• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2021. gada 25. novembra likums "Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2021., Nr. 232 https://www.vestnesis.lv/op/2021/232.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Epidemioloģiskās drošības likumā

Vēl šajā numurā

01.12.2021., Nr. 232

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 25.11.2021.

OP numurs: 2021/232.1

2021/232.1
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā

Izdarīt Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā (Latvijas Vēstnesis, 2020, 110.A, 247.A nr.; 2021, 37., 50.B, 55.A, 68.A, 73.A, 118., 129.A, 186.A, 207. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 4.2 pantu šādā redakcijā:

"4.2 pants. (1) Nodokļu maksātājam, kurš no 2021. gada 11. oktobra nevar veikt to saimniecisko darbību, kura ir tā pamatdarbības veids, valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas noteikto aizliegumu dēļ, ir tiesības lūgt Valsts ieņēmumu dienestu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz 2023. gada 30. jūnijam, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas, Valsts ieņēmumu dienesta administrētos nodokļu maksājumus, kuru samaksas termiņš ir iestājies valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā vai mēnesī, kad ārkārtējā situācija beigusies, vai nākamajā mēnesī pēc tās beigām, kā arī lūgt piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu tiem nokavētajiem nodokļu maksājumiem, kuru samaksas termiņš ir pagarināts saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24. pantu.

(2) Lai pieteiktos šā panta pirmajā daļā minētajam atbalstam, nodokļu maksātājs 15 dienu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās vai 30 dienu laikā pēc šā panta spēkā stāšanās dienas elektroniski iesniedz pamatotu iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestam, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

(3) Šā panta pirmajā daļā minēto atbalstu nepiešķir:

1) kredītiestādēm un finanšu iestādēm;

2) nodokļu maksātājiem, kuru finansiālais stāvoklis neliecina par nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma nepieciešamību vai neļaus izpildīt nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma nosacījumus;

3) nodokļu maksātājiem, kuri neievēro kārtējo nodokļu maksājumu samaksas termiņus un Valsts ieņēmumu dienesta agrāk pieņemtajos lēmumos noteikto nodokļu maksājumu samaksas kārtību;

4) nodokļu maksātājiem, kuri nav sadarbojušies ar Valsts ieņēmumu dienestu.

(4) Šā panta ietvaros sniegto komercdarbības atbalstu par vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām nedrīkst apvienot ar citu komercdarbības atbalstu, izņemot atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai.

(5) Par atbalsta piešķiršanas brīdi tiek uzskatīta diena, kad Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu piešķiršanu. Šā panta ietvaros noteiktā komercdarbības atbalsta piešķiršana pēc 2022. gada 30. jūnija ir aizliegta.

(6) Uz šā panta pamata pagarinātajiem vai atliktajiem nodokļu maksājumiem piemēro šā likuma 4. panta otrajā, 2.3, trešajā, ceturtajā un piektajā daļā minētos nosacījumus.

(7) Valsts ieņēmumu dienests iesniedz Eiropas Komisijai ikgadējo pārskatu par šā panta ietvaros sniegto atbalstu.

(8) Valsts ieņēmumu dienests nodrošina informācijas uzskaiti par šā panta ietvaros sniegto atbalstu. Minēto informāciju Valsts ieņēmumu dienests glabā 10 gadus no pēdējā atbalsta piešķiršanas dienas un pēc pieprasījuma iesniedz Eiropas Komisijai.

(9) Nodokļu maksātājs nodrošina to dokumentu, kas attiecas uz šā panta ietvaros piešķirto komercdarbības atbalstu, glabāšanu 10 gadus no dienas, kad Valsts ieņēmumu dienests pieņēmis lēmumu par nodokļu samaksas termiņa pagarināšanu.

(10) Ja tiek pārkāpti komercdarbības atbalsta nosacījumi, nodokļu maksātājam ir pienākums iemaksāt valsts budžetā visu šā panta ietvaros saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem. Nelikumīgi piešķirtā komercdarbības atbalsta atgūšanu nodrošina Valsts ieņēmumu dienests."

2. Aizstāt 6. panta pirmajā daļā vārdu un skaitli "un 2021." ar skaitļiem un vārdu "2021. un 2022.".

3. Papildināt likumu ar 7.1 pantu šādā redakcijā:

"7.1 pants. Uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāji par veiktajiem procentu maksājumiem pārskata gadā, kas sākas 2021. un 2022. gadā, nepiemēro Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma 10. panta pirmo daļu."

4. 14. pantā:

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Šā panta pirmajā daļā minēto atbalstu piemēro arī no 2021. gada 11. oktobra līdz 2021. gada 31. decembrim.";

papildināt otro daļu pēc vārda "pirmajā" ar vārdu un skaitli "un 1.1".

5. 15. pantā:

aizstāt 2.2 daļā vārdus "nepilnu darba laiku strādājošu" ar vārdiem un skaitļiem "līdz 2021. gada 30. jūnijam nepilnu darba laiku strādājošu darbinieku atlīdzības kompensēšanai un par laiku no 2021. gada 1. oktobra";

papildināt pantu ar  2.5 un 2.6 daļu šādā redakcijā:

"(25) Ministru kabineta noteiktā komercdarbības atbalsta ietvaros izmaksātais atbalsts algu subsīdijai, kuru izmaksā nodokļa maksātājam — fiziskajai personai, kas reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, individuālajam komersantam vai patentmaksas maksātājam — ienākumu kompensēšanai, ir ietverams saimnieciskās darbības ieņēmumos (apgrozījumā). Ministru kabineta noteiktā komercdarbības atbalsta ietvaros izmaksātais atbalsts algu subsīdijai, kuru izmaksā nodokļa maksātājam — fiziskajai personai, kas saņem autoratlīdzību, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicēja, — ir ietverams taksācijas gada ar nodokli apliekamajā ienākumā (ieņēmumos). Valsts ieņēmumu dienests, izmaksājot atbalstu algu subsīdijai nodokļa maksātājam — fiziskajai personai, kas saņem autoratlīdzību, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicēja, — ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 25 procentu likmi, un vienotajā nodokļu kontā to attiecina un ieskaita likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" pārejas noteikumu 171. punktā noteiktajā sadalījumā.

(26) Ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam, kuram piešķirts Ministru kabineta noteiktais valsts atbalsts, rodas pienākums atmaksāt šo valsts atbalstu, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ir tiesīgs par atmaksātā valsts atbalsta apmēru precizēt attiecīgo mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju, kurā uzrādīts minētais valsts atbalsts, neatkarīgi no Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 7. panta piektajā un sestajā daļā minētajiem nosacījumiem."

6. Papildināt 20. panta 1. punktu pēc vārdiem "pirmajā daļā" ar vārdiem un skaitli "un 4.2 panta pirmajā daļā".

7. Papildināt pārejas noteikumus ar 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Saskaņā ar šā likuma 4.2 panta pirmo daļu Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu tikai pēc tam, kad Eiropas Komisija pieņēmusi lēmumu par minētajā pantā paredzētā komercdarbības atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 25. novembrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 1. decembrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!