimtsarakstu nodaļas sniegtā informācija apliecina, ka arī 2021. gadā dzimstības rādītāji bijuši ar pozitīvu iezīmi un dzimstības rādītāji pārsniedz mirstības statistikas rādītājus.

Analizējot iedzīvotāju vecumu struktūru un bērnu skaitu Ķekavas novada izglītības iestādēs, ir secināms, ka Ķekavas novads ir jauns novads, un tas likumsakarīgi paredz, ka izglītība un tās infrastruktūras attīstība ir galvenā novada prioritāte.

Analizējot novada iedzīvotāju un attīstības rādītājus, ir jāpiemin arī uzņēmējdarbības loma Ķekavas novada attīstībā. Kā liecina "Lursoft" dati, tad, neskatoties uz sociālekonomisko krīzi valstī un citviet Eiropā saistībā ar pandēmiju Covid-19, Ķekavas novads arī 2021. gadā saglabā stabili augstu vietu piesaistīto ārvalstu investīciju jomā – uz 2022. gada sākumu Ķekavas novads ieņem trešo vietu uzreiz aiz Rīgas un Mārupes novada piesaistīto ārvalstu tiešo investīciju apjomā – 203 milj. eiro. Arī Baldonē vietējās darba vietas nodrošina 100 uzņēmumi un iestādes. Lielākais darba vietu skaits ir publiskajā sektorā – vidusskolā, citos uzņēmumos un iestādēs. Privātajā sektorā vietējā mērogā lielāko darba devēju galvenās darbības sfēras ir kokapstrāde un kravu pārvadājumi, lauksaimniecības tehnika, datorprogrammēšana, elektroapgādes un telekomunikāciju sistēmu būvniecība, pārtikas ražošana, metālizstrādājumu vairumtidzniecība un mazumtirdzniecība. Baldones teritorijā atrodas viens no lielākiem Latvijā esošajiem slēpošanas un vasaras atpūtas kompleksiem "Riekstukalns", kas nodrošina ar darba vietām Baldones iedzīvotājus un piesaista tūristus ne tikai no Latvijas, bet arī no ārvalstīm. Ik gadu to apmeklē aptuveni 100 000 cilvēku.

Turpinot palielināties deklarēto iedzīvotāju, jaundzimušo un arī uzņēmumu skaitam, Ķekavas novads joprojām turpina būt viens no augošajiem novadiem Latvijā, tāpēc Ķekavas novada pašvaldība arī 2022. gadā turpinās uzsākto darbu pie pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas mūsu iedzīvotājiem.

Viennozīmīgi arī 2022. gads visā Latvijā, tai skaitā, arī Ķekavas novadā, iezīmēsies ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar koronavīrusa Covid-19 ierobežošanu. Noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi ietekmēja ikkatru iedzīvotāju, uzņēmumu un arī pašvaldības darbu, kurai ir jāspēj būt elastīgai lēmumu pieņemšanā, pakalpojumu nodrošināšanā un sociālā atbalsta sniegšanā tām iedzīvotāju grupām, kurām šajā krīzes situācijā ir nepieciešama vislielākā sociālā, finansiālā un psiholoģiskā palīdzība, kā arī jāatbalsta operatīvos dienestus – pašvaldības policijas darbiniekuas, mediķus, sociālās aprūpes un sociālā dienesta, kā arī izglītības darbiniekus.

Pateicoties tam, ka, īstenojot uz klientu orientētu politiku, Ķekavas novada pašvaldība jau iepriekš aktīvi strādājusi pie dažādu modernu IT risinājumu ieviešanas un elektroniskās dokumentu aprites, pašvaldība ir veiksmīgi spējusi arī šajā krīzes laikā iedzīvotājiem kvalitatīvi nodrošināt pakalpojumus attālināti, šobrīd pašvaldības IT jomas speciālisti aktīvi strādā, ieviešot un apmācot elektronisko dokumentu apriti arī Baldones administrācijas un iestāžu darbiniekiem. Līdz ar to 95 % pašvaldības pakalpojumus var saņemt attālināti, izmantojot digitālās iespējas.

