• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Somijas sadarbības spēks - tirdzniecībā, investīcijās, līgumos, atbalstā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1996., Nr. 207/208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Vēl šajā numurā

03.12.1996., Nr. 207/208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Somijas sadarbības spēks - tirdzniecībā, investīcijās, līgumos, atbalstā

Darba vizītē Rīgā — Somijas premjerministrs Pāvo Tapio Liponens. Vakar, 2.decembrī

Somijas premjerministrs Pāvo Tapio Liponens Latvijas Ministru Prezidenta Andra Šķēles viesis Latvijas Valdības namā.

Pirms Latvijas Ministru prezidenta Andra Šķēles un Somijas premjerministrs Pāvo Tapio Liponena sarunām;

Somijas premjerministra Pāvo Tapio Liponens - Latvijas Valsts prezidenta pienākumu izpildītāja, Saeimas priekšsēdētāja Alfrēda Čepāņa viesis

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 2.decembrī, viesojoties mūsu valstī, Somijas Republikas premjerministrs Pāvo Tapio Liponens darba vizītē ieradās pie Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Alfreda Čepāņa.

Atzinīgi novērtējot abu valstu starpparlamentāro, starpvaldību un ekonomisko sakaru dinamiku, puses apmainījās ar viedokļiem par to, kas būtu darāms, lai veicinātu šo abpusēji izdevīgo sadarbību.

Sarunas gaitā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas ceļu uz Eiropas Savienību un tuvināšanos NATO, īpaši uzsverot nepieciešamību nokārtot robežjautājumu ar Krieviju. Somijas valdības vadītājs apliecināja cieņu Latvijas izvēlei un atzīmēja, ka Somija, pati negatavodamās iestāties Ziemeļatlantiskajā blokā, sadarbojas ar to un piešķir visnotaļ nopietnu uzmanību savas valsts aizsardzības spējām. P.Liponens ar sapratni uztvēra A.Čepāņa izteikto lūgumu sniegt Latvijas pusei tehnisko palīdzību austrumu robežas nostiprināšanā un izteica gatavību palīdzēt Latvijai pārņemt Somijas pieredzi.

Draudzīgā gaisotnē tika pieminēts minoritāšu stāvoklis mūsu valstī, atzīmēti Latvijas sasniegumi likumdošanā un izteikta abu pušu norūpētība par politiskās situācijas attīstību Baltkrievijā.

Tikšanās noslēgumā P.Liponens un A.Čepānis izteica gandarījumu par to kopības garu, kas valda abu valstu attiecībās un kas guva vēl vienu apstiprinājumu arī šajā reizē.

Saeimas preses dienests

Vakar, 2.decembrī, notika LR Ministru prezidenta Andra Šķēles tikšanās ar Somijas Republikas premjerministru Pāvo Tapio Liponenu, kurš Latvijā ieradies vienas dienā darba vizītē. Sarunu sākumā abu valstu valdību vadītāji pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar ES paplašināšanās procesu. A.Šķēle uzsvēra, ka sarunas par iestāšanos ES jāuzsāk vienlaikus ar pārējām ES asociētajām dalībvalstīm. P.Liponens atbalstīja Latvijas pausto nostāju un uzsvēra, ka par pamatu jāpieņem jaunu ES dalībvalstu uzņemšanas objektīvi kritēriji.

Sarunas gaitā valdību vadītāji pievērsās drošības jautājumiem. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvija paralēli vēlmei iestāties ES apliecina arī vēlmi iestāties NATO. Somijas premjerministrs piebilda, ka Somija nav NATO dalībvalsts un tādējādi nevar ietekmēt NATO lēmumu pieņemšanu, bet Somija respektē citu valstu drošības politikas izvēli. Somijas politika ir virzīta sadarbībai ar NATO, tā piedalās programmas “Partnerattiecības mieram” ietvaros.

Tika pārrunātas Latvijas un Krievijas attiecības, kā arī iespējas atrisināt abu valstu robežjautājumu. Ministru prezidents izklāstīja Latvijas valdības nostāju šajā jautājumā.

Somijas premjerministrs izteica gandarījumu, ka ANO Ģenerālās Asamblejas komiteja pārtrauca izskatīt cilvēktiesību jautājumu Latvijā.

