• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nojaucot aizšķēršļus, stiprinot kopīgu Baltiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1998., Nr. 208/210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nojaucot aizšķēršļus, stiprinot kopīgu Baltiju (turpinājums)

Vēl šajā numurā

14.07.1998., Nr. 208/210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nojaucot aizšķēršļus, stiprinot kopīgu Baltiju

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valdību vadītāji piektdien, 10. jūlijā, Siguldā

Piektdien, 10. jūlijā, Siguldas pilī notika Baltijas Ministru padomes kārtējā sanāksme. Tajā piedalījās Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts (vēl būdams Baltijas Ministru padomes prezidējošā premjerministra lomā), Igaunijas Republikas premjerministrs Marts Sīmans ( Mart Siimann ) un Lietuvas Republikas premjerministrs Ģedimins Vagnorus ( Ģediminas Vagnorius ). Valdību vadītāju un triju valstu delegāciju sarunas ilga gandrīz piecas stundas.

Pēcpusdienā tika parakstīti triju Baltijas valstu savstarpējās attiecības regulējoši dokumenti. Vispirms Guntars Krasts, Marts Sīmans un Ģedimins Vagnorus parakstīja Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līgumu par vienotu tranzīta procedūru, kā arī visu triju valstu valdību vadītāju rezolūciju. Pēc tam Igaunijas Republikas valdības, Latvijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības līgumu par kopējās izglītības telpas izveidi starp Baltijas valstīm vispārējā vidējā un profesionālajā izglītībā (līdz augstākās izglītības pakāpei) parakstīja Igaunijas izglītības ministrs Maits Klāsens ( Mait Klaassen ), Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals un Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Aļģimants Rimkūns ( Algimantas Rimkūnas ).

Pēc dokumentu parakstīšanas notika preses konference, kurā piedalījās visu triju Baltijas valstu valdību vadītāji.

Vispirms tajā runāja Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts:

— Labdien, godājamie žurnālisti! Man ir patīkami redzēt jūs šeit kuplā skaitā. Tas bez šaubām tomēr liecina par to, ka mūsu laikrakstiem, televīzijai, radio un to auditorijai ir interese par šādām Baltijas valstu Ministru padomes apspriedēm.

Gribu uzsvērt, ka šī bija kārtējā tikšanās Baltijas valstu Ministru padomes ietvaros premjerministru līmenī. Tika izskatīti kārtējie darba jautājumi un, kā jau redzējāt, pirms mirkļa tika parakstīti trīs būtiski dokumenti. Proti, par vidējo izglītību apliecinošu dokumentu savstarpēju atzīšanu, par vienotu tranzīta procedūru, kā arī rezolūcija ar vairākiem punktiem. Šī rezolūcija faktiski iezīmē mūsu tālāko sadarbību Baltijas valstu Ministru padomes ietvaros. Tātad tas ir kārtējais posms. Šim posmam īpaši raksturīgs tas, ka šoreiz Latvija nodod prezidējošās valsts statusu Lietuvai. Mans vēlējums Lietuvas pusei, protams, ir, lai darbs turpinātos. Jau šajā Baltijas valstu Ministru padomes tikšanās reizē Lietuvas puse skaidri izteica vēlmi turpināt iesākto darbu, kā arī nāca klajā ar papildu iniciatīvām attiecībā uz to, kas būtu iekļaujams jaunajā darba gada ciklā.

S1.JPG (59142 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Pirms sarunām pie Siguldas pils 1998. gada 10. jūlijā: Igaunijas Republikas premjerministrs Marts Sīmans, Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts un Lietuvas Republikas premjerministrs Ģedimins Vagnorus

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!