• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1996., Nr. 207/208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Somijas sadarbības spēks - tirdzniecībā, investīcijās, līgumos, atbalstā

Vēl šajā numurā

03.12.1996., Nr. 207/208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Par Valsts kontroli likumsargājošo institūciju vidū

Beidzies seminārs par Valsts kontroles vietu likumsargājošo institūciju vidū.

Savus priekšlasījumus par Valsts kontroles darbības principiem, kompetences robežām, sadarbību ar citām likumsargājošām institūcijām lasīja valsts kontolieris Raits Černajs. Par iedzīvotājiem raksturīgākajām sūdzībām (dzīvokļu privatizācija, maiņa, komunālo pakalpojumu apmaksas jautājumi) stāstīja VK padomnieks Uldis Greiškalns, bet — raksturīgākajiem pārkāpumiem privatizācijas gaitā informēja departamenta direktors Indulis Šķibelis. Žurnālistiem bija iespēja uzzināt par VK un masu informācijas līdzekļu attiecībām tā saucamās “britu sistēmas valstīs”, par ko pastāstīja valsts kontroliera padomnieks Paulis Krūmiņš. Šajās valstīs par VK darbu prese tiek informēta tikai divas reizes gadā ar gada pārskata un Valsts kontroliera ziņojuma starpniecbu. Šādu atšķirību P.Krūmiņš izskaidroja ar dažādo ekonomisko procesu attīstības un demokrātijas pieredzi.

Valsts kontrolieris Raits Černajs kritiski raksturoja stāvokli likumu ievērošanas sfērā: “Valda tiesiskais nihilisms. Apzināti netiek ievēroti likumi, jo visi zina, ka par to neievērošanu nebūs nekādu sankciju. Piemēram, absolūtā vairākumā netiek ievērots likums par grāmatvedību, netiek iesniegti gada pārskati. Tas ir visa pamatā”.

Semināra beigu daļā notika diskusija starp žurnālistiem un Valsts kontroles darbiniekiem. Žurnāliste Rasma Maļinovska (TV un radio juridiskais dienests) mēģināja noskaidrot, kāpēc VK ziņojumiem, lēmumiem presē nav efektīva rezultāta. Kāpēc netiek radīts precedents, kad amatpersonas tiek sodītas par savu nelikumīgo vai bezatbildīgo rīcību. Diskusijas dalībnieki nespēja atrast atbildi uz šo jautājumu. Tas palika atklāts. No žurnālistu puses atskanēja priekšlikums rīkot šādas žurnālistu diskusijas biežāk, lai risinātu jautājumu, kā ietekmēt izpildvaru un likumdevēju varu, lai tā rēķinātos un ņemtu vērā Valsts kontroles ieteikumus.

Inga Baltiņa,

Valsts kontroles preses sekretāre

Par Satversmes tiesas sesto tiesnesi

Pagājušo ceturtdien, 28.novembrī, Saeima ar 53 balsīm par Satversmes tiesas tiesnesi ievēlēja Latvijas Republikas UNICEF Nacionālās komitejas izpilddirektori Anitu Ušacku. Viņa ir jau sestā Satversmes tiesnese. (Īsi biogrāfijas dati publicēti “LV” 20.11.96.) A.Ušackas kandidatūru izvirzīja Saeimas deputātu grupa: J.Kaksītis, A.Endziņš, J.Mauliņš, I.Bišers, Ģ.V.Kristovskis, A.Panteļējevs, V.Kalnbērzs, A.Kiršteins, J.Lagzdiņš un I.Bērziņš.

Anitai Ušackai ir 30 publikācijas dažādos tiesību jautājumos. Viņa piedalījusies zinātniskajās konferencēs un semināros Latvijā, Lietuvā, Krievijā, ASV, Vācijā un Francijā. 1993.gadā piedalījusies Eiropas Padomes Juridiskās sadarbības komitejas administratīvo tiesību projekta izstrādāšanas grupā. Anita Ušacka papildinājusi zināšanas, stažējoties Starptautiskajā Cilvēktiesību institūtā Strasbūrā, dažādās ASV universitātēs, kā arī Vācijā, Ungārijā un citur. Pārvalda latviešu, krievu un angļu valodu. Ģimenes stāvoklis: precējusies, audzina piecpadsmitgadīgu dēlu. "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!