• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skulptūras Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1998., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Balta igauņu zvaigzne Latvijas debesīs

Vēl šajā numurā

15.05.1998., Nr. 136/137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mes savā zemē un laikā

Skulptūras Latvijai

Tēlnieki Zigrīda Džoana un Juris Rapas — savai zemei un laikam

\ Tēlnieku dzīvesbiedru Rapu vērienīgie mākslas darbi atrod savu vietu dzimtenē: Valmierā, Rīgā, Jūrmalā, Staicelē un kapsētās. Līdz mērķa sasniegšanai vienmēr noiets grūts ceļš: konkursi, pasūtītāju prasības, finansējuma meklējumi un darbs bez garantijām par samaksu. Tomēr mākslinieku gribasspēks un cīņas spars uzvar. Arī šogad, 16. maijā, atkal būs viņu darbu svētki, šoreiz — Limbažos. Šajā dienā pilsētas centrā atklās pieminekli Latvijas valsts himnas autoram.

M4.JPG (39873 BYTES) Tēlnieki Zigrīda Džoana Rapa un Juris Rapa (attēlā pa labi) pašreiz veic pieminekļa pēdējos apdares darbus (attēlā tas redzams vēl mākslinieku darbnīcā). Pirms deviņiem gadiem notika pirmā konkursa kārta. Taču tiesības uzsākt darbu tēlnieki saņem tikai pēc konkursa otrās kārtas.

Par jauno darbu tēlnieki bilst:

— Šajā skulptūrā mēs rādām Baumaņu Kārli kā latviešu tautas lūgsnas autoru. To uzrakstījis, viņš nezināja, ka tā kļūs par valsts himnu. Tieši šogad paiet 125 gadi, kad kompozīciju "Dievs, svētī Latviju!" pirmo reizi atskaņoja dziesmu svētkos Dikļos. Mūsu jaunais darbs ir kamerstila piemineklis. Tas veidots vietai, kas vēl saglabājusi viduslaiku vecpilsētas plānojumu. Vairums ēku te ir divstāvu un vienstāva. Skulptūras kompozīcijā — figurāls portrets bronzā. Tā pamatne ir granītā izkalts ozollapu vainags. Pirmais darba arhitekts — Ēvalds Fogelis, tagad — arhitekts Ainārs Āboliņš.

Tēlnieki — rīdziniece un limbažnieks — abi ir Valsts mākslas akadēmijas absolventi. Abus tēlniecībā skolojis profesors Emīls Melderis. Juris diplomdarbu — Friča Bārdas figurālo portretu — pabeidza profesora Valda Alberga vadībā. Mākslinieki izstādēs piedalās kopš studiju gadiem. Viņi regulāri piesaka sevi konkursos Latvijā un Krievijā. Zigrīda ar pirmajiem darbiem izveido savu rokrakstu un paliek tam uzticīga. Juri uz brīdi ietekmē profesora E.Meldera agrīnā perioda darbi. Taču drīz atrasts savs ceļš. Lielās kompozīcijas tēlnieki veido kopīgi. Daudz radošu meklējumu autori īsteno pirmajā vērienīgākajā skulpturālajā ansamblī kritušo karavīru kapiem Valmierā. Ansambļa arhitekti: Ē.Fogelis, J.Lejnieks, A.Vītols un J.Rutkis. Par šo darbu autori savulaik saņēma Latvijas PSR Valsts prēmiju. Žēl, ka gadu gaitā cietusi ansambļa pirmā īstenotā iecere. Bronzas vācēji aiznesuši ābeli ar visiem āboliem un citas vieglāk paņemamas pieminekļa daļas. Māksliniekiem Limbaži ar veltījumu Baumaņu Kārlim un Latvijai ir ceļa turpinājums uz jauniem konkursiem un jauniem darbiem.

Sigizmunds Timšāns

Foto: no tēlnieku Rapu

personīgā arhīva

M7.JPG (40713 BYTES)
Top Baumaņu Kārļa piemineklis

M2.JPG (31709 BYTES)
.Jūrmalā, Majoros, 1990. gadā atklāts abu tēlnieku kamerstila piemineklis bronzā "Rainis un Aspazija"

Mākslinieki, ieceri īstenojot, to saista ar dzejnieku trimdu Šveicē, "pieminot", ka tur Rainis uzrakstījis lugu "Krauklītis". Arhitekts Ēvalds Fogelis.

M6.JPG (52989 BYTES)
Juris Rapa. Piemineklis pārcēlājai Stazelei pāri Salacas upei Staicelē. Darbs uzstādīts 1997. gadā. Te vietu atradis arī otrs tēlnieka darbs, kas kalts akmenī — "Stārķis"

M3.JPG (33969 BYTES)
Jura Rapas 12 metrus augstā kompozīcija kaparā "Jāņu nakts" atrodas Rīgā, Pļavniekos. Arhitekts Ēvalds Fogelis. Skulptūras pirmpublikācija

M5.JPG (41720 BYTES)
Kopš darba sākšanas pagāja gandrīz desmit gadi, kad 1997. gadā Rīgā, Pļavnieku mikrorajonā, uzstādīja tēlnieku Rapu lielo skulpturālo kompozīciju kaparā "Siena vācējas". Autori bilst, ka pasūtītāji ar šo darbu grib atgādināt, ka te agrāk atradušās pļavas. Arhitekts Ēvalds Fogelis

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!