• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Briseles projekts - Latvijas lauksaimniecības produkcijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.07.1997., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kancelejas ierēdņu pieredzes veidošanu

Vēl šajā numurā

24.07.1997., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Briseles projekts — Latvijas lauksaimniecības produkcijai

Vakar, 23. jūlijā, Zemkopības ministrijā bija ieradies Briseles reģiona Ārējās tirdzniecības nodaļas pārstāvis Pjērs Renjē ( Pierre Reniers) , lai uzsāktu sarunas par starpreģionālā projekta izstrādāšanu starp Briseles, Rīgas un Rīgas rajona pašvaldību, un tā ietvaros notiks sadarbība starp mazajiem un vidējiem lauksaimniecības produktu pārstrādes uzņēmumiem. Ierosme izveidot šo starpreģionālo projektu nākusi no Briseles reģiona ārējās tirdzniecības ministra, lai palīdzētu tām valstīm, kuras ir izteikušas vēlēšanos integrēties Eiropas Savienībā. Projektam paredzēts finansējums 100 000 ekiju vērtībā, no kura 80 procentus segs Brisele (šo summu atvēlējis ES budžets), bet 20 procentus — Rīga.

Zemkopības ministrija uz sarunām ar Pjēru Renjē uzaicināja piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību “Mālpils piensaimnieks” (piena pārstrāde), SIA “Bulls” (gaļas pārstrāde) un SIA “Spilve” (augļu un dārzeņu pārstrāde) , kā arī Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības, Latvijas Gaļas ražotāju un gaļas pārstrādātāju asociācijas un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvjus. Briseles lūgums ir, lai šajā projektā piedalās arī Latvijas nozaru asociācijas, jo no viņu puses līdzdarbosies Uzņēmēju asociācija.

Kā “LV” pastāstīja Zemkopības ministrijas Produkcijas kvalitātes vadības departamenta Kvalitātes sistēmas koordinācijas nodaļas vadītājas vietniece Irēna Sviķe, projekta nosaukums ir “Mazo un vidējo uzņēmumu produkcijas iziešana Eiropas tirgū”, un tā realizācija paredzēta trīs fāzēs: iepakojuma kvalitātes un higiēnas prasības un likumdošana, uzņēmēju zināšanu papildināšana un kopuzņēmumu veidošana. Pati svarīgākā projekta fāze ir tieši uzņēmēju izglītošana. Projekts paredzēts diviem gadiem.

Zemkopības ministrijas Integrācijas un ārējo sakaru departamenta Starptautisko attiecību nodaļas vecākā referente Inese Millere pastāstīja, ka šis projekts ietilpst Eiropas Savienības programmā “ECOS–OUVERTURE”, kas reglamentē sadarbības kritērijus. Projektus paredzēts veidot ar valstīm, kuras uzsākušas ceļu uz ES, bet pagaidām vēl neatbilst nepieciešamajām uzņemšanas prasībām. Palīdzību aprīkojuma iegādei projekts neparedz. Taču gadījumā, ja sadarbība būs ļoti veiksmīga un tiks izveidoti eksperimentālie uzņēmumi, tad varētu būt doma arī par palīdzību ne tikai zināšanu apguvē vien, īpaši, ja būs nepieciešams izveidot specifiskas kvalititātes noteikšanas laboratorijas. Taču uzsvars ir likts tieši uz speciālistu apmācību.

Latvijas uzņēmēji sarunās izteica viedokli, ka vajadzīgas jaunas tehnoloģijas, attīrīšanas sistēmu sakārtošana, produkcijas kvalitātes laboratoriju aprīkojums atbilstoši Eiropas Savienības prasībām. Šie jautājumi būs Latvijas puses kompetencē, jo materiālo lietu iegādei finansējums projekta ietvaros nav paredzēts. Uzņēmumu speciālistus interesē tieši praktiskā zināšanu apguve jeb stažēšanās Briseles lauksaimniecības produktu pārstrādes ražotnēs, ne tikai teorētiskais “know–how” — speciālās profesionālās informācijas apguves — kurss.

Šodien Pjēram Renjē paredzēta vizīte Rīgas Domē un Rīgas rajona pašvaldībā.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības nozares

redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!