• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - sarunā par pensijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.1997., Nr. 287/288 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30865

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - sarunā par pensijām (turpinājums)

Vēl šajā numurā

04.11.1997., Nr. 287/288

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

— sarunā par pensijām

Pēc Valsts prezidenta iniciatīvas vakar, 3.novembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Ludmilu Kuprijanovu. Tikšanās laikā pārrunāts komisijas darbs pie likuma “Par valsts pensijām”, sagatavojot grozījumus trešajam lasījumam. L.Kuprijanova informēja Valsts prezidentu par izstrādātajiem grozījumiem un darba gaitu.

Šī gada sākumā, stājoties spēkā likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumos paredzētajai pensijas aprēķināšanas kārtībai 1997.gadā, cilvēka mūža darbs tika vērtēts tikai pēc viena — pēdējā — gada darba rezultātiem, no pēdējā gadā samaksātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām. Ņemot vērā reālo situāciju, kad ievērojams skaits Latvijas iedzīvotāju pirmspensijas vecumā ir bez darba, kā arī ne visi iedzīvotāji bija izpratuši pensijas likuma darbību, izveidojās situācija, ka ievērojamam iedzīvotāju skaitam tika aprēķināta un piešķirta maza vai pat ļoti maza pensija (gadījumā, ja sievietes pensionējās pirms 60 gadu vecuma un iepriekšējā gadā bija bez darba).

Likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumu darbība izraisīja plašu sabiedrības rezonansi, tika iesniegti vairāki desmiti priekšlikumu par grozījumiem likumā.

Valsts prezidents, uzskatot, ka ir nepieļaujami novērtēt tikai pēc viena gada rezultātiem visu mūža darbu, un izvērtējot gada sākumā izveidojušos situāciju, 1997.gada 7.aprīlī iesniedza Saeimā priekšlikumu par grozījumiem likuma “Par valsts pensijām” pārejas noteikumos. Priekšlikums paredz, ka pensija 1997.gadā un 1998.gadā tiktu aprēķināta, balstoties uz trīs gadu bāzes, turklāt ņemot par 1994.un 1995.gadu valsts vidējo apdrošināšanas iemaksu algu; tas ļautu palielināt to iedzīvotāju pensijas, kuru ienākumi pēdējā pirmspensijas gadā ir zem vidējā.

Ņemot vērā likuma būtisko nozīmi, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izveidoja speciālu paplašinātu komisiju likuma grozījumu izskatīšanai. Šīs komisijas darbā tika pieaicināti Labklājības ministrijas, Latvijas Pensionāru federācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, kā arī Valsts prezidenta pārstāvji.

L.Kuprijanova vēlreiz atzina, ka Valsts prezidenta iniciatīva par to, ka likumā “Par valsts pensijām” jāizdara grozījumi, ir vērtējama ļoti pozitīvi, ko pierādījis laiks. L.Kuprijanova informēja par būtiskākajiem, likumā jau iestrādātajiem grozījumiem:

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!