• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2020. gada 30. janvāra likums "Grozījumi Meža likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2020., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/op/2020/29.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Trauksmes celšanas likumā

Vēl šajā numurā

11.02.2020., Nr. 29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 30.01.2020.

OP numurs: 2020/29.4

2020/29.4
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Meža likumā

Izdarīt Meža likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2000, 8. nr.; 2003, 8. nr.; 2005, 5., 10. nr.; 2006, 7. nr.; 2007, 3., 14. nr.; 2008, 24. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 76., 106., 205. nr.; 2011, 173. nr.; 2013, 31., 119., 232. nr.; 2015, 34. nr.; 2017, 128., 156. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt XIV nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"XIV nodaļa
Meža apsaimniekošanas un izmantošanas normatīvo aktu pārkāpumu rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšana
".

2. 50. pantā:

izslēgt pirmo daļu;

izteikt trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

"(3) Ja persona pārkāpusi šo likumu vai citus meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošus normatīvos aktus un nodarījusi zaudējumus mežam, Valsts meža dienests piedzen zaudējumu atlīdzību par labu valstij.

(4) Mežam nodarīto zaudējumu noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabinets."

3. Papildināt likumu ar XV nodaļu šādā redakcijā:

"XV nodaļa
Administratīvie pārkāpumi meža apsaimniekošanas un izmantošanas jomā un
kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

51. pants

(1) Par meža norādījuma zīmju iznīcināšanu, bojāšanu vai pārvietošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz četrpadsmit naudas soda vienībām.

(2) Par uzturēšanos mežā, neievērojot meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību un pienākumus, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām.

(3) Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošu normatīvo aktu pārkāpšanu, ierobežojot fizisko personu tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties mežā, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz divdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz trīsdesmit naudas soda vienībām.

(4) Par atjaunotās mežaudzes kopšanas prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz divdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz trīsdesmit naudas soda vienībām.

(5) Par meža infrastruktūras objektu (izņemot meža meliorācijas objektus) iznīcināšanu, bojāšanu vai pārvietošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām.

(6) Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto meža aizsardzības prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz astoņdesmit naudas soda vienībām.

(7) Par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu meža zemē piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no četrpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

(8) Par meža reproduktīvā materiāla ieguves, izmantošanas vai tirdzniecības prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit astoņām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

(9) Par koku ciršanu mežā bez meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteiktā apliecinājuma saņemšanas piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

(10) Par meža atjaunošanas prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz divsimt naudas soda vienībām.

(11) Par koku patvaļīgu ciršanu vai bojāšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(12) Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto dabas aizsardzības prasību pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(13) Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto meža aizsardzības prasību pārkāpšanu, ja izsludināta ārkārtēja situācija meža kaitēkļu savairošanās vai slimību masveida izplatīšanās dēļ, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no divpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit astoņām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(14) Par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu meža zemē, ja izsludināta ārkārtēja situācija sakarā ar meža ugunsgrēku, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no divpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit astoņām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(15) Par meža iznīcināšanu vai bojāšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no divdesmit astoņām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

(16) Par meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošos normatīvajos aktos noteikto atmežošanas prasību pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz trīssimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no piecdesmit līdz sešsimt naudas soda vienībām.

52. pants

(1) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 51. panta otrajā un trešajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valsts policija, pašvaldības policija vai Valsts meža dienests. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 51. panta otrajā un trešajā daļā minētajiem pārkāpumiem izskata pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija.

(2) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 51. panta pirmajā, ceturtajā, piektajā, sestajā, septītajā, astotajā, devītajā, desmitajā, vienpadsmitajā (ja pārkāpumi izdarīti meža zemē), divpadsmitajā, trīspadsmitajā, četrpadsmitajā, piecpadsmitajā un sešpadsmitajā daļā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts meža dienests.

(3) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 51. panta vienpadsmitajā daļā minēto pārkāpumu, kas izdarīts:

1) vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslā ārpus meža, līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valsts policija, pašvaldības policija, Valsts vides dienests vai Valsts meža dienests. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 51. panta vienpadsmitajā daļā minēto pārkāpumu, kas izdarīts vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslā ārpus meža, izskata Valsts vides dienests;

2) pārējā teritorijā ārpus meža, līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valsts policija, pašvaldības policija vai Valsts meža dienests. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 51. panta vienpadsmitajā daļā minēto pārkāpumu, kas izdarīts ārpus meža, izskata pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija.

(4) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 51. pantā minētajiem pārkāpumiem, kas izdarīti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos, līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī Dabas aizsardzības pārvalde. Administratīvā pārkāpuma lietu par šā likuma 51. pantā minētajiem pārkāpumiem, kas izdarīti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos, izskata attiecīgi šā panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā minētās institūcijas."

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Šā likuma XIV nodaļas jaunais nosaukums, grozījumi 50. pantā par tā pirmās daļas izslēgšanu un trešās un ceturtās daļas izteikšanu jaunā redakcijā, kā arī XV nodaļa stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2020. gada 30. janvārī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2020. gada 11. februārī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!