Ķekavas novada pašvaldība ir viena no nedaudzajām pašvaldībām Latvijā, kas iesaista novada iedzīvotājus pašvaldības budžeta veidošanas procesā. Strādājot pie 2022. gada budžeta projekta, pašvaldība aicināja arī novada iedzīvotājus elektroniski iesūtīt savus priekšlikumus un idejas, kas tika izvērtēti un finanšu iespēju robežās arī iekļauti šī gada budžetā. Šoreiz bija vērojama liela iedzīvotāju aktivitāte, kopumā saņemot vairāk kā 500 priekšlikumu.

Lai gan novads aug un attīstās, arī 2022. gadā Ķekavas novada budžeta izdevumi, lai nosegtu visas novada iedzīvotāju vajadzības un veiktu iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, pārsniedz novada ieņēmumus, un šāda situācija diemžēl iespaido Ķekavas novada pašvaldības iestāžu, uzņēmumu un infrastruktūras straujāku attīstību. Ņemot vērā sarežģīto epidemioloģisko situāciju, Administratīvi teritoriālās reformas realizācijas uzliktos papildus pienākumus un budžeta samazinājumu sakarā ar valdības lēmumu samazināt pašvaldību ieņēmumu daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa par labu valsts budžetam un minimālās algas palielināšanu 2021. gadā, vairāku investīciju projektu realizācija bija jāatliek uz turpmākajiem gadiem Pēc novadu apvienošanas 2022. gadā iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ir samazinātas par līdzšinējo dotācijas apmēru Baldones novadam, taču tik un tā šo iemaksu apjoms ir mērāms vairāk kā 3 milj. eiro apmērā. Taču, neskatoties uz to, 2022. gada pašvaldības budžetā, ir atvēlēts lielāks apjoms finansējuma galvenajām novada prioritātēm.

PAŠVALDĪBAS PRIORITĀTES 2022. GADĀ

Izvērtējot Ķekavas novada sociālekonomisko situāciju un turpinot uzsāktos novada attīstības virzienus, Ķekavas novada pašvaldība 2022. gadā ir izvirzījusi sekojošas darbības prioritātes – izglītība, ielu un ceļu sakārtošana, sociālais atbalsts un drošība.

Veidojot 2022. gada budžetu jāmin, ka katra pozīcija un joma, kas tiks atbalstīta un iekļauta budžetā, ir svarīga. Liels akcents 2022. gada budžetā tiek likts uz atalgojuma izlīdzināšanu apvienotā novada pārvalžu un iestāžu darbiniekiem, nodrošinot visiem līdzvērtīgus darba apstākļus un noteikumus gan izglītības iestādēs, gan sociālajā jomā, gan administrācijā.

2022. gadā būtisku lomu pašvaldības spēlē strauji augošais energoresursu cenu kāpums. Situācija ar šī brīža elektrības, gāzes un siltuma rēķiniem rada būtisku slogu Ķekavas novada budžetam, jo ievērojami paaugstinoties pašvaldības iestāžu komunālajiem rēķiniem, pašvaldībai jārod kompleksi risinājumi, kā segt izmaksas, lai no tā neciestu citas jomas un pašvaldības sniegto pakalpojumu nodrošinājums. Ņemot vērā esošās un plānotās tendences valstī un pasaulē energoresursu cenu palielinājuma jomā, liela nozīme ir energoefektivitātes projektu ieviešanai, siltinot daudzdzīvokļu mājas, pašvaldības ēkas, pilnveidojot apkures sistēmas un aktīvi izmantojot pieejamos resursus ēku uzturēšanas izdevumu samazināšanai.

IZGLĪTĪBA

ATR rezultātā, izveidojot jauno Ķekavas novadu, budžeta līdzekļi tiek paredzēti izdevumiem, kas rodas izlīdzinot gan pakalpojuma maksas, gan pielīdzinot atalgojuma līmeni pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem un personālam.

