• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2019. gada 17. oktobra likums "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2019., Nr. 224 https://www.vestnesis.lv/op/2019/224.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību

Vēl šajā numurā

05.11.2019., Nr. 224

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 17.10.2019.

OP numurs: 2019/224.5

2019/224.5
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"

Izdarīt likumā "Par akcīzes nodokli" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2003, 23. nr.; 2004, 8., 10. nr.; 2005, 2., 10., 24. nr.; 2007, 3., 24. nr.; 2008, 24. nr.; 2009, 2., 14., 21. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 200. nr.; 2010, 68., 136., 183., 206. nr.; 2011, 65., 204. nr.; 2013, 186., 232. nr.; 2014, 257. nr.; 2015, 97., 124., 248. nr.; 2016, 100., 241. nr.; 2017, 59., 156. nr.; 2018, 225. nr.; 2019, 118., 140. nr.) šādus grozījumus:

1.  33. pantā:

izslēgt pirmo daļu;

aizstāt otrajā daļā vārdus "pārvietot un realizēt" ar vārdiem "pārvietot, realizēt un iegādāties";

aizstāt trešajā daļā vārdus "pārvietot un realizēt" ar vārdiem "pārvietot, piedāvāt, realizēt un iegādāties";

izslēgt divdesmitās daļas otro teikumu.

2. Papildināt likumu ar XII nodaļu šādā redakcijā:

"XII nodaļa
Administratīvie pārkāpumi akcīzes preču aprites jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

35. pants. Administratīvie pārkāpumi akcīzes preču aprites jomā

(1) Par akcīzes preču ražošanas, sajaukšanas, fasēšanas, pārstrādes, iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvietošanas (pārvadāšanas) noteikumu pārkāpšanu, kā arī par citiem šo preču aprites noteikumu pārkāpumiem piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(2) Par tādu akcīzes preču, kurām piemērojams nodokļa atbrīvojums vai atvieglojums:

1) uzglabāšanas, pārvietošanas (pārvadāšanas) un izmantošanas noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām;

2) iegādes vai realizācijas noteikumu pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no četrpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no četrpadsmit līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām;

3) ražošanas, fasēšanas, sajaukšanas, pārstrādes vai naftas produktu iezīmēšanas (marķēšanas) noteikumu pārkāpšanu piemēro naudas sodu juridiskajai personai no četrpadsmit līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(3) Par tādu alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu), piedāvāšanu, realizāciju vai iegādi, kuri nav marķēti ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, izņemot šajā likumā paredzētos gadījumus, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no simt četrdesmit līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(4) Par normatīvajos aktos noteiktās norēķinu kārtības neievērošanu attiecībā uz akcīzes precēm piemēro naudas sodu juridiskajai personai no desmit līdz piecsimt naudas soda vienībām.

(5) Par darbības uzsākšanu vai veikšanu bez reģistrēšanas vai bez speciālās atļaujas (licences), izziņas vai atļaujas piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecdesmit sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet valdes loceklim — no piecdesmit sešām līdz četrsimt naudas soda vienībām, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās uz laiku līdz trim gadiem vai bez tā.

(6) Par tabakas izstrādājumu realizāciju, neievērojot noteikumu par to realizācijas cenu, piemēro naudas sodu juridiskajai personai no piecdesmit sešām līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām.

(7) Par tādu cigarešu realizāciju, kuru daudzums iepakojuma vienībā atšķiras no daudzuma, kāds norādīts uz akcīzes nodokļa markas vai cigarešu iepakojuma vienības, piemēro naudas sodu juridiskajai personai no septiņdesmit līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām.

36. pants. Kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

(1) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 35. pantā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts ieņēmumu dienests.

(2) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 35. panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts policija.

(3) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 35. panta trešajā daļā minētajiem pārkāpumiem, kas attiecas uz tādu tabakas izstrādājumu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu), piedāvāšanu, realizāciju vai iegādi, kuri nav marķēti ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, veic pašvaldības policija.

(4) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 35. panta ceturtajā, piektajā, sestajā un septītajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī Valsts policija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Valsts ieņēmumu dienests.

(5) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 35. panta pirmajā, otrajā, trešajā (attiecībā uz alkoholiskajiem dzērieniem), ceturtajā, piektajā, sestajā un septītajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī pašvaldības policija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Valsts ieņēmumu dienests.

(6) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 35. panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī Valsts robežsardze, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Valsts ieņēmumu dienests."

3. Papildināt pārejas noteikumus ar 110. punktu šādā redakcijā:

"110. Grozījumi šā likuma 33. pantā par pirmās daļas izslēgšanu, vārdu aizstāšanu otrajā un trešajā daļā un divdesmitās daļas otrā teikuma izslēgšanu, kā arī šā likuma XII nodaļa stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 17. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2019. gada 5. novembrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!