• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai jauni vēstnieki Krievijā un Spānijā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.1997., Nr. 223 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30584

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ģenerāļi mūsu armijā būs. Tikai ne tūlīt

Vēl šajā numurā

10.09.1997., Nr. 223

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai jauni vēstnieki — Krievijā un Spānijā

Latvijas ārkārtējais

un pilnvarotais vēstnieks

Krievijas Federācijā

Imants Daudišs

Latvijas ārkārtējais

un pilnvarotais vēstnieks

Spānijā

Oļģerts Pavlovskis

Turpinājums no 1.lpp.

Pasniedzot Oļģertam Pavlovskim akreditācijas vēstuli, Valsts prezidents Guntis Ulmanis sacīja:

“Godātais Pavlovska kungs!

Atļaujiet sveikt jūs šinī brīdī, kad jūs saņemat akreditācijas vēstules, lai kļūtu par Latvijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Spānijas Karalistē.

Jūs būsit pirmais rezidējošais vēstnieks Spānijā, un Latvijai tas ir būtisks notikums. Pēdējos sešos gados ir uzkrāts liels potenciāls, lai aktivizētu mūsu abu valstu sadarbību. Latvijai ir izveidojušās labas attiecības ar Spāniju, un jūsu uzdevums būs tās straujāk materializēt konkrētos sadarbības projektos.

Esmu pārliecināts, ka jūs atradīsit gribu un iespējas, lai veicinātu Latvijas un Spānijas saites un abpusēji izdevīgo kooperāciju ekonomikā un tirdzniecībā. Nozīmīgas būtu Spānijas investīcijas Latvijas uzņēmumos, tas nostiprinātu mūsu saimnieciskās saites, kā arī būtu nozīmīgs elements Latvijas integrācijas politikā Eiropas Savienībā.

Mūsu attiecības turpinās labi sagatavotā gaisotnē — Latvijā ir sena un noturīga interese par Spānijas kultūru un literatūru. Šeit ir labi pazīstama Spānijas gara pasaule. Tas ir labs mantojums un bagātība, kuru jūs varat paņemt līdzi savam darbam. Tas ļaus jums vieglāk īstenot jūsu ieceres un Latvijas valstij nepieciešamos uzdevumus.

Latvijas politiskā prioritāte ir iekļaušanās Eiropas Savienībā un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā. Abās organizācijās Spānija ir mums nozīmīga partnervalsts. Mūsu ārpolitisko prioritāti nosaka nepieciešamība nostiprināt valsts neatkarību un nodrošināt tās neatgriezeniskumu. Lai sasniegtu šo mērķi, mums būs mērķtiecīgi jāstrādā un jābūt vēl aktīvākiem visās dalībvalstīs. Tas nozīmē, ka mums jāturpina veidot pastāvīgu un izvērstu politisko dialogu arī ar Spāniju.

Ekonomiskais un politiskais dialogs starp Latviju un Spāniju — tās ir jūsu darba prioritātes. Latvijai ir vērtīgi uzklausīt Spānijas pieredzi, tai iestājoties Eiropas Savienībā, kā arī saskatīt Spānijas viedokli par nākotnes drošības izkārtojumu Eiropā.

Vēstnieka kungs!

Jūsu darbs ir Latvijas vitālās interesēs un prasīs no jums pilnu atdevi. Vajadzīga būs diplomātiskā izveicība, vajadzīga būs politiskā neatlaidība, strādājot un pārliecinot Latvijas politiķus un amatpersonas, vajadzīgs būs perspektīvs skatījums uz Eiropas nākotni. Atļaujiet man to jums novēlēt.”

Savukārt Oļģerts Pavlovskis pēc akreditācijas vēstules saņemšanas savā atbildē Valsts prezidentam teica:

“Augsti godātais Valsts prezidenta kungs!

Vispirms gribu jums pateikties par man dāvāto uzticību, ieceļot mani par Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku. Ar lielu atbildību es saņemu šo augsto pilnvarojumu pārstāvēt Latvijas valsts un tautas intereses Spānijas Karalistē.

