• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc Ministru kabineta 26. augusta sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.1997., Nr. 212 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 26. augusta sēdes (turpinājums)

Vēl šajā numurā

27.08.1997., Nr. 212

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc Ministru kabineta

26.augusta sēdes

Izglītības un zinātnes ministra Jura Celmiņa,

finansu ministra Roberta Zīles

atbildes, skaidrojumi, komentāri

Preses konferencē pēc valdības sēdes Juris Celmiņš informēja žurnālistus par tiem jautājumiem, kas saistīti ar Izglītības un zinātnes ministrijas darbu un apspriesti Ministru kabineta sēdē. Viņš teica:

— Īpaši gandarīts esmu par vienu nolikumu, tas ir, par Ministru kabineta balvu par sasniegumiem starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs. Kā jau zināms, mūsu skolu audzēkņi visai bieži startē dažādās starptautiskajās olimpiādēs, panākumi arī ir labi. Tiek izcīnītas pirmās, otrās un trešās vietas tādos mācību priekšmetos kā matemātikā, informātikā, ķīmijā, fizikā. Tādējādi viņi apliecina, ka pedagogu vadībā spēj labi sagatavoties un piedalīties starptautiski atzītā kvalitātē. Šāda ideja par Ministru kabineta balvu mums radās, zinot, ka līdzīgas balvas tiek piešķirtas sportistiem. Ņemot vērā, ka šādi apbalvojumi ir stimulējuši sportistu sasniegumus, mēs ministrijā apspriedām un nolēmām, ka līdzīgas balvas varētu stimulēt arī skolēnu panākumus starptautiskajās olimpiādēs. Un tādā sakarībā tapa šāds lēmums, kurš paredz — balva skolēnam ir naudas summa, goda diploms un krūšu nozīme; pedagogam — naudas summa un goda diploms. Konkrēti par summām. Skolēnam neatkarīgi no vecuma par iegūto pirmo vietu noteikta balva — 1500 latu, par otro — 1000 latu, par trešo vietu — 700 latu. Par Atzinības rakstu — 500 latu. Pedagogiem balvu esam paredzējuši 500 latu, arī goda diplomu, ja skolēns, kura sagatavošanā šis pedagogs ir piedalījies, ieguvis pirmo, otro, trešo vietu vai Atzinības rakstu. Ja šī skolēna sagatavošanā olimpiādei piedalījušies vairāki skolotāji, tad šī summa starp viņiem tiek sadalīta vienlīdzīgi. Esam paredzējuši, ka balvu piešķir ar Ministru kabineta rīkojumu, kura projektu sagatavo Izglītības un zinātnes ministrija un ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc lēmuma pieņemšanas balvu pasniedz uzvarētājiem. Noteikumi stājas spēkā ar jaunā budžeta gadu, tas ir, ar 1998. gada 1. janvāri. Šis lēmums ir patīkams iepriecinājums gan skolēniem, gan pedagogiem, sagaidot 1. septembri. Gribu piebilst, ka Ministru kabinetā sagatavošanas stadijā ir lēmumprojekts par balvu piešķiršanu par sasniegumiem mācību priekšmetos starptautiskajās olimpiādēs šinī mācību gadā. Šis projekts vēl nav izskatīts, tāpēc par to informēsim žurnālistus, ja šāds lēmums tiks pieņemts.

Otrs jautājums, par ko ministrs runāja, bija nupat pieņemtie noteikumi par augstskolu un zinātnisko iestāžu integrācijas līgumu noslēgšanu. Praksē jau ieviesta politika sekmēt zinātnes un augstskolu integrāciju, lai augstskolās vairāk strādātu tādi pasniedzēji, kas nodarbojas arī ar zinātni un spēj savas zināšanas un ieinteresētību par zinātni nodot saviem studentiem.

— Tajā pašā laikā gribam panākt, lai arī tie pasniedzēji, kuri vairāk nodarbojas ar teorētiskajiem jautājumiem, lasa lekcijas, interesētos par zinātnes sasniegumiem un nemitīgi papildinātu savas zināšanas, — atzīmēja J. Celmiņš. Pieņemtie Ministru kabineta noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek slēgti līgumi par zinātnisko iestāžu integrēšanos augstskolās. Tie paredz līgumu slēgšanu starp konkrētu zinātnisko iestādi un augstskolu. Un tas stājas spēkā pēc tam, kad to akceptējis attiecīgās augstskolas Senāts un apstiprinājis izglītības un zinātnes ministrs. Līgumā tiek paredzēta finansu un materiālo resursu izmantošana un pārvaldīšanas kārtība, uzdevumi studiju programmu īstenošanai, galvenie uzdevumi zinātniskajā pētniecībā un vēl citi. Šis process jau ir sācies. Atsevišķi līgumi, kā teica ministrs, apstiprināti.

Jautājums: — Vai no paredzētajām summām — naudas balvām — tiks atskaitīts ienākuma nodoklis?

J.Celmiņš: — Jautājums tiešām būtisks. Mēs bijām paredzējuši, ka minētās summas saņems pēc nodokļa atskaitīšanas. Bet, tā kā vairāki ministri iebilda un arī līdzšinējā prakse paredz, ka no piešķirtajām prēmijām jāmaksā ienākuma nodoklis, tad tā droši vien arī būs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!