• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2016. gada 8. decembra saistošie noteikumi Nr. 25 "Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2017., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/op/2017/4.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 26

Par pabalstu personu apliecinoša dokumenta noformēšanai

Vēl šajā numurā

04.01.2017., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 25

Pieņemts: 08.12.2016.

OP numurs: 2017/4.5

2017/4.5
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.25

Liepājā 2016.gada 8.decembrī (prot. Nr.15, 8.§)

Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 8.punktu un 43.panta trešo daļu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Liepājas pilsētas pašvaldības pabalsta aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem (turpmāk – pabalsts) apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "LIEPĀJAS PILSĒTAS BĀRIŅTIESA" (turpmāk – Liepājas bāriņtiesa) ir iecēlusi par aizgādni pilngadīgai personai, kurai tiesa ierobežojusi rīcībspēju un nodibinājusi aizgādnību, vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai, kurai nodibināta pagaidu aizgādnība (turpmāk – aizgādnībā esoša persona), un, ja:

2.1. aizgādnībā esošā persona ir deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā;

2.2. aizgādnībā esošas personas deklarētā pamata dzīvesvieta līdz ievietošanai ārpus Liepājas pilsētas administratīvās teritorijas esošajā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā (turpmāk – institūcija) vai ārstniecības iestādē ir bijusi Liepājas pilsētas administratīvā teritorija.

3. Liepājas bāriņtiesa, ieceļot aizgādni pilngadīgai personai, informē aizgādni par tiesībām saņemt pabalstu.

4. Pabalsta apmērs mēnesī par vienu aizgādnībā esošu personu neatkarīgi no aizgādnībā esošai personai iecelto aizgādņu skaita ir:

4.1. 40 euro;

4.2. 20 euro, ja aizgādnībā esoša persona dzīvo institūcijā vai ilgstoši (ilgāk par trim mēnešiem) atrodas ārstniecības iestādē.

5. Pabalstu piešķir un izmaksā Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "LIEPĀJAS PILSĒTAS DOMES SOCIĀLAIS DIENESTS" (turpmāk – Sociālais dienests).

II. PABALSTA PIEŠĶIRŠANAS UN IZMAKSĀŠANAS KĀRTĪBA

6. Pabalsta saņemšanai, aizgādnis Sociālajā dienestā uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz iesniegumu par pabalsta piešķiršanu.

7. Sociālais dienests mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

7.1. par pabalsta piešķiršanu;

7.2. par atteikumu piešķirt pabalstu, ja pabalsta pieprasītājam nav tiesību saņemt pabalstu, lēmumā norādot atteikuma pamatojumu un lēmuma apstrīdēšanas kārtību.

8. Ja aizgādnim ir tiesības saņemt pabalstu, to piešķir no dienas, kad aizgādnis iesniedzis iesniegumu par pabalsta piešķiršanu.

9. Pabalstu aizgādnim izmaksā reizi mēnesī par iepriekšējo mēnesi līdz nākamā mēneša 20.datumam, pārskaitot uz aizgādņa iesniegumā norādīto kredītiestādes norēķinu kontu vai izmaksā skaidrā naudā kredītiestādē.

10. Pabalstu par nepilnu mēnesi izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī un noteikumu 4.punktā noteiktā pabalsta apmēram.

11. Ja mainās noteikumu 2. un 4.punktā minētie nosacījumi, pabalsta apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam atbilstoši noteikumu 4.punktā noteiktā pabalsta apmēram.

12. Aizgādnim, kuram piešķirts pabalsts, ir pienākums triju darbdienu laikā rakstveidā informēt Sociālo dienestu, ja:

12.1. aizgādnībā esošā persona mainījusi pamata dzīvesvietu ārpus Liepājas pilsētas administratīvās teritorijas;

12.2. aizgādnībā esošā persona ievietota institūcijā vai ilgstoši (ilgāk par trim mēnešiem) atrodas ārstniecības iestādē;

12.3. aizgādnībā esošā persona atgriezusies dzīvesvietā no institūcijas vai ārstniecības iestādes;

12.4. aizgādnībā esošā persona mirusi.

13. Ja aizgādnis nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 12.punktā minētajiem apstākļiem, bet ir saņēmis pabalstu, aizgādnim ir pienākums nepamatoti saņemto pabalsta summu atmaksāt Sociālajam dienestam. Ja aizgādnis nepamatoti saņemto pabalsta summu Sociālā dienesta norādītajā termiņā neatmaksā labprātīgi, to normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piedzen tiesas ceļā.

14. Liepājas bāriņtiesa triju darbdienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu, ja aizgādnis līdz kārtējā gada 1.februārim nav iesniedzis Liepājas bāriņtiesā norēķinu par iepriekšējā gada aizgādnības pārvaldību. Sociālais dienests aiztur pabalsta izmaksu līdz brīdim, kad saņemta informācija no Liepājas bāriņtiesas par norēķina par aizgādnības pārvaldību saņemšanu. Ja aizgādnis norēķina par aizgādnības pārvaldību iesniegšanas termiņu kavējis trīs mēnešus, pabalsta izmaksu atsāk no dienas, kad iesniegts norēķins par aizgādnības pārvaldību, anulējot aizturēto pabalsta summu.