Ņemot vērā iepriekš aprakstītos datus par demogrāfisko situāciju un iedzīvotāju darbspējas vecuma struktūru, izglītība un izglītības infrastruktūra vēl ilgstoši Ķekavas novadā ir un būs prioritāte Nr. 1.

Aizvien pieaugošais pieprasījums pēc pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu pakalpojumiem, pašvaldībā rada jaunus izaicinājumus meklēt aizvien jaunus risinājumus, kā paplašināt bērnudārzu un skolu platības, lai novada bērni varētu apmeklēt izglītības iestādi Ķekavas novadā. Pašvaldība šim mērķim ir ieplānojusi gan budžeta līdzekļus, gan apgūt Eiropas Savienības fondu līdzekļus, gan piesaistīt kredītlīdzekļus, lai plānveidīgi un mērķtiecīgi veidotu jaunu un mūsdienīgu izglītības infrastruktūru Ķekavas novadā.

2022. gadā tiks pabeigta Baložu vidusskolas piebūve un stadions. Jaunā piebūve nodrošinās papildus vietas vairāk kā 288 skolēniem. Šim mērķim budžetā ir atvēlēti vairāk kā 3 milj. eiro, no tiem 2,9 milj. eiro paredzot Valsts kases aizdevumu.

Pļavniekkalna skolas jaunās piebūves projektēšanai un būvniecībai 2022. gada budžetā paredzēti vairāk kā 2 milj. eiro.

Vairāk kā 1, 6 milj. eiro budžetā paredzēti jauna bērnudārza projektēšanai un būvniecības uzsākšanai Titurgā.

2022. gadā ievērojami līdzekļi ir novirzīti "aukļu dienesta" atbalstam, palielinot kompensācijas izmaksu vecākiem no 180,- eiro uz 190,- eiro par bērnu.

Ievērojams atbalsta palielinājums paredzēts pirmsskolas bērnu ēdināšanas vajadzībām. Pašvaldība turpmāk atvēlēs par ~160 000 eiro vairāk, lai sniegtu 1,00 eiro atbalstu visiem 5–6 gadus veciem bērniem un visiem daudzbērnu ģimeņu bērniem vecumā no 1,5–4 gadi.

Liekot lielu akcentu uz ēku tehnisko drošību un jomas attīstību, izglītības un sporta iestādēs ir plānoti sekojoši darbi infrastruktūras sakārtošanā:

Baldones vidusskolas aktu zāles sakārtošanai atbilstoši būvniecības prasībām, paredzot projektēšanai un būvniecībai kopā 230 000 eiro;

Ķekavas Sporta aģentūras jumta seguma remontam paredzot 30 000 eiro;

Pamatskolas "Gaismas tilts 97" ēkas pamatu hidroizolācijas un siltināšanas projekta izstrādei paredzēti 10 000 eiro;

Lielo multifunkcionālo aktīvās atpūtas laukumu projektēšanai četrās novada apkaimēs, paredzot 50 000 eiro;

Sporta zāles projektēšanai pie Ķekavas vidusskolas;

Apkures katlu nomaiņas un atjaunošanas darbi Ķekavas vidusskolā, Daugmales skolā, paredzot 110 000 eiro;

Baldones vidusskolā apkures katla ekspertīzei paredzēti 10000 eiro.

IELU UN CEĻU INFRASTRUKTŪRA

2022. gadā kā viena no galvenajām prioritātēm ir noteikta pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanas kvalitātes uzlabošana un nodrošināšana.

Valsts un starptautiska mēroga projekti būtiski ietekmē gan budžeta prioritātes, gan darbu plānošanu. Ķekavas apvedceļa būvniecība paredz plānot, projektēt un pabeigt gājējiem draudzīgu infrastruktūras objektu izbūvi.

2022. gadā plānots turpināt un pabeigt A7 gājēju ietves/veloceļa būvniecību, budžetā paredzot vairāk kā 700 000 eiro, kā arī dažādu pievadceļu plānošanu un izbūvi.

