• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2017. gada 7. decembra likums "Grozījumi Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2017., Nr. 253 https://www.vestnesis.lv/op/2017/253.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā

Vēl šajā numurā

20.12.2017., Nr. 253

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 07.12.2017.

OP numurs: 2017/253.4

2017/253.4
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā

Izdarīt Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā (Latvijas Vēstnesis, 2015, 222. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1. panta pirmās daļas 10. punkta pirmo teikumu pēc vārdiem "Eiropas komercsabiedrība" ar vārdiem "vai cita ārvalstī reģistrēta komercsabiedrība".

2. Aizstāt 3. panta septītajā daļā vārdus "valsts kapitālsabiedrība" ar vārdu "kapitālsabiedrība" un vārdus "liela kapitālsabiedrība" — ar vārdiem "liela sabiedrība".

3. 5. pantā:

izteikt sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Ja sabiedrība divus pārskata gadus pēc kārtas (gan kārtējā, gan iepriekšējā pārskata gadā) bilances datumā nepārsniedz divas no šā panta otrajā, trešajā vai ceturtajā daļā minēto kritēriju robežvērtībām, tā iegūst tiesības savā gada pārskatā sniegt minimālo informācijas apjomu, kāds šajā likumā noteikts konkrētajai sabiedrību kategorijai, kuras rādītājus tā nepārsniedz, kā arī iegūst tiesības piemērot minētajai kategorijai šajā likumā paredzētos atvieglojumus vai atbrīvojumus. Sabiedrība šīs tiesības zaudē, ja turpmākajos pārskata gados tā pārsniedz minētās robežvērtības un tas atkārtojas divus pārskata gadus pēc kārtas. Ja sabiedrības saimnieciskās darbības rādītāji pa gadiem svārstās un tā katru pārskata gadu atbilst citai sabiedrību kategorijai, attiecīgā sabiedrība gada pārskata sagatavošanā ievēro augstākai sabiedrību kategorijai (ja salīdzina kategoriju, kurai tā atbilst kārtējā pārskata gadā, ar to, kurai tā atbilda iepriekšējā pārskata gadā) paredzētos noteikumus.";

papildināt pantu ar septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Jaunizveidota sabiedrība un individuālais uzņēmums, zemnieka un zvejnieka saimniecība, kas pārskata gadā kļūst par šā likuma subjektu, ja bilances datumā tā nepārsniedz divas no šā panta otrajā, trešajā vai ceturtajā daļā minēto kritēriju robežvērtībām, ir tiesīga savā pirmajā gada pārskatā sniegt minimālo informācijas apjomu, kāds šajā likumā noteikts tai sabiedrību kategorijai, kuras rādītājus tā nepārsniedz, kā arī ir tiesīga piemērot minētajai kategorijai šajā likumā paredzētos atvieglojumus vai atbrīvojumus."

4. 6. pantā:

izslēgt piektās daļas pēdējo teikumu;

aizstāt sestajā daļā vārdus "Koncerna mātes sabiedrība" ar vārdiem "Pārskata gadā izveidota (jauna) koncerna mātes sabiedrība".

5. Papildināt 11. pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Sabiedrība, kura finanšu pārskatu sagatavo atbilstoši starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, sagatavojot attiecīgo finanšu pārskata sastāvdaļu, attiecīgās shēmas ietvaros ir tiesīga ar arābu cipariem apzīmētos posteņus sadalīt sīkāk vai pievienot jaunu attiecīgi ar arābu ciparu vai ar burtu apzīmētu posteni, ja šāda posteņa norādīšanu attiecīgajā finanšu pārskata sastāvdaļā paredz konkrēta starptautiskā grāmatvedības standarta prasība vai tas nepieciešams skaidra un patiesa priekšstata sniegšanai un ja minētā posteņa saturs nav ietverts kādā no attiecīgās shēmas posteņiem. Sabiedrībai, kura finanšu pārskatu sagatavo atbilstoši šā likuma noteikumiem, sagatavojot attiecīgo finanšu pārskata sastāvdaļu, attiecīgās shēmas ietvaros ir atļauts ar arābu cipariem apzīmētos posteņus sadalīt sīkāk vai pievienot jaunu attiecīgi ar arābu ciparu vai ar burtu apzīmētu posteni, ja tas nepieciešams skaidra un patiesa priekšstata sniegšanai un ja minētā posteņa saturs nav ietverts kādā no attiecīgās shēmas posteņiem."

6. Papildināt 14. panta trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Sabiedrība ir tiesīga peļņas vai zaudējumu aprēķinā norādīt neto vērtībā arī gūto peļņu vai radušos zaudējumus no ārvalstu valūtas kursu svārstībām, kurus aprēķina kā starpību starp ieņēmumiem un izdevumiem, kas radušies pārskata gadā ārvalstu valūtas kursu svārstību dēļ."

