• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aktualitātes vērtspapīru tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.1998., Nr. 32/33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dzīvojamo māju privatizācija Rīgā: vienotā solī vai interešu sadurēs

Vēl šajā numurā

06.02.1998., Nr. 32/33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aktualitātes vērtspapīru tirgū

5.februārī kārtējā preses konferencē Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) prezidents Mārtiņš Rikšis klātesošos vispirms iepazīstināja ar aizvadīto divu nedēļu darbību.

Kā rāda dereģistrāciju statistika, arvien vairāk palielinās to akciju skaits, kas atrodas brīvā publiskā apgrozījumā. Tas var palielināt uzņēmumu vērtspapīru apgrozījumu tirgū un to likviditāti, kā arī pozitīvi ietekmēt tirgu. Mēneša laikā līdera pozīcijas ieņēmusi Rīgas Komercbanka. Kopumā vairāk nekā 6 miljoni Rīgas Komercbankas akciju ir pārvietojušies no bijušā slēgtā akcionāru kopuma akcionāru reģistra. Otrajā vietā ir akciju sabiedrības “Ogre” un “Grindeks”.

Runājot par LCD reģistrēto vērtspapīru pārvedumiem no šā gada 1.janvāra līdz 2.februārim, M.Rikšis minēja, ka šajā sarakstā iekļauti reģistrētie vērtspapīru pārvedumi — gan ārpusbiržas tirgū, gan REPO darījumi. Tie ir darījumi, kas atspoguļo banku, brokeru sabiedrību un citu finansu starpnieku darbību. Kopumā tie veido 8,2 miljonus latu. Lielāko daļu darījumu veic Latvijas Unibanka, apdrošināšanas sabiedrība “Balta” un akciju sabiedrība “Staburadze”.

LCD reģistrēto uzņēmumu vērtspapīru sadalījuma ziņā līdere ir Latvijas Unibanka ar akcijām 22 miljonu latu vērtībā un vairāk nekā 8 miljoniem vērtspapīru. Trešajā vietā ir jauns līderis — Rīgas Komercbanka, kas apsteigusi Daugavpils pievadķēžu rūpnīcu.

LCD iegrāmatoto operāciju dinamiku laika posmā līdz 1998.gada 1.februārim atspoguļo notikušās dereģistrācijas un biržas darījumu operācijas. Sasniegts jauns rekords — vairāk nekā 10 tūkstoši dažāda veida operāciju. Tas liecina par dalībnieku lielo aktivitāti tirgū.

Rēģistrēta papildu emisija Daugavpils pievadķēžu rūpnīcai, kur publiski noformēts viens slēgtais kopums un jaunā emisija tiek pievienota jau esošajai, palielinot publiskās emisijas apjomu.

“Grindeks” akcionāru pilnsapulce notiks 14.februārī, bet “Guttas” akcionāru pilnsapulce paredzēta 12.februārī. Jāpiebilst, ka publiski izplatīti 239 tūkstoši akciju, bet no šī daudzuma apmēram 40 procenti akciju ir bloķētas uz pilnsapulces laiku.

Dibināšanas kapitālu veido vairāk nekā 3 miljoni latu. Tāpēc kvorumu veido gan slēgtais, gan publiskais kopums. Un tas tiks nodrošināts pilnsapulcē.

Latvijas un Igaunijas depozitāriju sadarbību raksturo tas, ka arvien vairāk mainās savstarpēji turēto vērtspapīru daudzums un palielinās vērtspapīru sortiments. Latvieši galvenokārt iegādājas fiksētā ieņēmuma vērtspapīrus, kas ir reģistrēti Igaunijā, bet igauņi savukārt — Latvijas uzņēmumu akcijas. To nosaka dažādās procentu likmes un tirgus ienesīgums. Apjomi nav būtiski mainījušies.

Informējot par jaunākajiem projektiem, Mārtiņš Rikšis iepazīstināja ar aizņemšanās un aizdošanas servisu, kas patlaban tiek izstrādāts. Plānots šā gada laikā sākt šā projekta īstenošanu, lai arī Latvijas iedzīvotājiem būtu pieejams šis pakalpojuma veids — vērtspapīru aizņemšanās un aizdošana.

Ingrīda Rumbēna, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!