Ielu un ceļu apgaismojuma ikdienas uzturēšanai budžetā paredzēti 433 000 eiro;

Ceļu ikdienas uzturēšanai paredzēti 1.4 milj. eiro. Šī finansējuma ietvaros paredzēts labiekārtot vairākas autobusu pieturas novada attālākajās apkaimēs – Mellupos, Plakanciemā, Dzērumos;

Ielu un ceļu uzturēšanas vajadzībām paredzēti 150 000 eiro. Šī finansējuma ietvaros grants seguma dubultās virsmas apstrāde paredzēta vairākām ielām novadā:

• Liepziedu, Celtnieku, Kļavu, Rožu ielās Ķekavā;

• Vītolu, Ziedu, Zemes ielās Baldonē;

• Dārzu un Celtnieku ielās Baložos;

Jaunu apgaismes līniju izbūve Liepu ielā un Zāļu ielās Rāmavā; Sūnu ielā Krustkalnos.

SOCIĀLAIS ATBALSTS

Kā visās stratēģiskās jomās, arī sociālajā jomā ATR rezultātā, apvienojot dienestus, svarīgi ir izlīdzināt sociālās jomas darbinieku atalgojumu, paredzot tam papildus līdzekļus budžetā.

Viena no pašvaldības prioritātēm 2022. gadā ir sociālais atbalsts novada iedzīvotājiem. Daudziem novada iedzīvotājiem ir būtiski pasliktinājusies ekonomiskā situācija saistībā ar Covid-19 dēļ radīto ieilgušo krīzi. Tāpēc ir būtiski sniegt atbalstu sociāli maz aizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Turpinās darbi projekta "Sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveide un attīstība Ķekavas novada pašvaldībā" ietvaros, budžetā paredzot tam vairāk kā 300 000 eiro. 2022. gadā Ķekavā tiks veikti ēkas Gaismas ielā 19, k. 8, 5. stāva daļas atjaunošanas darbi, lai izveidotu un labiekārtotu dienas aprūpes centru, nodrošinot sociālās aprūpes pakalpojumus cilvēkiem ar garīgā rakstura traucējumiem. Tāpat tiks izveidota un aprīkota sociālo rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas vieta bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs, kā arī viņu likumiskajiem pārstāvjiem vai audžuģimenēm.

2022. gada budžetā paredzēti līdzekļi ģimeniskai videi pietuvināta sociālās aprūpes centra projekta realizācijai.

2022. gadā Ķekavas novada sociālais dienests sociālā atbalsta nolūkos turpinās izmaksāt ierastos pabalstus, atsevišķiem pabalstiem palielinot pabalsta apmēru.

Tiek palielināts pašvaldības pabalsts jaundzimušā aprūpei no 250 eiro uz 270 eiro, budžetā paredzot 114 750 eiro;

Tiek palielināts pašvaldības pabalsts bērniem, kuriem noteikta invaliditāte no 250 eiro uz 270 eiro, budžetā paredzot 11 340 eiro;

Tiek palielināts pašvaldības materiālais atbalsts audžuģimenei. Atlīdzība par katra bērna uzturu audžuģimenē mēnesī bija 265 eiro/320 eiro (atkarīgs no bērnu vecuma), kas no 2022. gada tika papildināts ar ikmēneša pabalstu bērna apģērbam un mīkstā inventāra iegādei katram audžuģimenē ievietotam bērnam mēnesī 50 eiro/60 eiro (atkarīgs no bērna vecuma), budžetā paredzot 45 600 eiro;

Tiek palielināts pašvaldības atbalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpus ģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa, kurš sekmīgi mācās vai studē izglītības iestādē no 120 eiro uz 150 eiro, budžetā paredzot 21 600 eiro;

Atbalsta pasākumiem mājokļa vides pielāgošanai personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem Ķekavas novadā 2022. gada budžetā paredzēti – 20 000 eiro, iepriekšējo 15000 eiro vietā;

Aprūpes pakalpojumam bērniem ar invaliditāti, budžetā paredzēti 27 964 eiro;

Mājokļa pabalsta apjoms budžetā palielināts no 71 566 eiro uz 160 000 eiro. Pilnveidots pabalsta aprēķins, iekļaujot jaunas apmaksājamas pozīcijas saistībā ar mājokļa komunālajiem maksājumiem.