15. Pabalsta izmaksu pārtrauc vai izbeidz, ja:

15.1. aizgādnībā esoša persona mainījusi deklarēto dzīvesvietu ārpus Liepājas pilsētas administratīvās teritorijas, izņemot noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto gadījumu;

15.2. aizgādnis vai aizgādnībā esoša persona ir mirusi;

15.3. Liepājas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizgādņa atcelšanu, atstādināšanu vai atlaišanu no aizgādņa pienākumu pildīšanas;

15.4. tiesa aizgādnībā esošajai personai atcēlusi rīcībspējas ierobežojumu, izbeigusi pagaidu aizgādnību vai beidzies tiesas nolēmuma darbības termiņš par pagaidu aizgādnības nodibināšanu.

16. Liepājas bāriņtiesa triju darbdienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu par noteikumu 15.3.apakšpunktā minēto lēmumu pieņemšanu.

17. Pabalstu par mēnesi, kurā tā izmaksa pārtraukta vai izbeigta noteikumu 15.punktā minētajos gadījumos, izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī un noteikumu 4.punktā noteiktā pabalsta apmēram.

III. LĒMUMA APSTRĪDĒŠANAS UN PĀRSŪDZĒŠANAS KĀRTĪBA

18. Sociālā dienesta lēmumu var apstrīdēt Liepājas pilsētas domē.

19. Liepājas pilsētas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 

Saistošo noteikumu "Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Civillikuma 355.pantu aizgādņus pār pilngadīgajiem pēc tiesas sprieduma ieceļ attiecīgā bāriņtiesa. Bāriņtiesa par aizgādni var iecelt personas izraudzīto aizgādni, aizgādnībā nododamā laulāto vai kādu no tuvākajiem radiniekiem.
Par pienākumu pildīšanu aizgādņi nesaņem nekāda veida atlīdzību vai materiālu atbalstu ne no valsts, ne no pašvaldības. Ne visām personām, kurām ar tiesas nolēmumu ir ierobežota rīcībspēja garīga rakstura vai citu veselības traucējumu, vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai citu apreibinošu vielu pārmērīgas lietošanas dēļ, vai ir nodibināta pagaidu aizgādnība, ir laulātais vai cits tuvs radinieks vai arī iepriekš minētās personas nevar uzņemties aizgādņa pienākumus veselības vai citu iemeslu dēļ. LIEPĀJAS PILSĒTAS BĀRIŅTIESA (turpmāk – Liepājas bāriņtiesa) ir norādījusi, ka tieši materialā atbalsta trūkums dažkārt ir galvenais iemesls, kāpēc aizgādņi savus pienākumus pilda nepilnvērtīgi vai vispār nevēlas tos uzņemties. Liepājas bāriņtiesa ir saskārusies ar situācijām, ka personai nav iespējams iecelt aizgādni, jo neviens nevēlas šos pienākumus uzņemties, īpaši gadījumos, ja personai nav tuvu radinieku vai vispār nav radinieku. Liepājas bāriņtiesas uzraudzībā šobrīd ir 67 aizgādnības lietas, kur personai ar rīcībspējas ierobežojumiem ir iecelts ar Liepājas bāriņtiesas lēmumu (48 aizgādnībā esošas personas dzīvo savā dzīvesvietā, 19 aizgādnībā esošas personas dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās vai ilgstoši atrodas speciālizētā ārstbiecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem).
Lai motivētu personas uzņemties aizgādņa pienākumus un atbalstītu personas, kuras Liepājas bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādņiem pilngadīgai personai, apzinīgi pildīt savus pienākumus, ir nepieciešams ieviest jaunu pašvaldības materiālā atbalsta veidu – pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi paredz, ka:
– tiesības saņemt pabalstu būs personai, kuru Liepājas bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai (turpmāk – aizgādnībā esoša persona), ja aizgādnībā esošā persona ir deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā, vai aizgādnībā esošas personas deklarētā pamata dzīvesvieta līdz ievietošanai ārpus Liepājas pilsētas administratīvās teritorijas esošajā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai ārstniecības iestādē ir bijusi Liepājas pilsētas administratīvā teritorija;
– pabalsta apmērs ir 40 euro mēnesī, bet, ja aizgādnībā esoša persona dzīvo institūcijā vai ilgstoši (ilgāk kā trīs mēnešus) atrodas ārstniecības iestādē, tad 20 euro mēnesī;
– pabalstu piešķir un izmaksā LIEPĀJAS PILSĒTAS DOMES SOCIĀLAIS DIENESTS (turpmāk – Sociālais dienests);
– pabalsta saņemšanai personai ir jāiesniedz Sociālajā dienestā iesniegums, kā arī jāziņo Sociālajam dienestam par pārmaiņām apstākļos, kas nosaka pabalsta apmēru vai ir pamats tā izmaksas pārtraukšanai vai izbeigšanai.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Sociālā dienesta 2017.gada budžeta projektā šī pabalsta izmaksai paredzēti 25000 euro. Turpmāk līdzekļi tiks plānoti Sociālā dienesta kārtējā gada budžetā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Nav tiešas ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti informācijai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".
Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests sadarbībā ar Liepājas bāriņtiesu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Notikušas konsultācijas ar Liepājas bāriņtiesu, kura atbalstījusi saistošo noteikumu projektu.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!