• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par šī gada labības iepirkšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.1998., Nr. 222 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

30.07.1998., Nr. 222

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidenta uzskatā:

Par šī gada labības iepirkšanu

"Šogad zemniekiem ar izaudzētās kvalitatīvās labības realizāciju problēmu nebūs. Valdība ir izveidojusi stabilu un ilglaicīgu labības iepirkšanas sistēmu. Zemniekiem par izaudzētas labības realizāciju jābūt drošiem ne tikai šoruden, bet arī nākošajā, aiznākošajā un visos turpmākajos rudeņos," uzskata Ministru prezidents Guntars Krasts.

Šogad pirmo gadu pēc ilgāka pārtraukuma gaidāmā labības raža pārsniegs mūsu valsts iekšējā tirgus vajadzību pēc pārtikas graudiem, tāpēc labības pārstrādes uzņēmumiem ir radies priekšstats, ka viņi bez problēmām varēs nodrošināties ar nepieciešamo labības apjomu. Valstī vēl aizvien pietiekami aktīvi nedarbojas labības tirdzniecības uzņēmumi, kas aktivizētu tirgu, iesaistīdamies labības uzpirkšanā. Tāpēc to pārstrādes uzņēmumi, vēlēdamies nopirkt graudus iespējami lētāk, nesteidzas nosaukt graudu iepirkuma cenu.

Zemnieku labi domātie un Saeimā panāktie grozījumi likumā par norēķiniem ar nepārstrādātas lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, kas pieņemti, lai nepieļautu norēķina periodu izstiept ilgāk par vienu mēnesi, nav devuši gaidīto pozitīvo rezultātu, jo arī labības pārstrādes uzņēmumi, trūkstot finansu resursiem, nesteidzas iepirkt graudus visam gadam jau rudenī.

Lai atrastu ilgtspējīgu risinājumu, vienlaikus aizstāvot graudu audzētāju intereses, ir izveidota kārtība labības tirgus mehānisma attīstībai Latvijā. Valdības pozīcija ir stingra — ar labības biznesu jānodarbojas privātajām struktūrām, un valstij nav jākļūst par galveno labības iepircēju vai tirgotāju, bet valstij jāveic tikai tirgus regulatora funkcija. Tāpēc jaunā mehānisma būtība ir labības tirgu balstīt uz privātajiem uzņēmumiem, vienlaikus dodot graudu audzētājiem papildu garantiju — ja viņu izaudzētos kvalitatīvos graudus nenopirks privātie uzņēmumi, to izdarīs valsts par noteikto minimāli garantēto cenu. To paredz sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts par valsts intervenci labības un piena produktu tirgū, kuru Ministru prezidents paredzējis iekļaut valdības nākamās sēdes darba kārtībā. Pēc Ministru prezidenta domām, noteiktā labības cena varētu būt tuva tai, par kādu no zemniekiem graudus ir apņēmusies iepirkt Lietuva.

Šovasar valdība piešķīrusi papildus vairāk nekā 2 miljonus latu valsts labības rezervei, tādējādi Labības tirdzniecības aģentūru ar apmēram 4 miljonu latu rīcības kapitālu izveidojot par spēcīgu labības tirgus dalībnieku, kas valsts vārdā spētu šo tirgu ietekmēt. Ir izveidota subsīdiju programma kredītu procentu subsidēšanai tiem graudu iepirkšanas uzņēmumiem, kas piesaista kredītresursus graudu iepirkšanai jau rudenī. Vairākas komercbankas ir izrādījušas apņēmību iesaistīties labības iepirkšanas kreditēšanā arī bez valsts starpniecības.

Nākamajā valdības sēdē paredzēts uzklausīt ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidotās darba grupas labības tirgus politikas izstrādei informāciju par paveikto.

Romāns Meļņiks.

Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!