Veselības atbalsta jomā 2022. gadā plānots turpināt darbu pie veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas, tajā skaitā novecojušo iekārtu nomaiņas, kā ietvaros plānota jaunas ultrasonogrāfijas iekārtas iegāde ginekoloģijas, radioloģijas un uroloģijas pakalpojumiem. 

Plānots turpināt darbu pie veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai atbilstošu telpu attīstības un to kvalitātes uzlabošanas visās pakalpojumu sniegšanas vietās, ievērojot ārstniecības iestādēm noteiktās prasības, kā arī vides pieejamības prasības.

2022. gadā tiks turpināta arī ES finansētā Veselības veicināšanas projekta īstenošana, paplašinot tā darbību visa jaunizveidotā novada teritorijā.

DROŠĪBA

Drošības, sabiedriskās kārtības un epidemioloģiskās drošības jautājums, it sevišķi, ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanu arī 2022. gadā būs ļoti aktuāls. Tāpēc šī joma tiek stiprināta un piešķirts atbilstošs pašvaldības atbalsts. Jau pērn Reģionālā pašvaldības policija ir pārgājusi uz jaunām un plašākām telpām Ķekavā, Gaismas ielā 4a. Telpas turpinās pielāgot policijas vajadzībām. Tiks turpināta videonovērošanas sistēmas pilnveidošana, uzstādot jaunas videokameras un pilnveidojot videonovērošanas sistēmu, budžetā paredzot 10 000 eiro. Sakarā ar jaunu telpu piešķiršanu Reģionālās pašvaldības policijas Baldones nodaļai, 2022. gadā paredzēts veikt piešķirto telpu remontu un to nodrošināšanu ar pašvaldības policijas darbam nepieciešamo aprīkojumu.

Ceļu satiksmes drošību būtiski uzlabos ielu un ceļu seguma kvalitātes kontrole un uzturēšana, un ielu apgaismojuma izbūve, tomēr jārēķinās ar papildus resursu piesaisti ceļu drošības nodrošināšanai jaunā apvedceļa būvniecības gaitā radītajiem mainīgajiem ceļu satiksmes ierobežojumiem.

Saslimstības ar Covid-19 mazināšanai šogad ir atvēlēti līdzekļi tādu pašvaldības iestāžu kā, piemēram, skolu, bērnudārzu, ambulances, sociālā dienesta, sociālās aprūpes centra, pašvaldības policijas – nodrošināšanai ar dezinfekcijas un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

PAŠVALDĪBAS BUDŽETS 2022. GADAM

Ķekavas novada pašvaldības budžets ir pašvaldības finanšu sistēmas funkcionālais pamats un tā veidošanas procesa galvenie uzdevumi ir maksimāla visu materiālo un finanšu resursu izzināšana, noteiktiem mērķiem paredzēto izdevumu noteikšana. Tas ir svarīgākais instruments pašvaldības autonomo funkciju izpildes nodrošināšanai, ekonomisko un sociālo vajadzību sabalansēšanai un teritorijas ilgtspējīgai attīstībai. Budžets ir sastādīts saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem "Par budžetu un finanšu vadību", "Par pašvaldību budžetiem", "Par valsts budžetu 2022. gadam".

IEŅĒMUMI

Ķekavas novada pašvaldības apvienotā budžeta ieņēmumi 2022. gadā tiek plānoti 46 207 016 eiro apmērā, tos veido nodokļu ieņēmumi (iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nekustamā īpašuma nodoklis), nenodokļu ieņēmumi (nodevas, sodi), pārējie nenodokļu ieņēmumi (no pašvaldības īpašuma iznomāšanas, pārdošanas), ieņēmumi no iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi, kā arī transferti (mērķdotācijas, kas tiek saņemtas no atsevišķām ministrijām un pašvaldībām, tās paredzētas galvenokārt pedagogu darba samaksai, kā arī Eiropas Savienības (ES) fondu finansēto projektu īstenošanai, pašvaldību maksājumiem par izglītības pakalpojumiem u.c.).

