• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2016. gada 20. decembra noteikumi Nr. 827 "Kārtība, kādā atzīst profesionālo kvalifikāciju pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2016., Nr. 250 https://www.vestnesis.lv/op/2016/250.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 828

Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 649 "Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.–2014. gada perioda programmas "Pētniecība un stipendijas" aktivitātes "Stipendijas" projektu iesniegumu atklāta konkursa nolikums un...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

22.12.2016., Nr. 250

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 827

Pieņemts: 20.12.2016.

OP numurs: 2016/250.16

2016/250.16
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 22 Pēdējās nedēļas laikā 19 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 827

Rīgā 2016. gada 20. decembrī (prot. Nr. 69 23. §)

Kārtība, kādā atzīst profesionālo kvalifikāciju pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par reglamentētajām profesijām
un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"
36. panta 4. un 8. punktu un 43. panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā profesionālo kvalifikāciju ārvalstīs ieguvusi persona, kura vēlas veikt pastāvīgu profesionālo darbību Latvijas Republikas reglamentētajā profesijā (turpmāk – pretendents), iesniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības saņemšanai nepieciešamos dokumentus;

1.2. kārtību, kādā informācijas institūcija un institūcija, kas izsniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības reglamentētajās profesijās attiecīgajā darbības jomā (turpmāk – institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības), izskata pretendenta iesniegtos dokumentus profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā reglamentētajā profesijā, piemērojot vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu, speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu vai profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, pamatojoties uz pretendenta profesionālo pieredzi;

1.3. kārtību, kādā institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par pretendenta profesionālās kvalifikācijas atzīšanu vai neatzīšanu;

1.4. ar ārvalstīs iegūtās profesionālās kvalifikācijas atzīšanu un kvalifikācijas atzīšanas apliecību izsniegšanu saistīto dokumentu paraugus.

2. Šie noteikumi neattiecas uz gadījumiem, ja profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pretendents iesniedz pieteikumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka Eiropas profesionālās kartes izdošanas kārtību Iekšējā tirgus informācijas sistēmas (turpmāk – informācijas sistēma) ietvaros.

3. Profesionālās kvalifikācijas atzīšanai un profesionālās kvalifikācijas apliecības saņemšanai pretendents informācijas institūcijā iesniedz:

3.1. iesniegumu (1. pielikums);

3.2. personu apliecinoša dokumenta kopiju;

3.3. dokumentus (kopijas), kas apliecina iesniegumā norādītajai profesijai atbilstošu izglītību un profesionālo kvalifikāciju;

3.4. mītnes valsts kompetento institūciju izsniegtus dokumentus (oriģinālus), kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību attiecīgajā profesijā vai profesionālo pieredzi mītnes valstī likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" 47. panta pirmajā daļā minētajās reglamentētajās profesijās;

3.5. dokumentus, kas apliecina normatīvajos aktos par kārtību, kādā pretendents sedz izdevumus, kas saistīti ar personas profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, minētās samaksas veikšanu.

4. Šo noteikumu 3. punktā minētos dokumentus pretendents informācijas institūcijā var iesniegt:

4.1. personiski, uzrādot šo noteikumu 3.2. un 3.3. apakšpunktā minēto dokumentu oriģinālus vai notariāli apliecinātas kopijas;

4.2. pa pastu, pievienojot šo noteikumu 3.2. un 3.3. apakšpunktā minēto dokumentu notariāli apliecinātas kopijas;

4.3. elektroniska dokumenta veidā, iesniegumu parakstot ar drošu elektronisko parakstu saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumā minētajiem nosacījumiem. Šādā gadījumā turpmākā dokumentu un informācijas aprite starp informācijas institūciju un pretendentu var notikt elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem elektronisko dokumentu izstrādāšanas, noformēšanas, glabāšanas un aprites jomā.

5. Dokumentus profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pretendents iesniedz valsts valodā vai oriģinālvalodā kopā ar apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

6. Informācijas institūcija mēneša laikā pēc pretendenta iesnieguma saņemšanas apstiprina tā saņemšanu un veic iesnieguma un tam pievienoto dokumentu pirmreizējo pārbaudi, pārliecinoties vai pretendents ir iesniedzis pilnīgi aizpildītu iesniegumu un šo noteikumu 3. punktā minētos dokumentus.

7. Ja pēc šo noteikumu 6. punktā minētās pirmreizējās pārbaudes informācijas institūcija konstatē, ka iesniegums nav aizpildīts pilnībā vai nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti profesionālās kvalifikācijas atzīšanai, tā informē pretendentu par konstatētajiem trūkumiem. Saņemot no pretendenta precizētu vai papildinātu iesniegumu un tam pievienotos dokumentus, informācijas institūcija veic atkārtotu šo noteikumu 6. punktā minēto pirmreizējo pārbaudi.