Tikšanās laikā A.Šķēle informēja par robežapsardzības reformas gaitu Latvijā, izsakot cerību, ka Robežapsardzības spēku pāreja no Aizsardzības ministrijas pakļautības Iekšlietu ministrijā sekmēs robežu sakārtošanas un robežsistēmas pilnveidošanas jautājumus. Pēc Robežapsardzības spēku nodošanas Iekšlietu ministrijas pakļautībā paredzama ārvalstu, tajā skaitā Somijas, palīdzības saņemšana.

Ministru prezidents pauda Latvijas interesi par bezvīzu režīma ieviešanu ar Somiju. Somijas premjerministrs atzina, ka bezvīzu režīma ieviešanai ir jāveido juridiskā bāze, jo parakstītais līgums “LR valdības un Somijas Republikas valdības līgums par tādu personu atpakaļuzņemšanu, kuras ieceļo un uzturas nelikumīgi” ir tā būtiska sastāvdaļa. Lai realizētu bezvīzu režīmu starp Somiju un Latviju, nepieciešams atrisināt tehniskās prasības, kuras nodrošinātu LR pasu drošību un uzskaiti.

Abu valstu valdību vadītāji pārrunāja ekonomiskās sadarbības jautājumus, jo Somija ir trešā lielālā Latvijas tirdzniecības partnere. A.Šķēle uzsvēra, ka bezvīzu režīma ieviešana sekmētu tālāku ekonomiskās sadarbības attīstību. Ministru prezidents izteica gandarījumu par vairāku lielu Somijas uzņēmumu veiksmīgu darbību Latvijā. Lai informētu par ekonomisko vidi un investīciju iespējām Latvijā 1997.gada martā, Helsinkos Somijas uzņēmējiem tiks organizēts seminārs, kura darbā piedalīsies Latvijas valdības pārstāvji. A.Šķēle aicināja arī Somijas valdību atbalstīt šī pasākuma organizēšanu.

Sarunu nobeigumā abu valstu valdību pārstāvji pārrunāja atsevišķu Somijas investīciju projektu realizāciju Latvijā.

Valdības preses departaments

Preses konferencē

Tikko vakar bija parakstīts Latvijas Republikas un Somijas Republikas valdības līgums par tādu personu atpakaļuzņemšanu, kuras ieceļo un uzturas valstī nelikumīgi (skat. — 3.lpp.), notika preses konference ar abu premjeru piedalīšanos tajā. Vispirms abi valdības galvas izteica savu vērtējumu par notikušajām pāris stundu ilgajām sarunām.

Pāvo Liponens: — Šī ir mana pirmā vizīte Latvijā. Taču ar Šķēles kungu es esmu ticies arī iepriekš. Šorīt mēs apspriedām vairākus divpusējus un starptautiskus jautājumus. Somija noteikti atbalsta Latvijas vēlēšanos iestāties Eiropas Savienībā. Tajā pašā laikā Somija uzskata, ka visām potenciālajām dalībvalstīm vajadzētu iestāties Eiropas Savienībā vienlaikus.

Kas attiecas uz drošības jautājumiem, Somija nav tieši iekļauta NATO paplašināšanās idejā. Taču mēs atbalstām katras valsts brīvprātīgu izvēli drošības jautājumos.

Andris Šķēle: — Man ir liels prieks par to, ka mūsu sarunu laikā valdīja labas un koleģiālas attiecības. Arī par to, ka Somijas premjeram bija radusies iespēja apmeklēt Rīgu, par ko jau bijām vienojušies janvārī.

Mums Somija ir ļoti nozīmīga partnervalsts. 1995.gadā tā bija galvenā valsts, ar ko mēs tirgojāmies. Arī investīciju ziņā Somijas labie darbi un labā slava ir izpelnījusies atzinību.

Somijas premjerministra P.T.Liponena darba vizītes pašai “somiskākajai” daļai — vēstniecības ēkas oficiālajai atklāšanai bija veltītā īsās decembra dienas pēcpusdiena. No šaurajām telpām Vecrīgā vēstniecība tagad ir pārcēlusies pašu somu rūpīgi un mūsdienīgi pārbūvētajā Kalpaka bulvāra namā.

Lai Somijas vēstniecības darbiniekiem jaunajās telpās arvien daudz sekmīga darba, Latvijas un Somijas attiecības paplašinot un nostiprinot!

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!