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi plānoti 29 469 598 eiro un valsts speciālā dotācija saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 799 2 226 300 eiro Salīdzinot ar 2021. gada izpildi, plānotie iedzīvotāju ienākuma nodokļa un speciālās dotācijas ieņēmumi kopā ir par 253 119 eiro vairāk.

Plānoto aizņēmumu apjoms 2022. gadā sastāda 6 350 185 eiro, kas pamatā ir aizņēmumi izglītības un ceļu infrastruktūras attīstībai. Pamatbudžeta līdzekļu atlikums 2022. gada 1. janvārī bija 6 469 455 eiro.

Ieņēmumi no Eiropas Savienības finansēto projektu līdzmaksājumiem un valsts mērķdotācijām 2022. gadā ir plānoti 8 558 497 eiro, no tiem lielāko apjomu paredzot pedagogu atalgojumam – 6 657 311 eiro, sociālajai jomai – 326 080 eiro paredzēti maznodrošinātajiem iedzīvotājiem un asistentu pakalpojuma nodrošināšanai, un 483 836 eiro kā dotācija autoceļiem.

IZDEVUMI

2022. gadā pašvaldībai uzticēto funkciju izpildei plānots no pašvaldības budžeta izlietot 59 026 656 eiro, tajā skaitā kredīta pamatsummas atmaksai plānoti 2 728 193 eiro.

IZGLĪTĪBA

Jau daudzus gadus lielāko pamatbudžeta izdevumu īpatsvaru veido izdevumi izglītības funkciju nodrošināšanai, 2022. gada budžetā plānoti 28 236 576 eiro jeb 50,0 % no pašvaldības budžeta izdevumiem un ir par 5,3 % vairāk, salīdzinot ar 2021. gadu.

Ķekavas novada pašvaldības izglītības infrastruktūru veido piecas pirmsskolas izglītības iestādes, sešas vispārizglītojošās skolas, piecas profesionālās ievirzes izglītības iestādes. Valsts mērķdotācija pedagogu darba samaksai un sociālā nodokļa nomaksai no šiem izdevumiem ieplānota 6 657 311 eiro, kas ir par 4,1 % vairāk nekā 2021. gadā.

2022. gadā turpināsies izdevumi projektam Nr. 8.1.2.0/17/I/036 "Ķekavas vidusskolas un Baložu vidusskolas mācību vides uzlabošana" 3 001 248 eiro apmērā, no kuriem 2 976 077 eiro ir kredītlīdzekļi. Lai samazinātu pirmsskolas vecuma bērnu rindu uz bērnudārzu, 2022. gadā plānots uzsākt Titurgas PII būvniecību, kam paredzēts izlietot 1 013 760 eiro lielu aizņēmumu. Moduļu tipa piebūves būvdarbiem pie Pļavniekkalna sākumskolas 2022. gadā plānots izlietot 1 764 065 eiro lielu kredītu.

Arī šogad tiks atbalstīta novada skolēnu brīvpusdienu apmaksa, kam plānots izlietot 910 755 (tajā skaitā Baldones vidusskolas un Baldones sākumskolas budžetos paredzētais finansējums) eiro, no kuriem 713 655 eiro ir plānots finansējums no pašvaldības budžeta.

Ekonomiskā darbība

2022. gadā kā viena no galvenajām prioritātēm ir noteikta pašvaldības ceļu un ielu uzturēšanas kvalitātes uzlabošana un nodrošināšana. Pašvaldības ekonomiskajai darbībai 2022. gadā plānoti 4 671 197 eiro jeb 7,9 % no pašvaldības budžeta. Tāpat kā 2021. gadā, arī 2022. gadā ievērojami līdzekļi tiek piešķirti ceļu uzturēšanai no pamatbudžeta, tiem ieplānoti 1 554 152 eiro.