8. Ja pretendenta iesniegums ir aizpildīts pilnīgi un ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai pretendents uzskata šo noteikumu 7. punktā norādītos trūkumus par novērstiem, informācijas institūcija reģistrē pretendenta iesniegumu iesniegto un izskatīto iesniegumu reģistrā (turpmāk – iesniegumu reģistrs).

9.  Ja nepieciešams, informācijas institūcija ar informācijas sistēmas starpniecību vēršas pie attiecīgajām ārvalstu kompetentajām iestādēm, lai pārliecinātos par pretendenta iesniegto dokumentu autentiskumu vai noskaidrotu citus jautājumus, kas attiecas uz pretendenta iegūtās izglītības saturu un ilgumu, profesionālās kvalifikācijas iegūšanu un tiesībām veikt profesionālo darbību attiecīgajā reglamentētajā profesijā.

10. Informācijas institūcija izvērtē pretendenta iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un sagatavo izziņu ar pamatotu atzinumu par pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību Latvijas Republikā noteiktajām prasībām attiecīgajai reglamentētajai profesijai (turpmāk – informācijas institūcijas izziņa).

11. Ja pretendents pretendē uz profesionālās kvalifikācijas atzīšanu reglamentētajā profesijā, kas ir minēta Ministru kabineta 2006. gada 6. jūnija noteikumu Nr. 460 "Noteikumi par specialitāšu, apakšspecialitāšu un papildspecialitāšu sarakstu reglamentētajām profesijām" 1. pielikuma 24., 26., 27., 36., 37., 38., 39., 40., 41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52., 53., 54., 55., 56., 57., 58., 62., 63., 65., 66., 68., 69. punktā un 2. un 3. pielikumā, informācijas institūcija pārliecinās, vai par pretendentu informācijas sistēmā ir publicēta informācija par šai personai ierobežotām vai liegtām tiesībām veikt profesionālo darbību citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, un šo informāciju iekļauj informācijas institūcijas izziņā. Ja nepieciešams, informācijas institūcija ar informācijas sistēmas starpniecību pieprasa papildu informāciju no citu valstu kompetentajām institūcijām.

12. Informācijas institūcija šo noteikumu 10. punktā minēto izziņu un pretendenta iesniegumu ar tam pievienotajiem dokumentiem pusotra mēneša laikā pēc pretendenta iesnieguma reģistrēšanas iesniegumu reģistrā pārsūta izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai institūcijai, kas izsniedz atzīšanas apliecības.

13. Informācijas institūcijai ir tiesības pagarināt par divām nedēļām šo noteikumu 12. punktā minētās informācijas institūcijas izziņas sagatavošanas un nosūtīšanas termiņu, ja objektīvu iemeslu dēļ to nav iespējams ievērot.

14. Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pārbauda no informācijas institūcijas saņemto pretendenta iesniegumu, tam pievienotos dokumentus, kā arī izvērtē informācijas institūcijas izziņā sniegto informāciju un likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" 43. panta trešajā daļā noteiktajā termiņā pieņem vienu no šo noteikumu 16., 18. vai 20. punktā minētajiem lēmumiem.

15. Institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pretendenta iesnieguma un tam pievienoto dokumentu izvērtēšanai, ja nepieciešams, var piesaistīt ekspertus.

16. Ja pretendenta iesniegtie dokumenti apliecina pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas atzīšanai, institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu.

17. Šo noteikumu 16. punktā minētajā gadījumā institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, sagatavo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecību (2. pielikums) vai likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" 41. panta otrajā daļā noteiktajām prasībām atbilstošu dokumentu, kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību attiecīgajā reglamentētajā profesijā Latvijas Republikā.

18. Ja pretendenta iesniegtie dokumenti apliecina pretendenta izglītības un profesionālās kvalifikācijas daļēju atbilstību likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" noteiktajām prasībām profesionālās kvalifikācijas iegūšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā un informācijas institūcijas izziņā ir norādītas būtiskas atšķirības, institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par:

18.1. tādu papildu dokumentu pieprasīšanu, kas apliecina noteikta satura un ilguma nepieciešamo papildmācību apgūšanu, ja pretendents vēlas veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, kas noteikta likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" 49. panta piektajā daļā;

18.2. adaptācijas perioda vai kvalifikācijas atbilstības pārbaudes noteikšanu saskaņā ar likumu "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu", ja pretendents vēlas veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, kurā profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu vai pamatojoties uz pretendenta profesionālo pieredzi.