Spānija neapšaubāmi ieņem arvien redzamāku vietu ne tikai Eiropas, bet visas pasaules saimē. Tā ir izpelnījusies augstu starptautisku prestižu ar savu nozīmīgo devumu Eiropas Savienības celtniecībā, ar savām iniciatīvām Tuvo Austrumu miera procesa un visa Vidusjūras reģiona stabilitātes veicināšanā, ar savu aktīvo ieguldījumu ANO miera uzturēšanas spēkos. Tās politiķi ieņem atbildīgus posteņus NATO, ES, RES, EDSO u.c. starptautiskajās organizācijās. Abpusēji izdevīgu attiecību pilnveidošana starp Latviju un Spāniju mums varētu būt izdevīga gan politikas, gan ekonomikas, gan demokrātijas attīstības jomā.

Pastāvīgi pieaug arī spāņu valodas loma pasaulē. Nozīmīgs ir fakts, ka spāņu valoda ir mātes valoda vairāk nekā 300 miljoniem šīs planētas iedzīvotāju. Pateicoties šim faktoram, Spānija kalpo Eiropai kā tilts uz Latīņamerikas valstīm, ar kurām to saista īpaši ciešas attiecības. Arī šeit Latvijai paveras plašs lauks auglīgai sadarbībai.

Domājot par šīsdienas politiskajām aktivitātēm, īpaši interesanta un noderīga Latvijai var būt Spānijas integrācijas pieredze Eiropas Savienībā. Latvijas starta punkts attiecībā uz ES šodien ir daudz līdzīgāks Spānijas starta punktam, kad tā uzsāka sarunas ar ES, nekā tas bija nesen uzņemtajām Skandināvijas valstīm un Austrijai.

Tieši Spānijas prezidentūras laikā Latvija iesniedza savu iestāšanās lūgumu Eiropas Savienībā. Spānijas parlaments bija viens no pirmajiem, kas ratificēja Latvijas un ES asociācijas līgumu.

Prezidenta kungs, vēlos vēlreiz pateikties jums par man izrādīto godu un uzticību un izteikt apņēmību šo uzticību attaisnot. Kā Latvijas vēstnieks Spānijas Karalistē es pielikšu visas pūles, lai tālāk attīstītu draudzīgās attiecības starp Latviju un Spāniju, veicinot politisko, ekonomisko un kultūras sadarbību un tuvinot latviešu un spāņu tautas.”

Valsts prezidenta preses dienests

un Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Ārlietu ministrijā —

ASV prezidenta palīgs

Vakar, 9.septembrī, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš tikās ar ASV prezidenta palīgu, Nacionālās drošības padomes Viduseiropas un Austrumeiropas lietu direktoru Stefenu Dž.Flanaganu (Stephen J.Flanagan) .

Atklātā un draudzīgā gaisotnē tika pārrunātas iespējas paplašināt Latvijas un ASV sadarbību. M.Riekstiņš un S.Flanagans lietišķi apsprieda Latvijas un ASV politiskos kontaktus, kā arī sadarbību iekšlietu, tieslietu, finansu un militārajā jomā. Puses augstu novērtēja ASV un Baltijas hartu, kas piešķirs jaunu nozīmību Latvijas un ASV attiecībām. M.Riekstiņš pauda gandarījumu par ASV ieinteresētību Baltijas reģiona jautājumos, pozitīvi novērtējot ASV dalību Baltija jūras valstu padomes (BJVP) ārlietu ministru konferencē Rīgā šī gada 2. un 3.jūlijā, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministru sanāksmē Bergena (Norvēģija) 3. un 4.septembrī.

Sarunas dalībnieki apmainījās viedokļiem par ES un NATO paplašināšanas gaitu, kā arī par citām Eiropas un reģiona aktualitātēm. ASV prezidenta palīgs norādīja, ka visām NATO kandidātvalstīm ir jāattīsta sadarbība un savietojamība ar NATO, kā arī jāapliecina apņemšanās sagatavot aizsardzības spēkus atbilstoši NATO kritērijiem.

M.Riekstiņš un S.Flanagans izvērtēja iespējas attīstīt sadarbību ar Krieviju, arī reģionālo projektu īstenošanā. M.Riekstiņš pozitīvi izteicās par neseno Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa sarunu ar Krievijas premjerministru Viktoru Černomirdinu, paužot cerību, ka tā dos svarīgu impulsu Latvijas un Krievijas attiecībās.

Sarunas dalībnieki aplūkoja Latvijas un ASV sadarbību starptautiskās organizācijās, kā arī kontaktus programmas “Partnerattiecības mieram” (PFP) sakarā.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!