Ceļu investīciju projektiem plānoti 1 113 702 eiro, no tiem 727 476 eiro tiks novirzīti, lai turpinātu 2021.gadā gājēju un veloceliņa izbūves darbus gar autoceļu A7, kur kredīta līdzfinansējums ir 596 283 eiro.

Kopā ceļu uzturēšanai un attīstībai plānots izlietot 8,0 % no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. No dotācijas autoceļiem, kas sastāda 483 836 eiro, 450 152 eiro tiks novirzīti ceļu investīciju kredītu pamatsummas atmaksai, atlikušie līdzekļi tiks izmantoti ielu apgaismojuma izbūvei Sūnu, Liepu un Zāļu ielās un tehniskā projekta izstrādei Naudītes ielai.

Vide, pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana

Pašvaldības teritoriju, vides un mājokļu apsaimniekošanai un ielu apgaismojuma nodrošināšanai kopā plānots izlietot 3 690 574 eiro jeb 6,2 % no pašvaldības budžeta. No šiem līdzekļiem 1 365 430 eiro plānots izlietot pašvaldības teritoriju sakopšanai un uzturēšanai, 1 715 265 eiro – pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai, tajā skaitā paredzot finansējumu jaunu apkures katlu nomaiņai Ķekavas vidusskolai un Daugmales pamatskolai, apkures sistēmu remontdarbiem Baldones sākumskolā un Mercendarbes muižā, Baldones vidusskolas aktu zāles grīdas kontrukciju stiprināšanas darbiem, kā arī Privātās pamatskolas "Gaismas tilts 97" ēkas pamatu siltināšanas un hidroizolācijas remontdarbiem.

Vides aizsardzībai kā speciālo dotāciju no dabas resursu nodokļa ieņēmumiem plānots izlietot 133 379 eiro, līdzekļus novirzot izdevumiem par atkritumu izvešanu.

Sociālā aizsardzība, veselība un drošība

Sociālajai nodrošināšanai 2022. gadā plānots izlietot 6 047 855 eiro jeb 10,2 % no pašvaldības budžeta. No Sociālā dienesta budžeta pabalstiem plānots izlietot 659 640 eiro.

Lai nodrošinātu maksājumus par Ķekavas novada bērnu PPII (privātās pirmsskolas izglītības iestādes) un aukļu un privāto pirmsskolas iestāžu pakalpojumiem, plānots izlietot 2 281 440 eiro, kas ir par 136 991 eiro vairāk nekā 2021. gadā. Palielinājums saistīts ar pieaugošo bērnu skaitu, kā arī ar izmaiņām pašvaldības atbalsta vai kompensācijas piešķiršanas un izmaksas kārtībā norēķiniem ar privāto izglītības iestādi vai bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju, palielinot izmaksu apjomu uz vienu bērnu.

Veselības nodrošināšanai 2022. gadā plānots izlietot 784 761 eiro jeb 1,3 % no pašvaldības budžeta. No šiem līdzekļiem P/A "Ķekavas ambulance" uzturēšanai plānots izlietot 589 537 eiro un projekta "Veselības veicināšana un slimību profilakse Ķekavas novadā" realizācijai 195 224 eiro.

Sabiedriskās kārtības nodrošināšanai plānots izlietot 1 302 483 eiro jeb 2,2 % no pašvaldības budžeta Arī 2022. gadā plānots turpināt īstenot videonovērošanas koncepciju un videokameru modernizēšanu novadā.

Vispārējie valdības dienesti

Izdevumi plānoti 8 266 584 eiro apmērā, no kuriem iemaksas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā sastāda 3 819 328 eiro, kas ir par 1 144 777 eiro vairāk kā 2021.gadā. Administrācijas, klientu apkalpošanas, deputātu darba nodrošināšanai ir plānoti 3 019 756 eiro; norēķiniem par izglītības pakalpojumiem – 1 200 000 eiro; pašvaldības kredīta procentu un parāda apkalpošanas maksājumiem – 97 500 eiro, bet līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 130 000 eiro.