7. Papildināt 15. panta trešo daļu ar vārdiem "kā arī nosaka gadījumus, kad finanšu pārskatu vai konsolidēto finanšu pārskatu (ja tāds ir), vai kādu tā sastāvdaļu iesniedz kā elektronisku kopiju".

8. Izteikt 34. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezervi samazina, ja pārvērtētais pamatlīdzekļu objekts ir atsavināts, likvidēts vai tā vērtības palielināšanai vairs nav pamata. Sabiedrība ir tiesīga samazināt pārvērtēšanas rezervi arī tad, ja tā aprēķina pārvērtētā pamatlīdzekļu objekta ikgadējo nolietojumu. Pārvērtēšanas rezerves samazinājumu ietver peļņas vai zaudējumu aprēķinā kā ieņēmumus tajā pārskata gadā, kurā šāds samazinājums veikts."

9. Aizstāt 53. panta pirmās daļas 2. punktā vārdus un skaitli "ja nav izmantota šā likuma 23. panta trešajā daļā paredzētā izvēles iespēja piemērot vērtības samazināšanu" ar vārdiem un skaitli "ja nav veikta šā likuma 23. panta trešajā daļā noteiktā vērtības samazināšana".

10. 97. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārda "norakstu" ar vārdiem "vai elektronisku kopiju (ja tas noteikts normatīvajos aktos par sabiedrību sagatavoto finanšu pārskatu vai konsolidēto finanšu pārskatu elektroniskā noraksta formu iesniegšanai Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā)";

izslēgt pirmajā daļā vārdus "dalībnieku sapulcē";

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Ja vadības ziņojums vai konsolidētais vadības ziņojums sagatavots papīra formā, to Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā iesniedz kā minētā ziņojuma elektronisku kopiju."

11. Papildināt pārejas noteikumus ar 7. un 8. punktu šādā redakcijā:

"7. Grozījums šā likuma 3. panta septītajā daļā attiecībā uz vārdu "valsts kapitālsabiedrība" aizstāšanu ar vārdu "kapitālsabiedrība" piemērojams gada pārskatiem, sākot ar 2018. pārskata gadu.

8. Šā likuma 11. panta trešā daļa ir attiecināma uz gada pārskatiem un konsolidētajiem gada pārskatiem, sākot ar 2018. pārskata gadu."

12. 1. pielikumā:

izteikt daļas "Ilgtermiņa ieguldījumi" II posteņu grupas nosaukumu šādā redakcijā:

"II. Pamatlīdzekļi, ieguldījuma īpašumi un bioloģiskie aktīvi:";

izteikt sadaļu "Bilances shēmas atsevišķu posteņu izmantošanas noteikumi" šādā redakcijā:

"Bilances shēmas atsevišķu posteņu izmantošanas noteikumi:

1. Posteni "ieguldījuma īpašumi", "bioloģiskie aktīvi", "Atliktā nodokļa aktīvi", "Pārdošanai turēti ilgtermiņa ieguldījumi" un "Atliktā nodokļa saistības", kā arī II posteņu grupas nosaukumā vārdus "ieguldījuma īpašumi un bioloģiskie aktīvi" izmanto tikai tāda sabiedrība, kura, piemērojot šā likuma 13. panta piektās daļas 2. punktu, saskaņā ar starptautiskajiem grāmatvedības standartiem atzīst, novērtē un atspoguļo finanšu pārskatā attiecīgi ieguldījuma īpašumus, bioloģiskos aktīvus, pārdošanai turētus ilgtermiņa ieguldījumus, atliktā nodokļa aktīvus vai atliktā nodokļa saistības.

2. Posteni "ārvalstu valūtu pārrēķināšanas rezerve" un posteni "Mazākumakcionāru līdzdalības daļa" izmanto tikai konsolidētajā gada pārskatā."

13. 6. pielikumā:

papildināt Pašu kapitāla izmaiņu pārskata shēmu pēc VI nodaļas ar VI1 nodaļu šādā redakcijā:

"VI.1 Mazākumakcionāru līdzdalības daļa";

papildināt pielikumu ar tekstu šādā redakcijā:

"Pašu kapitāla izmaiņu pārskata shēmas piemērošanas noteikums:

nodaļu "VI.1 Mazākumakcionāru līdzdalības daļa" izmanto tikai konsolidētajā gada pārskatā."

Likums Saeimā pieņemts 2017. gada 7. decembrī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2017. gada 20. decembrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!