• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV ebreju organizācijas pārstāvju delegācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.1997., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas sieviešu un vīriešu ststistiskais portrets

Vēl šajā numurā

19.08.1997., Nr. 207

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV ebreju organizācijas pārstāvju delegācija

Vakar mūsu valstī ieradās ASV ebreju organizācijas “Anti–Defamation League” (ADL — antiapmelošanas līga) misija — 27 šīs ietekmīgās ASV sabiedriskās organizācijas aktīvisti, kas savā Eiropas vizīšu laikā uzturēsies arī Austrijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Vizītes mērķis ir apmeklēt Latvijas ebreju organizācijas un iepazīties ar attieksmi pret ebreju kopienu, kā arī ar izglītības sistēmu mūsu valstī un stāvokli cilvēktiesību jomā Latvijā kopumā. ADL delegācijai paredzētas tikšanās ar Latvijas Republikas augstākajām politiskajām amatpersonām, kā arī ar Valsts cilvēktiesību biroja vadību. Vakar delegācija tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani un ārlietu ministru Valdi Birkavu.

Ietekmīgā ebreju organizācija ADL dibināta 1913. gadā, lai cīnītos pret antisemītismu un ebreju diskrimināciju. Jau gadu desmitiem ADL ir viena no aktīvākajām ASV cilvēktiesību aizstāvības organizācijām. ADL savu darbību īsteno ar plaši sazarotu reģionālo biroju tīklu. Organizācijas mērķis ir sekmēt harmoniskas attiecības starp dažādu reliģisko pārliecību un etnisko grupu cilvēkiem. Daudzo ADL aktivitāšu vidū ir arī cīņa pret terorismu, izmantojot šim mērķim legālus līdzekļus. Svarīga ADL darbības forma ir regulāras tikšanās ar ebreju kopienu vadītājiem un valstu politiskajiem līderiem visā pasaulē. ADL daudz pūļu veltī tam, lai saglabātu cilvēces atmiņā holokausta briesmas un tādējādi nepieļautu tā atkārtošanos.

Vakar sarunā ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani ADL sūtņi izteica pateicību par suverēnās Latvijas valsts konsekvento iestāšanos pret antisemītisma izpausmēm, kā arī atzinīgi novērtēja faktu, ka Latvijā ir īpaša valsts noteikta diena ebreju upuru piemiņai.

Savukārt, tiekoties ar ārlietu ministru Valdi Birkavu, ADL misija pozitīvi izteicās par Latvijas puses vēlmi risināt pirms Otrā pasaules kara Latvijā ebrejiem piederējušo īpašumu atgūšanas jautājumus.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

— pie Valsts prezidenta

Vakar, 18.augustā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar ASV ebreju organizācijas “Anti–Defamation League” (ADL) pārstāvjiem. Sarunas sākumā Valsts prezidents sveica šīs organizācijas pārstāvjus un izteica savu personisko atbalstu organizācijas darbības mērķiem — nepieļaut, lai jelkad vēsturē atkārtotos ebreju tautas traģēdija. G.Ulmanis aicināja viesus uz brīvu domu apmaiņu.

ADL pārstāvji sarunas ievadā sveica Latviju kā valsti, kas izvēlējusies demokrātijas ceļu, vienlaikus pievienojoties G.Ulmanim piešķirtā ASV Juristu asociācijas apbalvojuma pamatojumam par ieguldījumu tiesiskas valsts veidošanā. Viesi pateicās G.Ulmanim, kā arī Latvijas varas pārstāvjiem, kas allaž nosodījuši un iestājušies pret antisemītisma izpausmēm, kā arī aicināja Latvijas vadītājus nemainīt šo konsekvento attieksmi. “Mēs apsolām, ka attiecīgi novērtēsim jūsu veikumu,” teica ADL pārstāvji. ASV ebreju organizācijas pārstāvji izteica atzinību G.Ulmaņa paustajam holokausta vērtējumam Latvijā, kā arī tam, ka Latvijā ir īpaša valsts noteikta diena ebreju upuru piemiņai.

Viens no jautājumiem, ko sarunas gaitā vēlējās akcentēt viesi, bija saistīts ar ebreju sabiedrisko īpašumu atgūšanu Latvijā. “Mēs lūdzam, lai jūs šim jautājumam pievērstos ne tikai no juridiskā, bet arī no taisnīguma aspekta un izrādītu labu gribu to atrisināt,” sacīja ADL pārstāvji, īpaši uzsverot, ka Latvijā ieradušies kā draugi, kas ved sev līdzi smagu sāpju bagāžu par savas tautas ciešanām. G.Ulmanis atbildēja: “Mēs ar jums esam vienisprātis, ka nedrīkst pasaulē notikt tautu apspiešana, pazemošana, iznīcināšana. Es to uzskatu un uzskatīšu par vienu no savas politiskās darbības stūrakmeņiem. Vienlaikus savā darbā esmu centies akcentēt ne nacionālo, bet humāno aspektu, jo ikvienai tautai šajā valstī ir tiesības justies droši.” Valsts prezidents uzsvēra, ka ebreju kopienai Latvijā vienmēr bijusi liela loma — gan kultūrā un vēsturē, gan zinātnē un citās jomās.

Tikšanās noslēgumā viesi atzīmēja, ka ar gandarījumu sniegtu Latvijas Valsts prezidentam personīgi savu oficiālo atzinību par ieguldījumu ebreju un latviešu attiecību veidošanā un cilvēktiesību ievērošanā Latvijā. Šādai svinīgai ceremonijai organizācijas ADL pārstāvji nolēmuši īpaši aicināt G.Ulmani apmeklēt ADL mītni ASV. Šādas atzinības no ADL jau saņēmis VFR prezidents Romāns Hercogs un Dienvidāfrikas prezidents Frederiks de Klerks.

Valsts prezidenta preses dienests

Vēl par vizīti — 3.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!