• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ventspils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 2021. gada 30. jūnija saistošie noteikumi Nr. 15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2021., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/op/2021/130.48

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

09.07.2021., Nr. 130

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 15

Pieņemts: 30.06.2021.

OP numurs: 2021/130.48

2021/130.48
RĪKI

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 15

Ventspilī 2021. gada 30. jūnijā (prot. Nr. 9; 25. §)

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 33. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā.

2. Mājsaimniecība Ventspils valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā atzīstama par maznodrošinātu, ja tās kopējie materiālie resursi un materiālā stāvokļa līmenis nepārsniedz normatīvajos aktos mājsaimniecības atzīšanai par maznodrošinātu noteikto, un ienākumu slieksnis nepārsniedz 370 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 259 euro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

3. Saistošo noteikumu 2. punktā noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni piemēro, nosakot mājsaimniecības atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, sākot ar 2021. gada 1. jūliju.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1. vietnieks infrastruktūras jautājumos J. Vītoliņš

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils pilsētas domes 2021. gada 30. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar likumu "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā", no 2021. gada 1. janvāra tiek mainīta kārtība maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanai, vienlaikus likumā ieviests jauns termins mājsaimniecība – vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi. Ar 2021. gada 1. janvāri stājās spēkā Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr.809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – MK noteikumi). Līdz ar iepriekšminēto normatīvo aktu spēkā stāšanos maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtība nosakāma atbilstoši MK noteikumiem un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam. Līdz ar to Ventspils pilsētas domes 2012. gada 13. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā" ir zaudējuši aktualitāti daļā par ienākumu un materiālā stāvokļa novērtēšanu maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanai un nosacījumiem par ģimenes (personas) atzīšanai par maznodrošinātu, jo atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta pirmajai daļai, piemērojot normatīvos aktus, jāievēro ārējo normatīvo aktu juridiskā spēka hierarhija, atbilstoši kurai likumiem un Ministru Kabineta noteikumiem ir augstāks juridiskais spēks nekā pašvaldību saistošajiem noteikumiem. Ventspils pilsētas domes 2012. gada 13. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā" piemērojami daļā, ciktāl citu ārējo normatīvo aktu speciālajās normās nav noteikts citādi.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta trešā daļa paredz, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par šā panta otrajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni (272 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 euro pārējām personām mājsaimniecībā).

Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā, nosakot, ka ar 2021. gada 1. jūliju maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis nepārsniedz 370 euro pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā un 259 euro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

2. Īss projekta satura izklāsts Lai Ventspils valstspilsētas pašvaldības iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem varētu saņemt pašvaldības atvieglojumus un sociālos pabalstus, ir nepieciešams noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils valstspilsētas pašvaldībā no 2021. gada 1. jūlija.

3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nepieciešamo finanšu līdzekļu apjomu ietekmē gan nodarbinātības situācija pilsētā, gan iedzīvotāju aktivitāte vēršoties pēc palīdzības Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā, gan arī iedzīvotāju ienākumu līmeņa samazināšanās saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību. Veicot provizoriskus aprēķinus, tiek prognozēts, ka maznodrošinātu mājsaimniecību skaits varētu pieaugt, līdz ar to tiek prognozēts, ka nepieciešamo naudas līdzekļu apmērs 2021. gadā varētu sasniegt pieaugumu 50 373 euro apmēru (kas ir par 2,1 % vairāk, salīdzinot ar 2020. gadu.)
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

5. Informācija par administratīvajām

procedūrām

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās pašvaldības iestāde "Ventspils pilsētas Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests). Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs Sociālā dienesta funkcijas un uzdevumus.

Personas Saistošo noteikumu piemērošanā var vērsties Sociālajā dienestā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu grozījumi izskatīti Ventspils pilsētas domes Sociālo lietu komisijā (29.06.2021.), kurā darbojas dažādu sabiedrības grupu pārstāvji un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Saistošo noteikumu grozījumi izskatīti arī Ventspils pilsētas domes Likumības komisijā (22.06.2021.), Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijā (29.06.2021.) un Ventspils pilsētas domes Sociālo jautājumu komitejā (29.06.2021.). Saistošo noteikumu grozījumu projekts un pievienotais paskaidrojuma raksts publicēts Ventspils pilsētas pašvaldības portālā www.ventspils.lv sadaļā Pārvalde/Domes lēmumi, un ir pieejams Ventspils pilsētas domē, Jūras ielā 36, Ventspilī, kā arī Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10, Ventspilī un Sociālā dienesta filiālē – Talsu ielā 39, Ventspilī.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja
1. vietnieks infrastruktūras jautājumos J. Vītoliņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!