• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2018. gada 6. septembra likums "Grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2018., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/op/2018/188.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par 10 516 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Zemei zem daudzdzīvokļu mājām jābūt tikai šo māju iedzīvotāju īpašumā" turpmāko virzību

Vēl šajā numurā

21.09.2018., Nr. 188

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 06.09.2018.

OP numurs: 2018/188.5

2018/188.5
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā

Izdarīt Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2005, 8. nr.; 2008, 15. nr.; 2009, 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 178. nr.; 2011, 93., 132. nr.; 2012, 75. nr.; 2015, 251. nr.; 2017, 36. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 3. pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Šā panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6. un 8. punktā minētajām fiziskajām personām ir tiesības pieprasīt juridisko palīdzību lietu kategorijās atbilstoši Civilprocesa likuma 82.1 pantā paredzētajiem tiesību uz pārstāvību izņēmumiem, ja šo personu ienākumi nepārsniedz valstī noteikto minimālās mēnešalgas apmēru, īpašuma stāvoklis ir atbilstošs juridiskās palīdzības piešķiršanai un tās ir samaksājušas iemaksu par juridiskās palīdzības saņemšanu. Ministru kabinets nosaka, kādos gadījumos šā panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6. un 8. punktā minēto personu īpašuma stāvoklis un ienākumu līmenis uzskatāms par atbilstošu juridiskās palīdzības piešķiršanai minētajās lietu kategorijās un šo personu izvērtēšanas kārtību."

2. Papildināt 5. pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Šā likuma 3. panta 2.1 daļā noteiktajā gadījumā persona veic iemaksu Juridiskās palīdzības administrācijas pamatbudžeta kontā par juridiskās palīdzības saņemšanu. Iemaksas par juridiskās palīdzības saņemšanu apmēru un tās samaksas un atmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets."

3. 6. pantā:

papildināt 8. un 9. punktu ar vārdiem "izņemot gadījumu, kad juridiskās palīdzības sniegšana ir nepieciešama Satversmes tiesas procesā";

papildināt pantu ar 18. punktu šādā redakcijā:

"18) personai nav iestājušies šā likuma 9.1 panta pirmajā daļā noteiktie juridiskās palīdzības saņemšanas nosacījumi."

4. Papildināt 8. panta 1. punktu ar vārdiem "un administrēt personu iemaksas juridiskās palīdzības saņemšanai".

5. Papildināt likumu ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

"III1 nodaļa
Juridiskā palīdzība Satversmes tiesas procesā

9.1 pants. Juridiskās palīdzības sniegšana Satversmes tiesas procesā

(l) Valsts nodrošina juridisko palīdzību Satversmes tiesas procesā personai, pēc kuras konstitucionālās sūdzības Satversmes tiesa ir pieņēmusi lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu, kā šā lēmuma vienīgo pamatu norādot juridiskā pamatojuma neesību vai tā acīmredzamu nepietiekamību prasījuma apmierināšanai.

(2) Iesniegumu par juridisko palīdzību Satversmes tiesas procesā persona var iesniegt ne vēlāk kā divus mēnešus pirms konstitucionālās sūdzības iesniegšanai noteiktā termiņa beigām.

9.2 pants. Juridiskās palīdzības veidi Satversmes tiesas procesā

Satversmes tiesas procesā valsts nodrošina:

l) juridiskās konsultācijas;

2) procesuālo dokumentu sagatavošanu;

3) juridiskās palīdzības sniegšanu tiesas sēdē."

6. Aizstāt 22. panta pirmās daļas 3. punktā vārdus "īpašo situāciju, vai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izdoto dokumentu (izziņu), kas apliecina personas atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam" ar vārdiem "atbilstību juridiskās palīdzības saņemšanai".

7. Papildināt likumu ar 23.1 pantu šādā redakcijā:

"23.1 pants. Kārtība, kādā izskata iesniegumu par juridisko palīdzību lietās, kurās pārstāvis, skatot lietu pēc būtības, var būt tikai advokāts

(1) Juridiskās palīdzības administrācija mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par juridisko palīdzību vai iesniegums par turpmāko juridisko palīdzību, ja persona to pieprasa šā likuma 3. panta 2.1 daļā minētajā gadījumā, izvērtē juridiskās palīdzības sniegšanas nepieciešamību un apjomu un pieņem lēmumu par juridiskās palīdzības piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

(2) Ja Juridiskās palīdzības administrācija konstatē, ka lēmuma pieņemšanai ir nepieciešama papildu informācija, tā 14 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas pieprasa papildu informāciju juridiskās palīdzības pieprasītājam un, ja nepieciešams, juridiskās palīdzības sniedzējam, valsts un pašvaldību iestādēm un informē par to juridiskās palīdzības pieprasītāju.

(3) Juridiskās palīdzības administrācija lēmumā par juridiskās palīdzības piešķiršanu norāda piešķirtās juridiskās palīdzības apjomu un laiku, līdz kuram jāveic iemaksa par juridiskās palīdzības saņemšanu.

(4) Ja iemaksa par juridiskās palīdzības saņemšanu ir saņemta, Juridiskās palīdzības administrācija septiņu dienu laikā sagatavo norīkojumu juridiskās palīdzības sniedzējam. Ja iemaksa par juridiskās palīdzības saņemšanu netiek saņemta, Juridiskās palīdzības administrācija pieņem lēmumu par piešķirtās juridiskās palīdzības pārtraukšanu atbilstoši šā likuma 33. panta septītajā daļā noteiktajam.

(5) Iesnieguma izskatīšanā piemēro šā likuma 23. panta trešās, ceturtās, piektās, septītās un astotās daļas nosacījumus."

8. Izslēgt 26. panta otrajā daļā vārdu "Senāta".

9. Papildināt 33. panta septīto daļu ar 8. punktu šādā redakcijā:

"8) persona nav samaksājusi iemaksu par juridiskās palīdzības saņemšanu šajā likumā noteiktajā gadījumā un kārtībā."

10. 35. pantā:

aizstāt pirmajā daļā skaitļus un vārdus "34. panta pirmās daļas 1., 2. un 3. punktā" ar skaitli un vārdu "34. pantā";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Lēmumā par to izdevumu samaksu, kuri saistīti ar juridiskās palīdzības sniegšanu, Juridiskās palīdzības administrācija norāda atmaksājamo izdevumu summu un valsts budžeta kontu, kurā tā ieskaitāma, kā arī brīdinājumu par lēmuma piespiedu izpildi.";

izteikt septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Ja persona šā panta pirmajā daļā noteikto lēmumu neizpilda un labprātīgi nesamaksā ar juridisko palīdzību saistītos izdevumus, Juridiskās palīdzības administrācija lēmumu par to izdevumu samaksu, kuri saistīti ar juridiskās palīdzības sniegšanu, nodod piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Ja atmaksājamo izdevumu summas samaksa tiek sadalīta termiņos, par labprātīgas izpildes termiņu uzskatāms atmaksas beigu datums vai kārtējā maksājuma neizpildes datums atbilstoši atmaksas grafikam."

Likums stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2018. gada 6. septembrī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2018. gada 21. septembrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!