• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2021. gada 23. septembra likums "Grozījumi Noguldījumu garantiju likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2021., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/op/2021/193.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā

Vēl šajā numurā

06.10.2021., Nr. 193

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 23.09.2021.

OP numurs: 2021/193.19

2021/193.19
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Noguldījumu garantiju likumā

Izdarīt Noguldījumu garantiju likumā (Latvijas Vēstnesis, 2015, 118. nr.; 2018, 17. nr.; 2021, 110. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdu "Komisija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Latvijas Banka" (attiecīgā locījumā), izņemot vārdu savienojumu "Komisijas lēmumu" 34. panta trešajā daļā, kā arī pārejas noteikumus.

2. Izteikt 1. panta pirmās daļas 6. punkta "b" apakšpunktu šādā redakcijā:

"b) kredītiestādei vai krājaizdevu sabiedrībai anulēta licence (atļauja) kredītiestādes vai krājaizdevu sabiedrības darbībai,".

3. Izslēgt 7. pantu.

4. Izslēgt 9. panta piektajā daļā vārdu "normatīvos".

5. Aizstāt 14. panta pirmajā daļā vārdus "ieskaitot līdzekļus kontā Latvijas Bankā" ar vārdiem "pārskaitot līdzekļus Latvijas Bankai".

6. Aizstāt 15. panta pirmās daļas otrajā teikumā vārdus "iemaksājama kontā Latvijas Bankā" ar vārdiem "maksājama Latvijas Bankai".

7. Izteikt 16. panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Noguldījumu garantiju fondu pārvalda Latvijas Banka. Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus iegulda tā, lai risks būtu neliels, bet ieguldījumi — pietiekami diversificēti."

8. Izteikt 21. pantu šādā redakcijā:

"21. pants. Aizdevums noguldījumu garantiju fondam

(1) Ja noguldījumu garantiju fondā nepietiek līdzekļu garantētās atlīdzības izmaksām saskaņā ar šo likumu, Latvijas Banka var aizņemties trūkstošo summu Latvijas, Eiropas Savienības vai ārvalstu finanšu tirgū vai no citas dalībvalsts noguldījumu garantiju fonda.

(2) Latvijas, Eiropas Savienības vai ārvalstu finanšu tirgus dalībnieks var piedāvāt Latvijas Bankai aizņemties no tā garantētās atlīdzības izmaksām nepieciešamo trūkstošo summu tikai tad, ja aizdevums Latvijas Bankai neietekmēs attiecīgā Latvijas, Eiropas Savienības vai ārvalstu finanšu tirgus dalībnieka spēju ievērot Latvijas vai attiecīgās valsts normatīvajos aktos noteiktās tā darbību regulējošās prasības.

(3) Izraugoties Latvijas, Eiropas Savienības vai ārvalstu finanšu tirgus dalībnieku vai citas dalībvalsts noguldījumu garantiju fondu, kurš aizdod garantētās atlīdzības izmaksām nepieciešamo trūkstošo summu, nav piemērojami Publisko iepirkumu likuma noteikumi. Latvijas Banka izraugās to Latvijas, Eiropas Savienības vai ārvalstu finanšu tirgus dalībnieku vai citas dalībvalsts noguldījumu garantiju fondu, kurš Latvijas Bankai piedāvā zemāko aizdevuma procentu likmi. Ja izteiktie piedāvājumi ir vienādi, līguma slēgšanas tiesības piešķir lozējot.

(4) Ja triju darbdienu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas Latvijas Banka nesaņem piedāvājumus aizdot garantētās atlīdzības izmaksām nepieciešamo trūkstošo summu vai konstatē, ka izteiktie piedāvājumi nenodrošina noguldītāju vai noguldījumu garantiju fonda interesēm labvēlīgāko un ekonomiskāko risinājumu, vai nesaņem aizdevumu citu pamatotu apstākļu dēļ, Latvijas Banka nekavējoties informē Finanšu ministriju par noguldījumu garantiju fondā esošo līdzekļu nepietiekamību. Valsts budžeta līdzekļi šajā likumā noteiktās garantētās atlīdzības izmaksai tiek piešķirti apropriācijas kārtībā vai aizdevuma veidā, ievērojot Likumā par budžetu un finanšu vadību noteikto kārtību. Finanšu ministrija nodrošina šajā likumā noteiktās garantētās atlīdzības izmaksai piešķirto valsts budžeta līdzekļu pieejamību noguldījumu garantiju fondam tā, lai garantētās atlīdzības izmaksas tiktu veiktas šajā likumā noteiktajā termiņā.

(5) Naudas līdzekļus, kurus Latvijas Banka aizņēmusies garantētās atlīdzības izmaksām, tā atmaksā no noguldījumu garantiju fonda."

9. Pārejas noteikumos:

izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Šā likuma 9. panta pirmajā daļā norādīto noguldījumu garantiju fonda mērķapjomu Latvijas Banka sasniedz līdz 2024. gada 3. jūlijam.";

papildināt pārejas noteikumus ar 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Uz šā likuma pamata līdz Latvijas Bankas likuma spēkā stāšanās dienai izdotie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi piemērojami līdz dienai, kad stājas spēkā attiecīgie Latvijas Bankas noteikumi, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 31. decembrim."

Likums stājas spēkā vienlaikus ar Latvijas Bankas likumu.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 23. septembrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 6. oktobrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!