Atpūta, kultūra, sports

Atpūtas, kultūras un sporta pasākumu nodrošināšanai 2022. gada budžetā ieplānoti 3 248 433 eiro. Kultūras iestāžu budžets 2022. gadā sastāda 2 252 975 eiro, bet Sporta aģentūras budžets – 738 462 eiro. 2022. gadā plānots piesaistīt LEADER finansējumu 30 000 eiro apmērā tūrisma informācijas pieejamībai un modernizēšanai novadā.

2022. gadā tāpat kā visā valstī, arī novada atpūtas, kultūras un sporta pasākumu organizēšanu ietekmē Covid-19 noteikti ierobežojumi, kas ietekmē un iespējams tuvākajā nākotnē koriģēs arī iestāžu plānotos finanšu resursus un to izlietojumu.

ZIEDOJUMI

Kopā uz 2022. gada 1. janvāri ziedojumu kontos ir atlikums 51 158 eiro, tajā skaitā Ķekavas novada centrālās administrācijai – 47 053 eiro un Ķekavas Pašvaldības aģentūrai "Ķekavas sociālās aprūpes centrs" 4105 eiro.

PAMATBUDŽETA IZDEVUMI PĒC EKONOMISKĀS KLASIFIKĀCIJAS

Atalgojumi 2022. gadā ieplānoti 19 451 968 eiro jeb 32,9 % no pašvaldības budžeta, no tā izglītības iestāžu darbinieku atalgojumi ir 61,3 %. Kopējais palielinājums salīdzinājumā ar 2021. gadu pamatā saistīts ar mērķdotācijas pieaugumu pedagogu algām, pedagogu atalgojuma pielīdzināšanu jaunveidotā novada ietvarā, kā arī papildus pirmsskolas un vispārizglītojošo skolu pedagogu un pedagogu palīgu personāla piesaisti PII "Ieviņa", kas nodrošina papildus vietas 250 bērniem, Ķekavas vidusskolas jaunajam korpusam – papildus 150 bērniem un Baložu vidusskolas piebūvei, kas papildus nodrošinās vietas 180 bērniem.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas sastāda 6 061 011 eiro jeb 10,2 % no pamatbudžeta izdevumiem.

Pakalpojumu izdevumu segšanai ieplānoti 9 509 096 eiro jeb 16,1 % no pašvaldības budžeta līdzekļiem, t.sk., 130 000 eiro – līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Materiālu un energoresursu, iegādei plānots izlietot 2 537 549 eiro jeb 4,2 %, no pašvaldības pamatbudžeta, tajā skaitā brīvpusdienu apmaksai atvēlēti 915 755 eiro, no kuriem 170 400 eiro sastāda valsts mērķdotācija.

Kapitālieguldījumiem 2022. gadā plānots izlietot 9 638 389 eiro jeb 16,3 % no pašvaldības budžeta, kur lielākā daļa sastāda ceļu investīciju un izglītības infrastruktūras objektu izbūve.

Dotācijām, pabalstiem un kompensācijām 2022. gadā ieplānoti 3 625 987 eiro jeb 6,1 % no pašvaldības budžeta. Lielāko izdevumu daļu veido izmaksas, kas saistītas ar pašvaldības iniciatīvu nodrošināt pirmsskolas vecuma bērnus ar vietām privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs un aukļu pakalpojumu apmaksu.

2022. gada pašvaldības aizņēmuma pamatsummas atmaksa un aizņēmuma procentu maksājumi sastāda 2 861 693 eiro jeb 4,8 % no pašvaldības pamatbudžeta.

Liela daļa pašvaldības budžeta līdzekļu tiek samaksāta citām pašvaldībām par izglītības pakalpojumiem par bērniem, kas deklarēti Ķekavas novadā, taču mācās citu pašvaldību teritorijās. 2022. gadā plānotā summa ir 1 200 000 eiro jeb 2,0 %.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!