• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas viesis - ievērojamais ASV politiķis:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1998., Nr. 89/90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31746

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sprādzienu pie Rīgas sinagogas

Vēl šajā numurā

03.04.1998., Nr. 89/90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas viesis —

ievērojamais ASV politiķis:

— pie Valsts prezidenta

Vakar, 2.aprīlī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis Jūrmalas rezidencē tikās ar Ričardu Holbruku.

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un ASV divpusējās attiecības, NATO un ES paplašināšanās procesi, kā arī pēdējā laika aktuālākie Latvijas iekšpolitiskie notikumi. Abas puses pieskārās arī jautājumiem, kas saistīti ar šī gada janvārī parakstīto ASV un Baltijas hartu.

Valsts prezidenta preses dienests

A1.JPG (10249 BYTES)

— pie Ministru prezidenta

Vakar, 2.aprīlī, pie Ministru prezidenta Guntara Krasta viesojās bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks Ričards Holbruks.

Ministru prezidenta darba vizītes ASV laikā ir plānota tikšanās ar amerikāņu sabiedrībām, kas gatavojas ieguldīt kapitālu Latvijā. Ņujorkā tikšanos ar ASV uzņēmējiem organizē R.Holbruks.

G.Krasts un R.Holbruks apmainījās viedokļiem par Latvijas un ASV, Latvijas un Eiropas Savienības un Latvijas un Krievijas attiecībām. Ļoti atzinīgi novērtēta ASV un Baltijas hartas parakstīšana.

Ministru prezidents iepazīstināja viesi ar Latvijā notiekošajām ekonomiskajām reformām, īpaši akcentējot privatizācijas procesu.

Ministru prezidenta

preses sekretārs

Romāns Meļņiks

— Saeimā

Vakar, 2. aprīlī, Saeimā viesojās pazīstamais Amerikas Savienoto Valstu politiķis, bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks Ričards Holbruks (augšējā attēlā).

Ričards Holbruks bija ASV valsts sekretāra vietnieks no 1977. līdz 1981. gadam — Džimija Kārtera administrācijā, viņa kompetencē bija sadarbība ar Austrumāzijas un Klusā okeāna valstīm. Tas bija ļoti nozīmīgs laika posms ASV ārpolitikā — tieši šajā laikā Savienotās Valstis arī pilnībā nodibināja diplomātiskās attiecības ar Ķīnas Tautas Republiku.

Otrreiz Ričardu Holbruku valsts sekretāra vietnieka amatā izvirzīja ASV prezidents Bils Klintons 1994. gadā — šoreiz Eiropas un Kanādas lietās.

Pazīstamais ASV politiķis tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni un uzrunāja Saeimas deputātus.

Savas runas ievadā Ričards Holbruks izteica gandarījumu par Baltijas tautu atbrīvošanos no "ļaunuma impērijas". Atceroties savus iepriekšējos Latvijas apmeklējumus 1989. un 1997. gadā, pazīstamais amerikāņu politiķis apliecināja savu izpratni par baltiešu 50 gadus ilgajām ciešanām komunistiskajā jūgā un vairākkārt apliecināja ASV atbalstu Baltijas valstu tautām.

R.Holbruks augstu novērtēja Latvijas valdības ātro un principiālo reakciju uz sprādzienu pie Rīgas sinagogas. "Mani dziļi iespaidoja jūsu valdības ātrā reakcija," viņš teica. "Šādi incidenti notiek daudzās valstīs — Francijā, Lielbritānijā, Indijā, ASV, un bieži tie notiek tieši pie reliģiskiem centriem. Svarīga ir valdības reakcija uz šiem notikumiem."

R.Holbruks atzinīgi novērtēja arī ASV vēstnieka Latvijā Lerija Nepera zibenīgo reakciju uz šo notikumu. ASV pārstāvji jau apsolījuši Latvijai savu atbalstu šīs provokācijas izmeklēšanā, sūtot uz Rīgu īpašu FIB speciālistu grupu.

"Šādi incidenti nav tipiski šai valstij," uzsvēra R.Holbruks. "Latvijai, Lietuvai un Igaunijai Amerikas Savienotajās Valstīs ir ļoti laba reputācija."

R.Holbruks arī izteica ASV atbalstu Latvijai tās centienos iestāties Eiropas Savienībā un NATO — gan piebilstot, ka Amerika nevar tieši piedalīties ES paplašināšanas jautājumu risināšanā, jo nav šīs organizācijas locekle. Amerika viena nevar arī izlemt par jaunu dalībvalstu uzņemšanu NATO. Taču R.Holbruks atzinīgi novērtēja Latvijas militārpersonu devumu NATO miera spēku operācijās Bosnijā. Viņš arī atzina, ka Latvijai savā ārpolitikā jārēķinās ar Krievijas centieniem kavēt Baltijas valstu uzņemšanu NATO un uzsvēra nepieciešamību pēc labām Latvijas kaimiņattiecībām ar Krieviju. "Prezidents Jeļcins zina, ka NATO nav vērsta pret Krieviju, taču Krievijas ārpolitika joprojām mēdz apspēlēt šo aspektu," teica R.Holbruks.

Ričards Holbruks atzinīgi novērtēja Latvijas ekonomisko attīstību, uzsverot, ka Latvijas ekonomiskās reformas "dziļi iespaidojušas" ASV biznesmeņus. Viņš arī izteica atbalstu Latvijas ātrākai uzņemšanai Pasaules tirdzniecības organizācijā un apliecināja savu optimismu par ASV un Latvijas ciešāku sadarbību.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

A2.JPG (10577 BYTES)

Tikšanās laikā: Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis, Ričards Holbruks, ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!