• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Augšdaugavas novada domes 2021. gada 9. decembra saistošie noteikumi Nr. 17 "Par Augšdaugavas novada pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2022., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/op/2022/1.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 19

Par līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai Cēsu novadā

Vēl šajā numurā

03.01.2022., Nr. 1

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augšdaugavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 09.12.2021.

OP numurs: 2022/1.10

2022/1.10
RĪKI

Augšdaugavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Augšdaugavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17

Daugavpilī 2021. gada 9. decembrī (prot. Nr. 16, 2. &)

Par Augšdaugavas novada pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanu

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
32. panta pirmo daļu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Augšdaugavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) īpašumā vai valdījumā esošās dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību, nosacījumus un termiņu.

2. Šie Noteikumi neattiecas uz Pašvaldībai piederošu vai valdījumā esošu dzīvojamo telpu, kas tiek izīrēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā.

2. Dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtība

3. Personai ir tiesības prasīt jauna dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu, iesniedzot iesniegumu Pašvaldībai pirms esošā līguma termiņa izbeigšanās, ja vienlaikus izpildās šādi nosacījumi:

3.1. dzīvojamās telpas īrniekam nav īres maksas parāds, kas pārsniegtu divu mēnešu īres maksas apmēru vai ir noslēgta vienošanās par parāda segšanu un tā tiek pildīta;

3.2. dzīvojamās telpas īrniekam, atbilstoši dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumiem, nav kavēti ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītie maksājumi ilgāk kā divus mēnešus vai ir noslēgta vienošanās par parāda segšanu un tā tiek pildīta;

3.3. īrnieks vai iemitinātās personas nav pārkāpušas normatīvajos aktos vai dzīvojamās telpas īres līgumā ietvertos dzīvojamās telpas lietošanu saistītos noteikumus.

4. Lēmumu par pašvaldības dzīvojamās telpas apmaiņu, dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līguma slēgšanu, grozīšanu, atteikumu slēgt dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgumu, citas personas iemitināšanu pieņem Pašvaldības dzīvokļa jautājumu komisija (turpmāk – Komisija).

5. Dzīvojamās telpas īres līgums vai apakšīres līgums noslēdzams mēneša laikā no Komisijas lēmuma pieņemšanas.

6. Dzīvojamās telpas īres līgums tiek slēgts rakstveidā uz Komisijas lēmumā noteikto termiņu, bet ne ilgāk kā uz 10 gadiem.

7. Īrnieka ģimenes locekļi, kas iemitināti viņa īrētajā dzīvojamā telpā un ierakstīti īres līgumā līdz Dzīvojamās telpu īres likuma spēkā stāšanās brīdim, saglabā savu ģimenes locekļa statusu un ģimenes locekļa dzīvokļa lietošanas tiesības.

8. Pilngadīgajiem īrnieka ģimenes locekļiem kopā ar īrnieku ir solidāra mantiskā atbildība par dzīvojamās telpas īres līguma saistībām.

9. Īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā iemitinātās citas personas patstāvīgas tiesības uz šīs dzīvojamās telpas lietošanu neiegūst.

10. Īrnieka nāves gadījumā vai dzīvesvietas maiņas gadījumā īrnieka pilngadīgais ģimenes loceklis triju mēnešu laikā ir tiesīgs prasīt, lai ar to tiek noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums iepriekšējā īrnieka vietā, ja tam piekrīt pārējie pilngadīgie īrnieka ģimenes locekļi.

3. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

11. Komisijas lēmumu var pārsūdzēt Augšdaugavas novada pašvaldības domē Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

4. Noslēguma jautājumi

12. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

13. Dzīvojamās telpas īres līgumi, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un, kuros nav norādīts līguma termiņš, ir jāpārslēdz ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim, iesniedzot iesniegumu Pašvaldībā. Ja izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par Dzīvojamās telpas īres līguma noteikumiem, strīdu izšķir tiesa un šāda prasība ir ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Kucins

 

Paskaidrojuma raksts
Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2021. gada 9. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Par Augšdaugavas novada pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanu"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likuma 32. panta pirmajai daļai pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums, bet ne ilgāku par 10 gadiem. Šis noteikums neattiecas uz pašvaldībai piederošu vai tās nomātu telpu, kas tiek izīrēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā.
2. Īss projekta izklāsts Saistošie noteikumi ietver pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanai nepieciešamo tiesisko regulējumu, kurš apraksta dzīvojamo telpu īres līguma slēgšanas kārtību, īres līguma slēgšanas nosacījumus, īres līguma termiņu. Tā kā Dzīvojamo telpu īres likums, kas stājas spēkā no 2021. gada 1. maija, attiecībā uz pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanu vairs nepieļauj beztermiņa īres līgumu, saistošie noteikumi paredz minēto beztermiņa līguma pārslēgšanas kārtību un galējo termiņu, līdz kuram šī procedūra veicama ārpustiesas kārtībā. Saistošie noteikumi ietver arī tiesisko regulējumu, gadījumā, ja iestājusies pašvaldības dzīvojamās telpas īrnieka nāve un īrnieka ģimenes loceklis prasa īres līguma noslēgšanu iepriekšējā pašvaldības dzīvojamās telpas īrnieka vietā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi pašvaldības budžetu neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi attiecībā uz personu iesnieguma izskatīšanu jautājumos par pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas īres līguma slēgšanu nodrošinās Augšdaugavas novada pašvaldības dzīvokļa jautājumu komisija (turpmāk – Komisija). Gadījumā, ja Komisijas pieņemtie lēmumi neapmierinās iesniedzēju, saistošie noteikumi paredz Komisijas lēmumu apstrīdēšanu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Kucins

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!