19. Šo noteikumu 18. punktā minētajos lēmumos institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, norāda informāciju par:

19.1. institūciju (vai institūcijām, ja ir iespējama izvēle) Latvijā, kurā pretendents var iegūt papildus nepieciešamo izglītību vai kārtot kvalifikācijas atbilstības pārbaudi;

19.2. speciālistiem Latvijā, kuru uzraudzībā pretendents var strādāt adaptācijas periodā;

19.3. pretendenta tiesībām izvēlēties adaptācijas periodu vai kvalifikācijas atbilstības pārbaudi. Ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem profesionālo kvalifikāciju atzīšanas jomā pretendentam nav izvēles tiesību, norāda informāciju par obligātu kvalifikācijas atbilstības pārbaudi vai adaptācijas periodu un pamatojumu šo tiesību ierobežošanai.

20. Ja institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, pieņem lēmumu par profesionālās kvalifikācijas neatzīšanu, lēmumā norāda papildu nepieciešamās izglītības saturu un ilgumu, informāciju par institūciju (vai institūcijām, ja ir iespējama izvēle) Latvijā, kurā var šo izglītību iegūt, un kārtību, kādā pretendents var uzreiz kārtot pārbaudījumus, lai pierādītu, ka viņam ir nepieciešamās zināšanas profesionālās darbības veikšanai attiecīgajā reglamentētajā profesijā Latvijas Republikā.

21. Ja pretendents ir izpildījis šo noteikumu 18. punktā minētās prasības un iesniedzis institūcijā, kas izsniedz atzīšanas apliecības, visus profesionālās kvalifikācijas atzīšanai nepieciešamos dokumentus, ieskaitot dokumentus, kas apliecina šo noteikumu 18. punktā minēto prasību izpildi, tā mēneša laikā no dienas, kad iesniegti visi profesionālās kvalifikācijas atzīšanai nepieciešamie dokumenti, novērtē minēto prasību izpildi un pieņem lēmumu par pretendenta profesionālās kvalifikācijas atzīšanu.

22. Šo noteikumu 16., 18. un 20. punktā minēto lēmumu institūcija, kas izsniedz atzīšanas apliecības, nosūta pretendentam. Ja pieņemts lēmums par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, pretendentu informē par profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības saņemšanas laiku un vietu un pieņemtā lēmuma kopiju nosūta informācijas institūcijai, kas to reģistrē iesniegumu reģistrā.

23. Pretendenta profesionālās kvalifikācijas atzīšanas procesa laikā informācijas apmaiņa starp informācijas institūciju un institūciju, kas izsniedz atzīšanas apliecības, tiek īstenota saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasībām.

24. Atzīt par spēku zaudējušiem:

24.1. Ministru kabineta 2003. gada 22. aprīļa noteikumus Nr. 188 "Noteikumi par dokumentiem, kas saistīti ar profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 63. nr.);

24.2. Ministru kabineta 2005. gada 19. jūlija noteikumus Nr. 525 "Kārtība profesionālās kvalifikācijas atzīšanai pastāvīgai profesionālajai darbībai Latvijas Republikā" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 115. nr.).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2005. gada 7. septembra Direktīvas 2005/36/EK par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu;

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 20. novembra Direktīvas 2013/55/ES, ar ko groza Direktīvu 2005/36/EK par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu un Regulu (ES) Nr. 1024/2012 par administratīvo sadarbību, izmantojot Iekšējā tirgus informācijas sistēmu (IMI regulu).

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 20. decembra
noteikumiem Nr. 827

Iesniegums profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības iegūšanai

1. Informācijas institūcija attiecībā uz reglamentētajām profesijām  

(informācijas institūcijas pilns nosaukums (datīvā))

2. Pretendenta vārds, uzvārds  
  (Ja atbilstoši latviešu valodas normām personas vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda) ieraksts atšķiras no tā oriģinālrakstības, norāda arī vārda un uzvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā)
3. Dzimšanas gads un datums  
4. Personas kods vai tam ekvivalents personas identifikācijas numurs  
5. Pilsonība  
6. Adrese, kur sūtāma atbilde  
7. Tālruņa numurs  
8. E-pasta adrese  
9. Profesionālās kvalifikācijas nosaukums oriģinālvalodā  
10. Profesionālās kvalifikācijas nosaukums latviešu valodā  
10.1. Specialitātes vai apakšspecialitātes, vai  papildspecialitātes nosaukums* oriģinālvalodā  
10.2. Specialitātes vai apakšspecialitātes, vai  papildspecialitātes nosaukums* latviešu valodā  
11. Valsts, kurā iegūta profesionālā kvalifikācija  
12. Mītnes valsts (valsts, kurā ir tiesības veikt patstāvīgu profesionālo darbību)  
13. Profesionālās pieredzes ilgums  
14. Profesionālās darbības veids  
15. Statuss (darbinieks vai pašnodarbināta persona)  
16. Paredzētās profesionālās darbības ilgums, īslaicīga vai pastāvīga darbība  
17. Pielikumā iesniegto dokumentu saraksts
17.1. Personu apliecinoša dokumenta nosaukums, numurs, derīguma termiņš un lapu skaits  
17. 2.

Izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošie dokumenti

Nr.

p. k.

Dokumenta nosaukums un numurs

Izdevējiestāde

Iegūtais grāds vai kvalifikācija

Apgūtās izglītības programmas ilgums

Lapu skaits

1.          
         
17.3. Citi dokumenti, kas apliecina pretendenta tiesības veikt profesionālo darbību reglamentētajā profesijā, profesionālo pieredzi

Nr.

p. k.

Dokumenta nosaukums un numurs

Izdevējiestāde

Iegūtais grāds vai kvalifikācija

Apgūtās izglītības programmas ilgums

Lapu skaits

1.          
         
18. Apliecinu sniegto ziņu pareizību un piekrītu iesniegtās informācijas, tajā skaitā personas datu, nosūtīšanai pārbaudei dokumentu izdevējiestādēm    
19. Datums        

Piezīmes:

1. * Ja reglamentētajai profesijai ir specialitātes, apakšspecialitātes vai papildspecialitātes, ieraksta attiecīgo vārdu "specialitātē", "apakšspecialitātē" vai "papildspecialitātē" un atbilstošo specialitātes, apakšspecialitātes vai papildspecialitātes nosaukumu.

2. Elektroniskā formā iesniegtu iesniegumu paraksta ar drošu elektronisko parakstu saskaņā ar Elektronisko dokumentu likumā minētajiem nosacījumiem. Iesnieguma 18. un 19. punktu neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 20. decembra
noteikumiem Nr. 827

Profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības paraugs

LATVIJAS REPUBLIKA

<Profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības izsniedzējas iestādes pilns nosaukums>

PROFESIONĀLĀS KVALIFIKĀCIJAS ATZĪŠANAS APLIECĪBA

Sērija <XX> Nr.<000000>

<0000.> gada <00.> <mēneša nosaukums (ģenitīvā)>

lēmums Nr. <numurs>

apliecina, ka

<kvalifikācijas ieguvēja vārds, uzvārds>*

ir ieguvis/ieguvusi profesionālo kvalifikāciju, kas ir atzīta par atbilstošu darbībai

<kvalifikācijas nosaukums (ģenitīvā)> profesijā Latvijas Republikā

<specialitātē vai apakšspecialitātē, vai papildspecialitātē>**.

Profesionālā kvalifikācija atbilst Latvijas Republikā noteiktajam <otrajam vai trešajam, vai ceturtajam,
vai piektajam> profesionālās kvalifikācijas līmenim.

Z. v. Iestādes vadītājs (paraksts) <vārds, uzvārds>

Apliecība izsniegta

<vietas nosaukums (lokatīvā)>

<0000.> gada <00.> <mēneša nosaukums (lokatīvā)>

Reģistrācijas Nr. <0000>

Piezīmes.

1. * Ja atbilstoši latviešu valodas normām personas vārda vai uzvārda ieraksts atšķiras no tā oriģinālrakstības, nākamajā rindiņā iekavās ieraksta vārda un uzvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā.

2. * * Ja reglamentētajai profesijai ir specialitātes, apakšspecialitātes vai papildspecialitātes, ieraksta attiecīgo vārdu "specialitātē", "apakšspecialitātē" vai "papildspecialitātē" un atbilstošo specialitātes, apakšspecialitātes vai papildspecialitātes nosaukumu nominatīvā.

3. Profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecība ir uz vienas A4 (210 x 297 mm) formāta lapas.

4. Profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības veidlapā teksts ir iespiests, un tas ir identisks visās apliecībās.

5. Leņķiekavās norādīto informāciju ieraksta vai iespiež atbilstoši katram konkrētajam gadījumam.

6. Profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības veidlapas izgatavošanas tehniskās specifikācijas (piemēram, papīra marku, krāsu, aizsardzības tīkliņu, iespiešanas veidu) nosaka izglītības un zinātnes ministrs.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!