• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arodbiedrību savienība turpinās sarunu ceļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.1997., Nr. 248 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts un tās vīri

Vēl šajā numurā

26.09.1997., Nr. 248

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

preses konferences

Arodbiedrību savienība turpinās sarunu ceļu

Aizvakar, 24.septembrī, LBAS rīkoja preses konferenci par arodbiedrību pārziņā atrodošos namu atsavināšanu. Pēc Ministru kabineta š.g. 29.jūlija noteikumiem nr.257 nekustamie īpašumi Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, un Rīgā, Vaļņu ielā 32, tika nodoti LBAS pārziņā. Saeima 4.septembra sēdē noraidīja šo noteikumu pieņemšanu. Šajā sakarā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Agris Olmanis žurnālistus informēja par 23.septembra tikšanos ar Saeimas deputātiem:

— Uz mūsu aicinājumu tikties atsaucās frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Jura Dobeļa personā, frakciju “Saimnieks” pārstāvēja Ernests Jurkāns, bija arī neatkarīgie deputāti Ilga un Aivars Kreitusi un Leopolds Ozoliņš. No frakcijas “Latvijas ceļš” mēs saņēmām Andreja Panteļējeva faksu, kurā viņš pauda savu viedokli.

4. septembra Saeimas negatīvais balsojums bija neargumentēts. Līdz ar to ir apdraudētas ne tikai arodbiedrību telpas, bet viss mūsu darbs. Ministru kabinets 1996.gada oktobrī ar savu rīkojumu atzina par spēkā neesošu MK 1993.gada rīkojumu, ar kuru minētie nami tika nodoti LBAS pārziņā. Šobrīd mūsu darba telpām nav tiesiska pamata. Nomas līgums mūsu arodbiedrībām būtu finansiāli katastrofāls, jo neviena no arodbiedrībām, nedz arī Brīvo arodbiedrību savienība finansiāli nav spējīga samaksāt par savām darba telpām. Mēs esam publicējuši atklātu vēstuli Saeimas deputātiem. Līdz pat šim brīdim nav noteikta katra arodbiedrību biedra finansiālais ieguldījums šajos namos. Analoģiska situācija ir citās Baltijas un Austrumeiropas valstīs, bet tajās šis jautājums ir ticis atrisināts — ieguldījums kompensēts ar arodbiedrību darba telpu nodošanu arodbiedrību pārziņā. Latvija ir pievienojusies 1995.gadā Varšavā notikušās Eiropas starptautisko darba organizāciju konferences nobeiguma dokumentiem, kuros ir teikts, ka valsts un valdība sniegs atbalstu arodbiedrībām un nodrošinās apstākļus neatkarīgas darbības veikšanai. Šodien Latvijā runāt par neatkarīgiem darba apstākļiem LBAS būtu mazliet nekorekti. Latvijas arodbiedrības no pašiem atmodas sākumiem ir atbalstījušas Latvijas Republikas neatkarības ideju, vienmēr aizstāvējušas darba ņēmējus no negodīgiem darba devējiem, tādēļ tagad esam neizpratnē par Saeimas negatīvo balsojumu. Tomēr gribu uzsvērt, ka mēs netiesāsimies ar Latvijas valdību, mūsu ceļš būs sarunu ceļš.

Rūta Jaksona,

“LV” informācijas redaktore

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!