• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ēģiptes Arābu Republikas pilnvarotais pārstāvis Latvijā(turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.1996., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - 19. burtnīca

Vēl šajā numurā

27.11.1996., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Ēģiptes Arābu Republikas pilnvarotais pārstāvis Latvijā

Muhameds Samehs Abdels Hakims Derars (Mohamed Sameh Abdel Hakim Derar) Akreditācijā pie Valsts prezidenta

Turpinājums no 1.lpp.

Mūsu valstīm ir kopīgi cēli mērķi — miers un drošība pasaulē, nabadzības izskaušana un ekonomikas attīstība, brīva tirdzniecība, kas visiem dod vienādas tiesības, un mūsu tautu sadarbība, kas vērsta uz ciešāku saikņu un attiecību attīstību starp vienkāršiem cilvēkiem. Tāpēc mēs raugāmies uz Latviju ar cieņu un uztveram to kā partneri globālo jautājumu risināšanai divpusējo attiecību līmenī, kā arī daudzpusējo un starptautisko attiecību līmeņos.

Prezidenta kungs!

Es gribētu nodot Jums siltus sveicienus personīgi no Viņa ekselence prezidenta Mubaraka, vēlot Jūsu ekselencei laimi un labklājību un Latvijas tautai turpmāku uzplaukumu un panākumus.

Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis atbildes uzrunā Ēģiptes Arābu Republikas vēstniekam sacīja:

— Jūsu ekselence, vēlos Jūs sveikt kā Ēģiptes Arābu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā. Esam pārliecināti, ka Ēģiptes vēstnieka akreditācija Latvijā turpinās veiksmīgi uzsākto sadarbību starp mūsu valstīm un tautām. Plašākam Latvijas un Ēģiptes kopdarbam ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi. Latvijas un Ēģiptes attiecību savstarpēji labvēlīgais raksturojums dod iespējas paplašinātai politiskai, ekonomiskai, kultūras un tūrisma sadarbībai.

Latvija ir pieņēmusi politisku lēmumu atvērt savu pārstāvniecību Ēģiptē. Tas neapšaubāmi būs ļoti nozīmīgs solis, kas veicinās mūsu attiecību veiksmīgu tālāko attīstību.

Latvijas ārpolitiskās prioritātes ir skaidri noteiktas — valsts drošības un tautas labklājības veicināšana. Ātrai Latvijas integrācijai mūsdienu Eiropas un pasaules struktūrās nav alternatīvas. Dalība Eiropas Savienībā un NATO ir saistīta ar Latvijas valsts un tautas izdzīvošanu. Tā ir virzība uz stabilitāti reģionā un Eiropā. Nākotnes drošības arhitektūras pamatā ir Eiropas un transatlantisko drošības struktūru paplašināšana.

Latvija uzmanīgi un ar izpratni seko miera procesam Tuvajos Austrumos. Miera procesa sekmīgai attīstībai šajā reģionā ir globāla nozīme. Latvija augstu novērtē Ēģiptes būtisko ieguldījumu šajos miera un stabilitātes meklējumos. Miers un savstarpējā uzticēšanās ir ceļš uz sapratni un stabilitāti Tuvajos Austrumos.

Vēlu veiksmi, darbu sākot! Mūsu valstīm un tautām jāveido ciešas draudzības un savstarpējās sadarbības saites.

Pēc oficiālās akreditācijas ceremonijas notikušajā sarunā Valsts prezidents un vēstnieks pieskārās vairākiem jautājumiem saistībā ar nākotnes sadarbības perspektīvu starp abām valstīm. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka pastāv daudzas nozares, kurās Latvija un Ēģipte būtu ieinteresētas savstarpēji sadarboties, īpaši uzsverot iespēju veidot ciešus kontaktus un dalīties pieredzē kuģniecības un zivsaimniecības jomā.

Prezidents izteica gandarījumu par Ēģiptes atbalstu Latvijas uzņemšanai ECOSOC, kam sekoja vēstnieka paustā cerība, ka starptautiskajā arēnā Latvija un Ēģipte vienmēr strādās kopīgas sapratnes un atbalsta garā.

