• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai paaudžu paaudzes neaizmirstu. Pasaulē, Latvijā, Kurzemē, Skrundā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.1998., Nr. 82/83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu arhīvi - mums

Vēl šajā numurā

27.03.1998., Nr. 82/83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Lai paaudžu paaudzes neaizmirstu. Pasaulē, Latvijā, Kurzemē, Skrundā

Aizvakar, 25.martā, atklāts deportāciju liecinājums — vagons – muzejs

I1.JPG (29832 BYTES)I2.JPG (24009 BYTES) Aizvakar, 25.martā, Skrundas stacijā pulcējās vairāki simti cilvēku, lai būtu līdzdalīgi komunistiskā terora upuru piemiņai uzstādītā vagona — deportāciju muzeja — atklāšanā un iesvētīšanā.

Sapulcējušos uzrunāja Kuldīgas rajona domes un Skrundas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Danenbergs, Latvijas Politiski represēto apvienības valdes priekšsēdētājs Pēteris Simsons, Skrundas luterāņu draudzes mācītājs Pēteris Kalks, Rīgas Dzelzceļa pārvaldes darbinieks Ivars Eņģelis un citi. Tieši Ivars Eņģelis, bijušais skrundenieks ir šī Latvijā pirmā muzejvagona idejas autors, aktīvs idejas īstenotājs un pabalstītājs.

Runātājus vienoja kopīga doma: vagons kā muzejs ir ne tikai veltījums staļiniskā genocīda upuriem — tam jākļūst par vietu, kur jaunā paaudze labāk izzinātu un izprastu baigo laiku, kad latvieši tika pakļauti fiziskai un garīgai iznīcināšanai.

I3.JPG (22125 BYTES) Vagons ir līdzīgs tiem lopu vāģiem, kuros 1949.gadā vairāk nekā 41 tūkstoti Latvijas iedzīvotāju izveda uz Krievijas visattālākajiem novadiem. Skrundas stacija bija viens no daudzajiem cilvēku savākšanas punktiem. No Kuldīgas apriņķa vien tika izsūtīti vairāk nekā 2000 cilvēku jeb 660 ģimenes.

Kā pastāstīja Skrundas kultūras nama vadītāja Nellija Kleinberga, vienu vagona galu ir paredzēts saglabāt tieši tādu, kāds tas bijis toreiz, turpretim otrā izvietot ekspozīciju ar Skrundas apkārtnē represēto ļaužu sarakstiem, fotogrāfijām, dažādiem dokumentiem, aculiecinieku rakstītām vai lentē ierunātām atmiņām. Pie vagona durvīm piestiprināta Dizaineru savienības priekšsēdētāja Mintauta Lāča kaldināta piemiņas plāksne ar tekstu latviešu, angļu un krievu valodā.

Piemiņas pasākumu kuplināja Jūras spēku orķestris un Skrundas represēto vīru ansamblis.

Vairis Ozols

Autora foto

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!