Ēģiptes Arābu Republikas vēstnieks Latvijā savas valsts prezidenta vārdā nodeva uzaicinājumu Latvijas Valsts prezidentam apmeklēt Ēģipti. Guntis Ulmanis pateicās par ielūgumu, paužot cerību, ka ĒAR prezidents Muhameds Hosni Mubaraks kādreiz apmeklēs Latviju, piebilstot, ka vizīšu apmaiņa būtu jauns pavērsiens Latvijas un Tuvo Austrumu attiecībās.

Nobeigumā Valsts prezidents atzina, ka ir patīkami apmainīties viedokļiem gan par Ēģiptes vēsturi, gan par Ēģiptes un Latvijas nākotni, novēlot vēstniekam veiksmi, uzsākot darbu jaunajā un atbildīgajā amatā.

Sarunai beidzoties, Samehs Derars, neraugoties uz ārkārtīgi lielo laika deficītu, laipni piekrita sniegt “Latvijas Vēstnesim” savu pirmo interviju mūsu valstī.

“Latvijas Vēstnesim”

— Jūsu ekselence, lūdzu pieņemiet arī Latvijas Republikas oficiālā laikraksta apsveikumu sakarā ar stāšanos šajā augstajā un atbildīgajā amatā!

— Es jums sirsnīgi pateicos!

— Kādi būs jūsu pirmie soļi, veicot Ēģiptes Arābu Republikas vēstnieka misiju Latvijā?

— Pirmās un galvenās rūpes būs sekmēt abu mūsu valstu attiecības ekonomikas un investīciju jomā. Kā zināt, jebkuras aktivitātes tieši šajos virzienos ir ārkārtīgi svarīgs starpvalstu sadarbības aspekts. Tieši šādas sadarbības rezultāti pēc tam jo iespaidīgi atbalsojas valstu labās politiskajās attiecībās. Es arī pievērsīšu lielu vērību informācijas sekmēšanai starp mūsu valstīm. Es esmu ļoti ieinteresēts, lai Latvijas tauta iegūtu iespējami plašāku un daudzveidīgāku informāciju par mūsu valsti, mūsu tautu. Lai viņi patiešām uzzinātu, ka tāda, lūk, ir Ēģipte, tāda tās vēsture, tāda tās kultūra un tāda tās šodienas seja. Tāpat ir ārkārtīgi sva rīgi, lai mani tautieši Ēģiptē uzzinātu pēc iespējas vairāk par Latviju un latviešiem. Lai viņi redzētu un saprastu, kāda brīnišķīga zeme ir Latvija. Visā pasaulē jau pats galvenais informācijas iegūšanas avots tagad ir televīzija. Acīmredzot šim potenciālas sadarbības virzienam mums jāveltī īpaša uzmanība.

— Kā uzņēmāt sava prezidenta lēmumu iecelt jūs par Ēģiptes vēstnieku tieši Latvijā?

— Vispirms es domāju, ka mūsu valsts ir atradusi patiešām labu risinājumu, kā organizēt savu vēstnieku darbu Baltijas valstīs. Es no Stokholmas, kur joprojām ir mana rezidence, tagad esmu akreditēts arī Latvijā. Mans kolēģis Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā tagad ir vēstnieks arī Lietuvā. Savukārt Ēģiptes vēstnieks Helsinkos tagad ir mūsu vēstnieks arī Igaunijā. Tāds ir risinājums līdz tam laikam, kad mūsu valsts nodibinās atsevišķas vēstniecības visās trīs Baltijas valstīs.

— Cik bieži mēs redzēsim jūs Rīgā?

— Ierados Rīgā tikai vakar. Labi, ka viesnīca “Hotel de Rome” atrodas pašā Rīgas centrā, tā man bija iespēja vairākas stundas staigāt pa jūsu pilsētu un pārliecināties, cik tā ir brīnišķīga. Es arī varēju skaidri redzēt, ka jūs savos piecos neatkarības gados esat patiešām daudz jau sasnieguši — tas redzams arī veikalu vitrīnās un bagātīgajā preču klāstā, kas tiek piedāvāts. Es patiešām centīšos šeit ierasties ne retāk kā reizi trīs vei četros mēnešos.

— Acīmredzot tad mums atradīsies arī vairāk laika daudz plašākai intervijai.

— Man tas būs ļoti patīkami.

Valsts prezidenta preses dienests.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Vizītē pie ekonomikas ministra

Iepazīšanās vizītē pie LR ekonomikas ministra Guntara Krasta bija ieradies Ēģiptes Arābu Republikas vēstnieks Latvijā Samehs Derars (Sameh Derar). Sarunas gaitā tika apspriestas iespējas aktivizēt abu valstu ekonomisko sadarbību.

Kā, tiekoties ar vēstnieku, uzsvēra ekonomikas ministrs, Latvija ir ieinteresēta tirdzniecisko attiecību paplašināšanā un attīstībā ar Ēģipti. Šī gada 9 mēnešos Latvija uz Ēģipti eksportēja preces par 7161,5 tūkstošiem latu, savukārt importēja preces tikai par 9,9 tūkstošiem latu. Svarīgākās preces Latvijas eksportā bija parastie metāli un to izstrādājumi, koksne un tās izstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, kā arī mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas.

1994.gadā Latvija un Ēģīpte parakstīja līgumu par ekonomisko, tehnisko un znātnisko sadarbību. Parafēti ir starpvaldību līgumi par investīciju veicināšanu un savstarpējo aizsardzību un par sadarbību tūrisma jomā.

Vēstnieks sarunā ar Guntaru Krastu intersējās, kādas pašlaik ir galvenās problēmas Latvijas ekonomikā, kas tiek darīts, lai rūpniecības restrukturizācijā piesaistītu ārvalstu investorus, kā notiek mazo un vidējo uzņēmēju izglītošana.

Ieva Jākobsone,

EM preses sekretāre

Eģiptes Arābu Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Muhameds Samehs Abdels Hakims Derars iesniedz akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Latvija un Uzbekistāna: valstis un tautas: tālums un tuvums

Vakar, 26.novembrī, Latvijā ieradās Uzbekistānas Republikas Olij Mažlisa (parlamenta) delegācija tā priekšsēdētāja Erkina Halilova vadībā. Latvijas Republikas Saeimā tās priekšsēdētājs Alfreds Čepānis par godu viesiem rīkoja pusdienas. Draudzīgās un vaļsirdīgās sarunās tika pārrunāti abu valstu divpusējo attiecību jautājumi, uzsverot, ka pastāv visi priekšnosacījumi, lai Latvijas un Uzbekistānas sadarbības saites kļūtu ciešākas un noturīgākas.

Alfreds Čepānis un Erkins Halilovs izteica pārliecību, ka abu valstu savstarpējām attiecībām ir visnotaļ noteiktas attīstības perspektīvas.

Saeimas preses dienests

Uzbekistānas Olij Mažlisa delegācija kopā ar Saeimas priekšsedētāju Alfredu Čepāni un sekretāru Imantu Daudišu

Ieinteresētās un draudzīgās sarunās pie kopējā pusdienu galda...

... un vērīgi apskatot Saeimas darba telpas. Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Ratifikācijas rakstu apmaiņa

Vakar, 26.novembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs un ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers (Larry Napper) apmainijās ratifikācijas rakstiem “Līgumam par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību” Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Iespaidos par aizvadīto vizīti

Pie ārlietu ministra – Lielbritānijas vēstnieks

Pirmdien, 25.novembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma Lielbritānijas vēstnieku Latvijā Nikolasu Džeroldu (Nicholas Jarrold).

Sarunas laikā V.Birkavs pateicās un pauda patiesu gandarījumu par veiksmīgi organizēto Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizīti Lielbritānijā, kā arī izteica pārliecību, ka turpināsies abu valstu auglīgā sadarbība, kas pēc šīs vizītes ieguvusi jaunu stimulu. Abas puses bija vienisprātis, ka labi ievirzītais dialogs noteikti jāturpina uz abpusēji izdevīgiem pamatiem.

Tikšanās laikā Nikolass Džerolds informēja Valdi Birkavu par vizītes pirmajiem rezultātiem, kā arī vairākkārt uzsvēra, cik ļoti pēc nesenās vizītes ir paaugstinājusies Lielbritānijas sabiedrības, it sevišķi biznesa aprindu interese par Latviju.

Ārlietu ministrs ar gandarījumu atzina, ka Latvijas muitas darbu pozitīvi ietekmē Lielbritānijas firmas “Crown Agents” veiksmīgā darbība Latvijā.

Sarunas gaitā Latvijas un Lielbritānijas pārstāvji pārrunāja tematus, kas saistās ar sadarbību starptautiskās organizācijās un interesē abas puses.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!